Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Megbolondultak a bankok

2009.09.29. 11:00 Dwight McCarthy

Aki szemfüles volt az elmúlt hónapokban, egészen szép morzsát csippenthetett le a válságban némiképp összezavarodott bankok pecsenyéjéből, és ami a legszebb az egészben, hogy szinte semmit nem kellett tenni érte, a bankok önként és dalolva adták oda a pénzüket bárkinek, aki igényt tartott rá. Nyilván a banki betéti akciókról beszélek, de fontos leszögeznem: egy pillanatra sem ébredt semmiféle szánalom a lelkemben a bankok iránt, még ha látszólag az alapvető céljukkal ellentétesen is voltak kénytelenek játszani a piacon.

Történt ugyanis, hogy a lényegében a válság miatt – most intézzük el ezzel a meglehetősen sematikus indoklással a dolgot – megrendült mérlegüket minden áron helyre kellett állítaniuk, azaz forrásokat – betéteket - kellett szerezniük. Bármi áron, hiszen a hitelek bedőlésével jelentős pénzt veszíthetnek, nem beszélve a tavaly év vége felé kibontakozott hihetetlen tőkepiaci zuhanásokon elbukott milliárdokról. Az erőltetett betétgyűjtést mindenki láthatta, ezzel volt tele a sajtó egészen a közelmúltig, és bár már közel nem ennyire látványos a hajsza a betétesek forintjai után, a fiókokba betérve még mindig egészen csinos kamatokra lelhetett az elmúlt hetekben is, aki akart. De ennek igen gyorsan vége is lesz.

A közvélemény számára ugyanis kevésbé nyilvánvaló, de annál fontosabb, hogy néhány héttel ezelőtt megtörtént, ami már nagyon régen nem: a jegybanki alapkamat a banki betéti kamatok alá süllyedt, pontosabban oda nyomta az MNB monetáris tanácsa. Miért olyan nagy dolog ez? Mert a bankok az alapkamatnak megfelelő kamatot kapnak a jegybanknál elhelyezett betéteikért (a nem kihelyezett pénz túlnyomó részét itt tartják a kereskedelmi bankok), miközben kénytelenek ennél többet fizetni a betéti akciók segítségével beszippantott forintokért, azaz veszteségesen gyűjtenek forrást. A helyzet a bankok szempontjából ráadásul tovább romlik, hiszen a jegybank hétfőn tovább csökkentette az irányadó rátát, és további kamatvágásokra van kilátás az év hátralevő részében.

Javarészben ebből is következik, hogy a betéti akcióknak lőttek, aki megfelelően szeretné fialtatni a pénzét, annak bizony más megoldás után kell néznie, hacsak meg nem elégszik évi 3-4-5 százalékos hozammal. Mindez azt is jelenti, hogy miközben egészen jól védhető, racionális döntés volt az elmúlt hetekben, hónapokban egyszerű bankbetétet választani például a befektetési alapok helyett, a helyzet megváltozott, és ismét kénytelen lesz visszatérni a kötvény- vagy részvényalapokhoz (ki-ki vérmérséklete szerint), aki nem szeretné parlagon heverve hagyni a pénzét.

11 komment

Címkék: befektetés befektetési alapok bankbetét

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr1001414345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

johevi 2009.09.29. 14:22:18

Ez pontosan így van, aki okos volt szolídan kaszált. Nem is értem hogy az a VÉSZ vagy mi, hogy gondolta, hogy minkenki bojkottáljon minden bankot, ezzel mindenki önként bukjon el szép kamatokat, tartsa otthon párnában a pénzét, hogy jól kirabolják... Nem így kell tiltakozni.

Kicknick 2009.09.29. 14:23:17

A válság előtt tavaly nyáron még voltak 8,5 százalékos két-három hónapos kamatok, most már ez is csak egy-két helyen van. Érdekes mód a személyi kölcsön még mindig 32-34%-os thm-mel megy.
Ezeket miért nem csökkentik? Megmondom. Mert rohadék az összes. Egy hete kifizettem az autóm maradék törlesztőjét(mondjuk az csak 17%-os thm volt) és inkább lakom albérletben 80 éves koromig, de az tuti hogy kölcsönt többet nem veszek fel ezektől a hiénáktól.

Kicknick 2009.09.29. 14:24:48

@johevi: a bojkottálás nem lehet, hogy arról szólt, ne kérjenek az emberek kölcsönt?

johevi 2009.09.29. 14:52:18

@kiscsákó:
Nem. Mindenki vegye ki a pénzét. És a 10 bankból 9 neve a listán :-))

Kicknick 2009.09.29. 15:20:12

@johevi: Miért nem lepődök meg...sponsored by 10.bank??

Netuddki. 2009.09.29. 15:32:34

Azért azt nem ártana mellétenni, hogy akinek volt egy-két 10-100 milliója. Pár százezer forinttal nem tudom mennyit lehet "kaszálni". 10ezret mi?

johevi 2009.09.29. 16:11:37

@kovi1970:
ugyanannyit: 10-12 %-ot :-)))
Nyilván több pénznek több a 10%-a is

tanninvadász · http://www.csaladivideo.hu 2009.09.29. 16:28:32

évi szinten pár % extrára azért én nem használnám az "egészen szép morzsa" kifejezést...

Csavarhúzós 2009.09.29. 17:40:39

Az alapokkal az a szívás, hogy csökkenhet is az áruk, de a direkt részvény befektetéssel szemben a veszteség nem számolható el a nyereséggel szemben. Minden nyereséged adózik, akkor is, ha összegészében vesztesz.

Más: Az AXA-nak nagyon kellhet a forrás, mert okt. 31-ig 14,09% THM a VIP-számlán (plusz ingyen számlavezetés)

Dwight McCarthy 2009.09.29. 17:46:02

@Csavarhúzós: az axa szerintem speciális helyzetben van, nemrég, talán egy éve lett axa bank a kifejezetten hitelezésben gondolkodó ella bankból, a forrásgyűjtés tehát még egyfajta építkezés része, nem (csak) a válság miatt van.

Navigátor Credit · http://www.navigatorcredit.hu/ 2009.09.30. 13:15:38

@Csavarhúzós:
Ráadásul forint alapon 9,5%-os jelzáloghitel akciót hírdet! (természtesen csak az első évben)

süti beállítások módosítása