Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Szabadulj a kínaitól!

2009.05.14. 10:30 ajjaj

Az év első négy havában megvalósult a korábban sokak által jósolt decoupling jelenség, mely szerint a feltörekvő piacoknak végre sikerült felülteljesíteni a fejlett országok tőzsdéit. Persze talán az is nagy szó, hogy ezúttal nem az esésben, hanem az emelkedésben tudtak jobban szerepelni a BRIC térség részvénypiacai.

Az elmúlt időszak részvénypiaci emelkedését követően azonban érdemes lehet egy kicsit óvatosnak lennünk. A nagy öntések közepette a BRIC országok közül több esetben is az évekkel ezelőtt látottól, illetve az átlagos szinttől is jóval elmaradó értékeltségi szintekről beszéltünk, azonban a kép mostanra jókorát változott.

A korábban hiperolcsónak számító orosz részvénypiac mostanra már nem is annyira vonzó, pontosabban arra hívnám fel a figyelmet, hogy a 12 havi előretekintő P/E ráta (részvényárfolyam osztva a 12 hónap múlva várható vállalati egy részvényre jutó eredmények átlagos értékével) több esetben is elérte a historikus átlagnak számító szintet. Így a folytatódó hegymenethez a vállalati eredményvárakozások jelentős javulására lehet szükség, ez azonban úgy tűnik még jó darabig várathat magára. Makrofronton ugyanis egy légypiszokszerű feltámadást lehetett mindössze tapasztalni az elmúlt hetekben, márpedig a gazdaság magához térése nélkül tartós vállalati eredménybővülést nehéz lehet elképzelni.

Oroszország mellett a többi BRIC (Brazília, Oroszország, India, Kína) részvénypiac is hasonló cipőben jár. Historikus összehasonlításban a brazil tőzsde árazása tűnik a legfeszítettebnek (értsd ez van legnagyobb mértékben az átlag felett), míg a legdrágább piacnak továbbra is a kínai tűnik, ahogy az elmúlt időszakban az rendre megfigyelhető volt. A jelenlegi helyzetet és az elmúlt időszak áremelkedését figyelembe véve a feltörekvő részvényeket parkolópályára tenném.  

Szólj hozzá!

Címkék: válság befektetés részvény esés

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr651120862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása