Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Így triplázhattad meg a vagyonod

2009.11.12. 14:20 cruncher

Nem hittem a szememnek, amikor napokkal ezelőtt rápillantottam az orosz tőzsdeindexre, akik nem ismernék a tényeket, tavaly október óta 100 százalékos pluszban van a vezető tőzsdeindex, az RTS, míg a februári mélypontokhoz képest (500 pont alá is benéztünk) közel 200 százalékos hozamot érhettünk volna el. Azt korábban is tudtuk, hogy ha van olyan piac a világon, ami extrémen felül, illetve alulteljesítő tud lenne, az az orosz piac, de akkor is érdemes egy kicsit elcsámcsogni a helyzeten.

A dörzsöltebbeknek nem lehetne meglepetés a szárnyalás, mivel az olaj árfolyama is hihetetlen pályát futott be az elmúlt hónapokban, és mint ismeretes az oroszok a világ második legnagyobb kőolaj-exportőrei. Egészen biztos vagyok benne, hogy spekuláció is hajtotta az elképesztő robbanást a részvénypiacokon, azonban főleg az utóbbi hetekben mérgesedett el a helyzet, legalább is erre utalt az orosz részvényalapok tőkeáramlása.

Rendben is van, hogy ennyit emelkedett az index, most már csak az a kérdés, hogy a jövőben lehet-e még szufla az RTS-ben. Azért is lehetne ez a kérdés jogos, mivel nekünk sem kell csüggednünk, hiszen számos olyan részvényalap érhető el, ami az orosz piacra koncentrál részben vagy egészében. A kérdés megválaszolásához a blogjainkban többször emlegetett guruhoz, Mark Möbius-hoz kell visszanyúlnunk.

A legújabb gazdasági kitekintő írásában Möbius nem szerénykedik az oroszokkal kapcsolatban, egyenesen kimondja, hogy életünk legjobb lehetőségét tartogathatja számunkra hosszú távon a piac (reálisan értékelve a kockázatokat). A fundamentumok nem rosszak, a hihetetlen felhúzás ellenére pedig még mindig olcsó piac a feltörekvő piaci átlaghoz képest. Jelenleg úgy áll, hogy 50 százalékos diszkont van a feltörekvő piacok és az orosz piac között, az olló bezáródására pedig minden esély meg van a következő években, így az oroszok felülteljesítők lehetnek (a P/E ráta nem tudott úgy felrobbanni mint például Kína esetében).

 

5 komment

Címkék: nyereség kockázat részvénypiac

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr161520142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyomek 2009.11.12. 15:38:12

Ez a baromság mit keres az indexen?
A tőzsde nem erről szól.
Ezt csak a nagyon hülyék veszik be. Mármint, hogy ennyit nyerhettél volna, ha... Meg a dörzsöltebbek így meg úgy...

A tőzsde egy dologról szól: most veszel, vagy eladsz? (a hangsúly a most-on van)

karolyist 2009.11.12. 16:38:14

csóró blogger osztja az észt ezekben a posztokban...

ihatethisindapassthingy 2009.11.12. 18:31:46

@Nyomek: Akkora baromságnak azért nem mondanám, én is jól kerestem mostanában az oroszokon, a kőolajár meg hosszú távon továbbra is felfelé várható szerintem. Tavaly két dolog hajtotta a csodatartományokba: a spekuláció és annak realizálása, hogy kevés van belőle akkor, miközben sok kellene. Ideiglenesen ugyan a kereslet visszaesett, de a gazdaság talpraállásával megint sok kell belőle és még kevesebb lesz, mert a pánikban az olajcégek leállítottak egy csomó olyan beruházást, ami a jelenlegi árak mellett nem kifizetődő. Azok termőre fordítása nem egy-két hónap. Szóval lesz itt még $150 egy hordó újra - na nem holnap.

Azt viszont én is vitatom, hogy az orosz piac nem kockázatos - azok a P/E ráták nem véletlenül alacsonyabbak, az orosz kockázatok nem mérhetőek a nyugatiakhoz. Ha mégis W alakú válságunk lesz, akkor ha megint el kezd menekülni a kockázatból a tőke, akkor lesz ott nemulass...

is 2009.11.12. 19:42:16

a fák nem nőnek az égig.

ha eddig csinált egy év alatt 100%-ot, akkor egyre kockázatosabb abban hinni, hogy még sokat fog felfele menni. az utolsó évben a kínai piac is ment 90%-ot. aztán...

Kösi 2010.01.26. 11:36:41

Én csak a címmel nem értek egyet.
Ki az aki az egész vagyonát ( tojások és a kosár esete) felteszi egy intstrumentumra ? Ésszerűen gondolkodó kereskedő biztosan nem. De azt, hogy 1 millió forintból lehet 3-at csinálni az biztos. Ha pedig megtudta szerezni ezt a pénz, miért gondolja valaki, ha be is következik a W mozgás, akkor el fogja veszíteni ? Ellenkezőleg látom. Egy megfelelő helyre tett stopok után esetleg kétszer meg fogja tudni ezt csinálni ! Én gratulálok / Kár, hogy nem írta megcsinálta-e tényleg, vagy csak papírmatekről szólt a történet.

süti beállítások módosítása