Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Rohadt álmával ne kezdjél

2009.12.10. 14:06 cruncher

Aki egy kicsit is követte a híreket, az biztosan hallott Dubaj két héttel ezelőtti bejelentéséről, miszerint fizetési nehézségek miatt az állam számos kötvény törlesztését elcsúsztatná, legalább fél évvel. A hír derült égből a villámcsapásként jött, hiszen december 14-én járt volna éppen le egy 3.5 milliárd dolláros pakk (rendesen bevásároltak belőle európai bankok). A sokk egyértelmű, hiszen mit szólnánk ahhoz, ha több 100 millió dollárral szálltunk volna még be korábban a piacra, most meg azt mondják, hogy jobb esetben is fél évet kell várnunk, mire megkapjuk a kötvény névértékét. Hasonló érzés kerítheti hatalmába azt az embert is, aki egy kívülről egészségesnek tűnő almába harap, amiről később kiderül, hogy belül teljesen rohadt.

A pánik a szokott forgatókönyv szerint omlasztotta össze a kötvénypiacot (nem csak Dubaj, de a környező országok is megérezték), a hozamok a csődkockázatok elszállása miatt az egekbe szöktek, a fordított összefüggés miatt pedig a kötvényárfolyamok a béka segge alá csökkentek. Csak az érdekesség kedvéért, a pálmafa alakú sziget megépítésével megbízott cég kötvényei (amik december közepén járnának le) egyik nap alatt a másikról 110 százalékról 50 százalékra estek, ergo ha éppen most akartunk volna megszabadulni a kötvényektől, akkor rögtön elbuktuk volna a betett pénzünk felét.

Az Arab-öböl menti országok is kaptak a tockosból, a világ legnagyobb kötvény alapkezelője (Pimco) pedig éppen ezt a parát akarja meglovagolni. Teljesen egyszerű megérteni a logikát. Ha azt gondoljuk, hogy a befektetők túlreagálták a dolgokat, az árfolyamok pedig bolhapiac szintre estek vissza, akkor nincs mit tenni, be kell szállni. A Pimco Abu Dhabiban és Katarban kezdett agresszív vásárlásokba, hiszen itt adott a hatalmas olaj- és gázbevétel a kötvények biztonságos kifizetésére. Dubajban ez nincs meg, itt minden hitelből valósult meg, ami a legfőbb problémát okozza mostanság.

A hazai befektetők számára, ha nem is érhetők el közvetlenül az Arab-öböl menti országok, lehet találni olyan feltörekvő piaci kötvényalapokat, amik egészen biztosan csipegettek a régióban. Számos kérdés és kockázat övezi ezeket az alapokat, jól mutatja ezt a korábbi példa is, a befektetőknek pedig be kell látniuk, hogy a kötvények is viselkedhetnek részvényszerűen. Azonban ezt észben tartva komoly nyereség is ütheti a markunkat.
 

3 komment

Címkék: befektetés kötvénypiac feltörekvő

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr421588152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.12.10. 15:05:40

Azt hiszem, ez az egész már évek óta ott volt a levegőben. Kérdés, hogy a pénzügyi okosok, befektetők miért nem kapcsoltak előbb. No meg, miért "álmá" a cím? :)

Drótmalac · http://blob.blog.hu 2009.12.10. 17:19:45

@Krajcs:

1. Egyszerre költői és filozofikus, amúgy baudlaire-esen

2. sukár

Trójai 2009.12.10. 17:41:07

nekem a bibliai alma jutott rola eszembe

na jo, legeloszor a mekintos alma
:)

süti beállítások módosítása