Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Az olimpiára játszani a legújabb módi

2009.10.13. 10:45 cruncher

Két héttel ezelőtt izomláz lett úrrá azoknak az országoknak a vezetőin, akik még potenciálisan versenyben voltak 2016-os olimpia rendezési jogáért, de hát nem lehet csodálkozni, zsíros dollármilliárdok forogtak kockán. A sportfogadó irodák is felismerték az esemény fontosságát, a meghirdetett odds-ok alapján pedig azt kell mondanunk, hogy annyira nem jártak messze a valóságtól, bár az abszolút favorit Chicago meglepetésre már az első szavazási fordulóban kiesett. Rio de Janeiro győzelme pedig a furfangosabb befektetőket akár ki is mozdíthatja a holtpontról, Brazília pedig újra a fókuszba kerülhet, ami nem is lenne akkora baj, hiszen már a csapból is a kínaiak folynak.

Az „újrát” természetesen úgy értem, hogy a hazai befektetők körében lehetne egy kicsit feléleszteni a kockázatvállalási kedvet, a külföldiekkel nincsen semmi baj, csak úgy mellékszálon említem meg, hogy utóbbiak hónapok óta igen szép pénzeket fektettek a latin-amerikai részvényalapokba (a pénz nagy része pedig a brazilokat keresi). Nem kell eszeveszetten a bankbetéteket feltörni, elég csak elgondolkozni azon, hogy milyen pozitív kicsengése lehet az országnak, nem elfeledve, hogy nyersanyagokban igen gazdag országról van szó (nem hiába kapott helyett a BRIC országok között).

Brazília győzelme pedig a jelzésérték, meg történelmi tetten kívül azt is jelenti, hogy nagyon komoly összegek mennek el majd beruházásokra. A legjobb az egészben, hogy nem csak egyetlen szektor (például építőipar) fog profitálni a boom-ból, hanem gyakorlatilag mindegyik. Elemzők becslései szerint 51 milliárd dollárt is elérhet az új beruházások nagysága, hiszen jobb utakra, jobb hotelekre, jobb kommunikációs infrastruktúrára és jobb szolgáltatásokra van szükség.

Persze ebben az összegben minden benne van, a helyi és nemzetközi beruházások, legyenek azok akár közvetlenek, akár közvetettek, nem beszélve a hosszú távú hatásokról, hiszen nem kis reklám az országnak egy olimpia, főleg ha 2014-ben még labdarúgó világbajnokságot is rendezhetnek. Azt pedig ne feledjük, hogy ezekhez a beruházásokhoz komoly tőke kell majd, érdemes tehát körbenézni a finanszírozó országoknál, vállalatoknál is (bankok természetesen előnyt élveznek).

A részvénypiaci korrekciót várva rövid távon bárki megütheti a bokáját, azonban hosszabb távon gondolkozva a fejlődő országok kifőzetődők lesznek a magasabb gazdasági növekedés miatt. A piacot közvetlenül nehéz lenne elérni, így a befektetési alapok jelenthetnek jó alternatívát, főleg azért mert egy diverzifikált portfóliót kapunk a kezünkhöz. Nem lehet rossz üzlet például a NYESZ számlánk egy-két forintját feltörekvő részvényalapba fektetni (természetesen mérlegelve a kockázatokat), ha megnézzük például a magánnyugdíjpéntárak növekedési portfólióit, akkor ott is szép számmal találkozhatunk a fejlődő országokkal.
 

2 komment

Címkék: befektetés részvényalap tőkeáramlás

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr321444579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

boogieee · http://www.pallas70.hu/logisztikai-ugyintezo.php 2009.10.13. 12:50:24

Én Chicargo és Rio között vacilláltam ,de utóbbiban több esélyt láttam és úgy látszik nem csak én. Na, majd 2020-ban jöhet az USA!

s_timcsi · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.10.15. 14:23:00

Én drukkolok Rio-nak, hogy tényleg összehozza minden idők legjobb Olimpiáját, de ezt London után nehéz lesz!

süti beállítások módosítása