Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Ömlik a régiónkba a lóvé

2009.10.27. 13:45 cruncher

Az elmúlt hónapokban nagyon sokat cikkeztek arról, hogy ezért meg azért már nagyon itt lenne az ideje a korrekciónak a részvénypiacokon, azonban láss csodát a sok mogorva és pesszimista kommentár közepette szépen emelkedtek újabb csúcsok felé a tőzsdeindexek. Amerikában fontos lélektani határhoz érkeztünk, ami meg is tudta fogni a gyeplőt, azonban a befektetők ereszd el a hajadat partija csak most kezdődött el a fejlődő országokban.

A feltörekvő piaci részvényalapok tőkeáramlásaira kell csak pillantanunk, és mindjárt megvilágosodunk. A globálisan befektető alapok tőkeáramlása a kockázatvállalási hajlandóságot mutatja meg számunkra, minél többet tolnak be az alapokba, annál inkább szomjazzák a veszélyt az ügyfelek. A márciusi ralit követően volt egy nagyobb löket, azonban a pesszimista felhangok közepette mintha tényleg megfagyott volna a levegő a piacon.

Erre jött a nagyon is kedvező amerikai gyorsjelentési szezon, ami a rózsaszín ködöt csak megerősítette, a vállalatok – sok esetben - ugyanis nem csak megdöntötték az elemzői becsléseket, hanem kedvező előrejelzést is közzétettek, ami az amerikai gazdaság gyorsabb talpra állását erősítette meg. Elképesztő méretű összegeket fektettek be ennek hatására a feltörekvő piaci alapoknál, két egymást követő héten is 4.5-5 milliárd dollár környékén volt a tőkebeáramlás.

Csak hogy Magyarországot is behozzuk a képbe, az EMEA régió (ide tartozunk mi is) másfél éve nem látott ennyi pénzt, a régiót domináló Oroszország pedig az adatok gyűjtése óta nem volt ennyire keresett. Nem nehéz rájönni, hogy miért olyan kedvelt az ország a befektetők körében. A történet a következő, az orosz részvényindex és az olaj az elmúlt hónapokban szinte teljesen együtt mozgott, a jó amerikai vállalati gyorsjelentésekből pedig könnyű arra asszociálni, hogy a nyersanyagpiacon is hamarabb talál magára a kereslet. Ergo az olaj robbanásával párhuzamosan az RTS (orosz tőzsdeindex) is el fog szállni. Na erre kaptak a befektetők, a nagy kérdés már csak az, hogy tényleg így lesz-e (én személy szerint inkább a pesszimisták oldalára állnék).
 

3 komment

Címkék: válság korrekció részvényalap

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr161478770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rwindx 2009.10.27. 14:25:03

Nos azért szerintem lehet tudni hogyan szoktak végződni az eufóriák a tőkepiacokon.

harzol2 · http://forum.tozsde.hu/ 2009.10.27. 15:20:29

A nagy eufória épp mostanában kezd alábbhagyni. Lehet kezdődik a korrekció?

Kösi 2010.01.26. 11:40:33

Kezdödik a korrekció ? Ez érdekes szóhasználat szerintem. Korrekció eddig is volt és mindig is lesz. A trend irányától függetlenül. Ezért az senkit nem szabad, hogy érdekelejen. Nem a trend váltásra gondoltál ?

süti beállítások módosítása