Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Itt a legújabb őrület

2009.11.05. 13:10 cruncher

Ezen a héten megint szeretnénk a kötvénypiacok felé kacsingató olvasóknak kedveskedni, hiszen számos hír látott napvilágot az utóbbi napokban, a bizonytalanság pedig kézzel fogható nem csak hazánkban, hanem a nemzetközi tőkepiacokon. A legérdekesebb bejelentés a Morgan Stanley-től érkezett, az elemzőik ugyanis meg vannak győződve arról, hogy a következő hónapokban nagyot lehet majd kaszálni a feltörekvő piaci kötvényekkel.

Már több postban is kiveséztük, hogy mitől lehetnek a jövőben annyira sikeresek és keresettek a feltörekvő piacok, azonban a figyelmünket elkerülték a kötvények méltatlanul, pedig a hatalmas gazdaságélénkítést részben ilyen forrásból lehet finanszírozni. A fejlett és feltörekvő piacokat hasonló kór támadta meg, azonban utóbbi országcsoport könnyebben meg tud birkózni a válsággal, hiszen gyorsan átállította a „gyártógépeit” a hazai fogyasztásra. Ettől még azonban nem kerülhetik el az országok a dollármilliárdos kölcsönöket, a szekér ugyanis csak így mehet nyugodtan tovább.

A kötvénypiacon nem elhanyagolható szempont a kereslet és kínálat, egyensúly hiányában pedig komoly problémákkal nézhetnek szembe a szereplők. Ismerve a körülményeket, többeket elbizonytalaníthatna a piacon megfigyelhető túlkínálat, jó példa erre, hogy a kötvénykibocsátás 2009-ben két és félszeresére emelkedett (magasabb hozamelvárás és csökkenő kötvényárfolyam lenne az azonnali tippünk ilyen helyzetben). Az elemzők szerint azonban ezt ellensúlyozza majd a nagy intézményi szereplők kereslete, az év vége felé pedig azért lehet jó beszállási pontokat találni, mivel jellemzően ilyenkor osztják ki a nyugdíjalapok a vagyonkezelési mandátumokat, ezek pedig nem két fillért hoznak például az alapkezelőknek.

Ezen felül az is érdekes tényező lehet, hogy a válság miatt a kóros kockázatkerülés a feltörekvő piaci kötvényalapokat is elérte, az alapok pedig bóvli kötvényeket csak fegyveres unszolásra vásároltak. Egyelőre még mindig kockázatkerülőbbnek tűnnek, mint a referenciaindexek, ami a részvénypiaci korrekció megindulásával gyorsan korrigálódhat. Egyszerű a képlet, akik eddig szépen kiülték a ralit, elkezdik majd a profitrealizálást, a nulla közeli banki kamatok miatt pedig a kötvényeket fogják megtalálni. Szerencsére hazánkban is elérhetők olyan befektetési alapok, amikkel feltörekvő piacokat érhetünk el, azonban legyünk óvatosak és körültekintők, hiszen a rosszabb hitel-besorolású kötvények komoly kockázatot hordoznak magukban.
 

Szólj hozzá!

Címkék: válság korrekció kötvényalap

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr531498394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása