Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Mit erőszakoskodik itt a kormány

2009.11.20. 12:57 cruncher

A postjainkban már többször is előkerült Brazília, mint potenciális befektetési célpont, többek között elég csak a nyersanyagok exportban betöltött szerepére vagy a közelgő labdarúgó világbajnokságra és nyári olimpiára gondolnunk, azonban a kormány most egy nem túl üdvözítő lépésre szánta el magát. Egy hónappal ezelőtt szellőztette meg a brazil kormány, hogy 2 százalékos adót vetnének ki a tőkebefektetésekre, a legfrissebb hírek szerint pedig eszük ágában sincs visszakozni a tervezettől.

Több szakértő is értetlenül állt a tervezet előtt, a legfőbb feltörekvő piaci guru is felszólalt például az ügyben, Mark Möbius szerint, ha bevezetnék az adót Brazíliában, akkor alternatív befektetési formákat keresnének, mint például a letéti igazolásokat. Amerikában bocsátanak ki például ilyen letéti igazolásokat, erre azért van szükség, mert ezzel a lehetőséggel nem kell közvetlenül befektetnünk az országban az ügyfeleknek, elég ha csak egy fejlett piacon megvásároljuk ezeket, és közvetetten így is hozzájutunk a hőn áhított részvényekhez (az sem rossz ezen felül, hogy dollárban vehetem meg a letéti igazolásokat).

A baj az egésszel csak az, hogy ezt a hézagot a kormány is felfedezte, ezért most már az is tervbe van véve, hogy mind a közvetlen, mind a közvetett befektetéseket terhelné adó. A 2 illetve 1.5 százalékos sarc nem olyan eszeveszett nagyságú, az elemzők azonban azért támadják a javaslatot, mivel a befektetői bizalmat teheti tönkre egy csapással.

A kormány azt állítja, azért van szükség az adóra, mert túl gyorsan emelkedett a tőzsde, és túl gyorsan erősödött a reál a dollárral szemben, ez pedig véleményük szerint a spekulációs (rövid-távú) tőkebeáramlásnak volt köszönhető. Érdemes megfigyelni, hogy egy ideig semmi baj nem volt a tőzsdék szárnyalásával, viszont a hihetetlen emelkedések után több ország is nehezményezi kezdte a kialakult folyamatokat. Vélhetően az sütheti a politikusok szemét, hogy a túl erős deviza az exportot fékezi, azonban az elemzők szerint az adóval az erősödést csak le tudják lassítani, megállítani biztosan nem.

Összesítve egyelőre nem kell tartanunk a költségek megemelkedésétől, azonban ha ténylegesen el is fogadják és bevezetésre kerül az adó, akkor már ez hatni fog például az olyan alapok nettó teljesítményére, amik többek között Brazíliában fektetnek be. Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy Brazílián kívül például Észak-Korea és India sem látja szívesen a deviza felértékelődését, és bármikor előrukkolhatnak a tőkeáramlást befolyásoló lépésekkel.  

5 komment

Címkék: válság költség kockázat

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr661538999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aazami (törölt) 2009.11.20. 14:58:26

Hát ha, egy épeszű befektető megijed a 2%-os sarctól, az fektesse be nálunk a pénzét, mert itt, mint tudjuk, nincs semmi extra sarc a befektetéseken :-)

Attila64 · www.sagaontour.ca 2009.11.20. 15:46:06

Ezek a forró pénzek teljesen haszontalanok egy gazdaságban. Egyáltalán nem befektetések, inkább pilótajáték, melyben az nyeri a legtöbbet, aki időben belépett és még éppen időben kiszállt. Ugye emlékszünk a körberakottszékes játékra?

Ez az adó teljesen helyes eszköz a gazdaság reálfolyamatainak megvédéséhez.

Szibarita 2009.11.20. 16:46:02

Meg az Economist is majdnem megvedte ezt a gyakorlatot. Keresi maganak a teret a penz es pontosan lattuk, mi tortenik, amikor egy piacon tul nagy penzkinalat alakul ki.

En altalaban nagyon piacparti vagyok, de igaza van abban a braziloknak, hogy ha egy adott piacra valo bejutast korlatozni kell, akkor esszeru dolog megemelni a piacra valo kijutas koltsegeit.

Nem lenne az jo Brazilianak, ha most mindenki ugy kezdene tekinteni ra, mint az egyetlen biztonsagos befektetesre es ujabb roham indulna meg az iranyukba.

Szibarita 2009.11.20. 16:47:08

@Attila64: Ez ostobasag, a spekulativ tokenek jelentos tarsadalmi haszna van, meg ha nem is nepszeru a kispolgarsag koreben.

hazaffy · http://mondjonle.blog.hu 2010.01.09. 21:08:33

@Szibarita: Akkor a minősítgetéssel meg is volnál, immár állításodat igazold!

süti beállítások módosítása