Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Jó az a nyersanyag, csak nem most

2009.08.14. 17:45 ajjaj

 

Hiába vannak nagy lehetőségek a nyersanyagpiaci befektetésekben, nekem most úgy tűnik kis időre érdemes lehet távol maradni ettől a szegmenstől. Természetesen nincs dráma, arról pedig szó sincs, hogy fejvesztve menekülnék. Csak óvatos vagyok, mert később akár olcsóbban is vásárolhatok.

A befektetői hangulat márciusi javulásával azt láttuk, hogy a kockázatosabb kategóriába sorolt befektetések zöme erősödést tudott felmutatni, ezalól a nyersanyagok (például: olaj, réz, nikkel, cukor, kukorica, platina, ezüst, stb…) sem voltak kivételek. Egyre többen kezdtek bízni a gazdasági trendforduló eljövetelében, melyet számos jövőbeli folyamatokat jelző gazdasági indikátor és a második negyedéves vállalati gyorsjelentések is megtámogattak.

A nyersanyagpiacokon mindezek mellett a több esetben legnagyobb fogyasztónak számító Kína sokat segített. A gazdaságélénkítő programmal párhuzamosan ugyanis az ország készletfelhalmozásba kezdett, ami a tavaszi hónapokban jelentős többlet keresletet jelentett a nyersanyagoknak, melyek emelkedtek is gyorsan 50%-ot.

Láthatjuk, hogy a keresleti oldal élénkülésével (vagyis hosszú távra tekintve) a nyersanyagpiaci befektetések aranyat érnek. A válságban ugyanis a kitermelők, és bányavállalatok számos kapacitásbővítő projektjüket kényszerültek elhalasztani, mely a fogyasztás élénkülésével egy elégtelen kínálati oldalt eredményez. 

Rövidebb távon én mégis inkább kivárok a piacra lépéssel, aminek oka szintén a kereslet-kínálat viszonyokkal kapcsolatos várakozásaimban keresendő. Az úgynevezett Baltic Dry index (mely a nyersanyagokat transzferáló hajók szállítási költségeit képezi le), melyet a piacon sokan a nyersanyagpiaci keresleti-kínálati viszonyokat napi rendszerességgel tükröző indikátorként használják, már tíz napja csökken. Amennyiben a nyersanyagigény emelkedést mutat a világban, egyre kevesebb szabad hajókapacitás áll rendelkezésre, ami a hajózási költségek és így az index emelkedését is okozza. Fordított esetben, mikor a nyersanyagok iránti igény mérséklődik, a hajózási költségek és az index értéke is csökken.

Mivel a Baltic Dry index a tavaly nyáron megindult nyersanyagpiaci összeomlást jó időben előre tudta jelezni, a tíz napja csökkenő érték számomra figyelmeztető jel. Mivel mostanra a kínai készletfelhalmozások több nyersanyag esetében is elérték a megcélzott szinteket, még inkább kivárok a nyersanyag vásárlásaimmal.

Szólj hozzá!

Címkék: befektetés nyersanyag

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr561309185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása