Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Botrányoktól hangos a pénzvilág

2009.10.30. 15:30 cruncher

Rövid időn belül két egetverő botrányra került fény, ezek közül az egyik a fedezeti alapszektorhoz kötődött. Az alapok azért lehetnek érdekesek számunkra, mivel korábban csak vagyonosabb magánügyfeleket, meg zsíros intézményi befektetőket szolgáltak ki, iszonyatos kockázatokat vállaltak fel a magas hozam reményében, nem egy esetben többszörös tőkeáttétellel (a bankoktól tudnak komoly befektetési hiteleket felvenni). A szegény befektetők pedig a titokzatosság és szabályozatlanság árát fizetik most meg.

Nagyon nehezen heverte ki nem csak a fedezeti-, hanem a befektetési alapszektor is a Madoff botrányt, aztán most jött ki az eddigi legnagyobb bennfentes kereskedelmi botrány. A Galleon fedezeti alapkezelő vezetője egyszerűen szövetkezett több nagyobb vállalat vezető beosztású emberével, pénzért meg egyéb juttatásokért cserébe pedig olyan információkhoz tudott hozzájutni, ami a piaci szereplők számára nem volt ismert.

A legfrissebb hírek szerint pedig a bennfentes kereskedelmi rendszerbe nem csak vállalatok, hanem Wall Street-i bankok is belekeveredtek, amikkel napi kapcsolatban volt a Galleon. Az alap a rövid távú árfolyammozgásokat akarta meglovagolni, ehhez pedig nem csak tisztességes, hanem illegális információkat is felhasznált. Egy informátor szerint például csak a tavalyi évben 250 millió dollárt fizettek ki a bankoknak, hogy a többieknél gyorsabban jussanak piacbefolyásoló információkhoz.

A Galleon esete megosztotta az elemzőket, egyesek nem tulajdonítanak a történteknek nagyobb jelentőséget szektorszinten, míg mások éppen azért tartják jelentősnek a történteket, mivel a növekedés csírái most törtek elő, a szekrényben pedig még bőven lehetnek csontvázak. Annyi biztos viszont, hogy az aranykorszakban 7 milliárd dollárt kezelő Galleon eltűnik a föld színéről, a befektetések likvidálása már el is kezdődött.

Szinte még be sem gyógyult a Galleon vezetőjének kezén a bilincs által ütött seb, mikor megtudtuk, hogy Kanadában egy 14 éves rendszerre derült fény. Itt két magánemberről volt szó, akik gyermekkoruk óta ismerték egymást, az egyikük pedig mivel ügyvédi irodákban vállalati felvásárlásokban és összeolvadásokban segédkezett, hozzájutott titkos infókhoz. Milliókat kaszáltak a belső infókkal, az informátor azonban még az elfogása előtt öngyilkos lett, barátja pedig több éves börtönt kaphat. A szakértők szerint egyre több ilyen visszaélésre derül majd fény a jövőben, a blogjainkban sokszor előforduló Mark Möbius is ezen a véleményen van például.
 

Szólj hozzá!

Címkék: botrány tőzsde alap kockázat

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr671485921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása