Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Ezt még olcsón megkapod

2009.09.24. 13:40 ajjaj

Bár sokak szerint igenis paraszt vagyok, a mezőgazdálkodáshoz nem értek. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy a jó termések miatt sokat esett agrárpiaci termékek szép lassan egyre több befektető figyelmét felkelthetik majd. Az értékpapírpiaci áremelkedéseket időben csússzással lekövető eszközcsoport az inflációs félelmek erősödéséből, a dollár gyengüléséből profitálhat majd, míg egyes esetekben a költségszintekhez közeli árak támaszthatják az árfolyamot.

Az elmúlt hónapok részvénypiaci és olajpiaci száguldását az olyan agrárpiaci termékek mint a búza, a szójabab, vagy a kukorica ára nem tudta követni. Sőt, ezen termékek esetében az árfolyamok lefele vették az irányt, miután az időjárási viszonyok igen kedvezően alakultak a legnagyobb termővidékeken. A készletekben tehát nagy a megpattanás, ami azonban az igen nyomott árakban már most tetten érhetők.

A búza árfolyama New Yorkban például 4 éve nem látott mélységekben jár, mely értékeknél jóval alacsonyabb szintek az elmúlt 27 évben nem voltak jellemzők. A termesztés során fellépő fix költségek miatt vélhetően ennél alacsonyabb árak tartósan nem is fognak kialakulni, vagyis a jelenlegi szintek erős támaszt jelentenek az árfolyamnak, a befektetőknek pedig jó beszállási pontokat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kukorica és szójabab esetében az árfolyamok bár nincsenek ennyire nyomott szinteken, az inflációs félelmek gerjedése, a dollár gyengülése és a gazdasági növekedés beindulásával a bioüzemanyagok felől várható jelentősebb kereslet ezen termékeket is reflektorfénybe helyezheti. Arról nem is beszélve, hogy az idei kivételesen jó időjárási viszonyokat követhetik sötétebb évek, amivel a kínálati oldal szűkössége miatti félelmek ismét előtérbe kerülnének. 

Szerintem a világ nagy jegybankjai által megteremtett likviditásbőség előbb-utóbb az agrárpiaci termékeket is utolérheti, az amerikai tőzsdei felügyelet spekulatív tevékenységeket letörő/letörni szándékozó lépéseit pedig megtanulják majd kezelni a befektetők.

2 komment

Címkék: befektetés mezőgazdaság nyersanyag

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr831401871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2009.09.24. 18:28:14

mihez értesz egyáltalán?
mert a blogból már kiderült, hogy a pénzügyekhez sem

54johan54 2009.09.24. 20:20:00

@wmiki: akkor mondj mar egy pontot, ahonnan jobban lehet longolni, mint tamasz kozelebol! amit raadasul a termelesi kolstegek tartanak...

mer ugye ha tovabb esik az ar, akkor elkezdenek a termelok kiszallni (nem eri meg nekik) es a kinalat csokkenese miatt emelkedni fog az ar. a reszvenyekkel ellentetben az arupiacon igenis van alj (es teto.)

vagy tevednek es te valamilyen egyeb fundamentalis vagy techniaki modszerekkel mas kovetkeztetest vonnal le?

a cikk erdekes, szoktam olvasni a blogot.

süti beállítások módosítása