Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Ennyi volt a válság? Szárnyalunk

2009.07.24. 15:25 ajjaj

Hiába károgok, úgy tűnik a részvénypiacokról kezd felszállni a köd, a nagyobb indexek mozgása egyáltalán nem igazolja a korábbi vészjósló elgondolásaimat. Aranyszabály azonban, hogy akármennyire is pesszimisták vagyunk, ne kezdjünk el dacolni a tőzsdei hullámokkal és szembe menni az árral. Ha ugyanis nem vagyunk harcedzettek, könnyen megüthetjük a bonkánkat. Lássuk, ezúttal milyen banánhéjon csúszik a többség!

Lehetne dobálózni a nagy szavakkal, hogyhát válság van, mégpedig olyan amit 80 éve nem láttunk, tehát ez az emelkedés úgy fals ahogy van. Na de azért ne csináljuk már. Mégiscsak megmozdulhatott valami, hogy a részvénypiacok gyakorlatilag március közepe óta kisebb pihenőkkel egyre újabb magasságokba száguldanak.

A tavaszi hónapokban a jövőbeli gazdasági folyamatokat leképezni hivatott konjunktúra mutatók Amerikában elkezdtek a javulás irányába mutatni (leading indicators, beszerzési menedzser indexek, fogyasztói menedzser indexek), az ipari termelésben is mérséklődött a visszaesés mértéke. Ezt követően bár a konjunktúra indikátorok mostanra már inkább stagnáló helyzetképet tárnak elénk, a részvénypiacok karmesteri szerepét átvették a vállalati gyorsjelentések.

Sorra érkeznek a hírek, hogy a nagyobb amerikai vállalatok az elemzői várakozásokat felülmúló teljesítményre voltak képesek a második negyedévben, vagyis a befektetők korábbi pesszimista szemlélete túlzónak bizonyult a számok ismeretében. Ennek hatására az árfolyamok további emelkedésnek indulhattak, ami akár a következő hónapokban is jelenthet még kraftot.

Rövid távon az alacsony vállalati készletszintek feltöltése a makrogazdasági adatoknak még adhat majd lökést, ami a továbbra is szép vállalati számokkal együtt nem mostanában akasztja majd meg a hegymenetet. Bár a felívelő piaci trendekkel szembemenni nem ajánlott, az örök pesszimista azért ott bujkálhat bennünk (mondjuk középtávon mindenképp). Több vállalat ugyanis a jó eredményeket a költségeik csökkentésével érte el, bevételi szinten többeknél tisztán látszik, hogy közel sincs minden rendben. A költségcsökkentési potenciál márpedig előbb utóbb kifulladhat majd.

8 komment

Címkék: befektetés részvénypiac

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr281266090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2009.07.24. 16:45:34

augusztus 20-ig maradnék max. long. mert ha megjönnek a nyaralásból, akkor könnyen gondolhatják úgy az alapkezelők, hogy akkor tovább felfelé már nincs, a nyáron akit lehetett behúztunk a long csőbe, és akkor hajrá, lehet indítani a shorthengert. ez egy nem kizárható esemény, ne feledjük, hogy a mostani árfolyamok alacsony forgalom mellett alakulnak ki.

hogy magamat cáfoljam, azért mondom, hogy persze a Dow csúcs 14 ezer volt, a mostani 9-et semmiképp nem nevezném válságvége hangulatnak. még éppen 5/14-ed résszel (~35,7%)vagyunk lejjebb. ha folyamatosan lefelé jöttünk volna, még mindenki pánikot kiáltana...

ladislaus 2009.07.24. 17:18:57

@is: Pontosan en is igy latom!
Nyar van, es ez azert sokmindent "eltakar". Osszel lesz majd szepen behuzva a kezifek es akkor hirtelen sokan majd meglepodnek hogy hoppá baszki, at lettunk baszva. Megint...

Ivanhoe 2009.07.24. 17:57:57

Pont ugyanerre gondoltam én is:) Uborkaszezon van, szabadságolások, stb. A negyedéves jelentések miatt eluralkodott az optimizmus a piacokon, de a microsoft háza táján már annyira nem jó a helyzet, és Kínából is aggasztó hírek érkeznek. Majd ősszel jön derűre ború, addig szépen araszol felfelé, lehet halászni a zavarosban.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2009.07.24. 19:08:47

szerinted munkahelyek honnan lesznek more?
ha pedig nem lesznek munkahelyek, akkor hogy fognak a rabszolgák szemetet venni?
ha pedig nem kell a szemét, akkor minek kéne munkaerőt felvenni?

ha pedig nem bővül a cég, akkor mitől menne fel a részvényének ára?

loláb 2009.07.24. 19:30:43

Ahogy most emelkedik minden, úgy fog majd zuhanni később.
Most örülünk a jó (illetve kevésbé rossz) gyorsjelentséeknek, mindenki elhiszi, hogy vége a válságnak, innen már csak felfele vezet az út. Jönnek a Q3-as gyj-k, lényegesen magasabb eredmény elvárással (merthát ugye a válságnak nyáron vége lett-elvileg), ha ezek nem teljesülnek, akkor az árfolyamok elkezdenek zuhanni.

De addig emelkedés, illetve csúcsrajáratás lehet.
Ezzel csak az a bajom, hogy nem merek kereskedni. Shortolni nincs értelme, longolni nem merek, úgyhogy mozi, és átkozom magam, hogy elhittem bő két hete, hogy az még nem a lokális mélypont volt.

krychek 2009.07.24. 22:41:16

"hogy fognak a rabszolgák szemetet venni?"

Tetszik, ahogy kifejezed magad. :)
Én azt kérdezem, hogy hogyan lehetne már növelni a gazdaságot? Még több szemetet kellene fogyasztani? Még nagyobb autó, még nagyobb fogyasztással, még messzebb lakni mindentől, még több kinából importált vackot venni? Nem végtelenek az erőforrások. Eddig is csak úgy lehetett fenntartani ezt, hogy a bankok adták a hitelt.

Netuddki. 2009.07.24. 23:30:18

@krychek: "Én azt kérdezem, hogy hogyan lehetne már növelni a gazdaságot?"

Talán nem kellene az emberek pénzét elszedni adó formájában. Esetleg akkor nem olcsó kínai vackokra költenék ami megmaradt. Esetleg még talán szolgáltatásokra is, és talán még megtakarításra is futná nekik.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2009.07.25. 01:30:46

Nem tezs valami nagy széleslátókörűségről tanúbizonyságot a cikkíró.

Mennyi is volt egy éve az országok államadóssága és mennyi ma?

Ahhoz képest amennyi pénzt hitelből beleöntöttek a gazdaságba nem túl nagyok az eredmények, viszont soha nem látott mértékűvé nőtt az államadósság, ami ugyan soha nem lesz visszafizetve, viszont a kamatait majd folyamatosan fizetni kell.

Ezt a mostani válságot csak egy jövőbeli még nagyobb válság előidézése árán hárították el. Már ha elhárították, mert szerintem még nincs vége.

A tőzsdeindexek csak egy dolog. A sok közül.

süti beállítások módosítása