Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Készülj fel a zuhanásra

2009.07.06. 16:25 Dwight McCarthy

Na tessék, épp a múlt héten lamentálgattam, hogy az ábécé melyik betűje szerint is alakulhat a világ sorsa, és itt is a bizonyíték. Oké, bizonyítéknak talán picit erős, de olyan szépen illik a képbe a múlt heti amerikai munkaerőpiaci adat, hogy nehéz kihagyni, főleg mivel az agráriumon kívül dolgozó amerikaiak létszámának havi változását kiemelt figyelem övezi nemcsak a tengerentúlon, hanem az egész világon.

Nem meglepő tehát, hogy vártnál sokkal-sokkal rosszabb adatra múlt csütörtökön mindenhol hisztérikus reakciókat láttunk a tőzsdéken, hiszen a betöltött állások számának csökkenése nemcsak, hogy nem fékeződött számottevően, de meglepően nagy visszaesés volt tapasztalható júniusban. A mintázat ráadásul nagyon szépen követni látszik az előző posztban említett W alakzatot.

Persze az U, L, V, W és ki tudja még milyen betűvel jelzett alakzatok a gazdasági növekedésre, azaz a GDP alakulására vonatkoznak, de az ezt mutató számok vagy csupán homályos előrejelzések, vagy pedig több hónapos késéssel derülnek ki. A munkaerőpiac alakulása viszont a tapasztalatok és a közgazdasági elmélet szerint is szoros összefüggésben van a gazdaság aktivitásával, így akár egyfajta helyettesítő változóként is tekinthetünk rá.

Az is nyilvánvaló, hogy erre a néhány pálcikára ezerféleképpen lehetne különféle alakzatokat illeszteni, egyáltalán nincs kőbe vésve a felvázolt W alakzat, de minden esetre óvatosságra int, hogy sokan, sokféle elemzésből kiindulva jósolnak a mostani esetleges fellendülésből újabb visszaesésbe vezető lefutást az előttünk álló időszakra, nem csupán a munkaerőpiac sugallja ezt Amerikában.

Summa summárum: jó lesz vigyázni, az eufória már most oszlóban van a tőkepiacokon, az egyre sérülékenyebb hangulat pedig könnyen csaphat át újabb pánikszerű eladásokba. Akkor meg nem jó részvényekben ülni, az biztos.

5 komment

Címkék: usa munkaerőpiac részvénypiac

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr251230086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2009.07.06. 19:37:19

én augusztus 20-ig azt mondom, hogy szimpla hírkereskedés fog menni. augusztus 20-án mind a ForEx, mind a Dow kb. ott lesz, mint ma. nekem nagyon úgy néz ki ez a nyár, mint a tavalyi.

augusztus második felétől persze jöhet a bukó, de ha mindenképpen muszáj lenne fogadni, akkor inkább az ideges toporgást (növekvő volatilitás) látom magam előtt, mint a mélypontok megütését.

hát majd meglátjuk.

is 2009.07.06. 19:38:59

ja, mivel felfelé nem megy a tőzsde szerintem sem, ezért én se tartanék most részvényt. aki bátor, az csupaszon vesz vagy elad EURHUF-ot, aki nem olyan bátor, az a tetején call, az alján meg put opciókat ad el (középbátrak fordítva veszik ugyanezeket - jól megaszondva).

harzol2 · http://forum.tozsde.hu/ 2009.07.06. 20:48:36

Bírom ezeket a technikai elemzésen alapuló dolgokat. Önbeteljesítő jóslat. Ha nem hinnének benne sokan, akkor nem is lenne...

Dwight McCarthy 2009.07.06. 21:08:42

@harzol: ez nem technikai, de még csak nem is elemzés :) Egyszerűen csak eszembe jutott egy érdekes párhuzam, de az üzenet az ábra nélkül is érvényes: jön még kutyára dér. Az önbeteljesítő jóslattal pedig nem értek egyet (az árfolyamgrafikonokra alapuló technikai elemzésnél abszolúte), mert nem hiszem, hogy vállalatvezetők tömege közvetlenül makrogazdasági aggregátumokra vonatkozó előrejelzések alapján hozna döntést leépítésekről (azaz alacsony növekedést prognosztizálnak, ezért elbocsátanak), a kapcsolat ennél áttételesebb.

Dwight McCarthy 2009.07.06. 21:09:34

Mármint ezzel nem a várakozások jelentőségét akarom alábecsülni, nyilván az egyik legfontosabb szerep jut nekik, csak összetett hatásokon keresztül.

süti beállítások módosítása