Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Egy rémisztő okkal több, hogy beszálljunk!

2009.01.08. 15:30 cruncher

Végre elmúlt 2008, minden nyavalyájával együtt, azonban ha jobban körbenézünk még mindig a világégés kellős közepén vagyunk. A válság még mindig javában tart – és egy ideig nem is szabadulhatunk tőle -, ettől függetlenül viszont találhatunk befektetési lehetőségeket a piacon. Gondolatébresztőként most egy nem sokat hangoztatott szegmenssel fogunk foglalkozni, a mezőgazdasággal.

Alapvetően most az élelmiszertermelést vesézzük ki, ami minket szolgál, nélküle az élet nem maradhatna fenn, éppen azért a fogyasztók bármit megadnak a termékekért. Nem csak a nyersanyagpiac szerelmeseinek lehet ismerős a búza, a rizs, a kukorica, és a burgonya, miközben ott vannak például a zöldségek és a gyümölcsök, amik mind-mind bőséges vitamin- és ásványi anyag források.

Első hallásra meglepőnek tűnhet, azonban a legelemibb tulajdonságai miatt a mezőgazdaság igazi aranybányává is válhat. Köztudott, hogy a föld megművelhető területeinek nagysága véges, és eltekintve a génmanipuláltan felturbózott vetésátlagú terményektől korlátosak a kapacitások (minden határ nélkül nem tud nőni a kínálat). Emellett azt is tudjuk, hogy a föld lakossága egyre csak nő, ami az alapélelmiszerek iránt egyre növekvő keresletet generál. Főként a fejlődő országok (például Brazília, Kína, India) felelősek ezért, a nyugati országokban ugyanis egyre fogyatkozik a népesség.

Ez önmagában is elegendő lenne az áremelkedésre, de az utóbbi években egy különös jelenségre lettek figyelmesek a tudósok, ami a mezőgazdaság összeomlásával fenyeget. 2004-óta egyre növekvő számban fogynak a mézelő méhek kolóniái (Amerikában és Európában egyaránt), ami nagyrészt a „kolónia összeomlás” nevezetű járványra vezethető vissza. Hagyományosan évente 15-20 százalékkal csökkenhetne a mézelő méhek száma, azonban 2007 szeptembere és 2008 márciusa között 36 százalékkal csökkent az állomány, és ha így folytatódna, akkor 2035-re végérvényesen eltűnnének a mézelő méhek az amerikai kontinensről.

A méhek áldásos tevékenysége nem pótolható a mezőgazdaságban (vagy csak igen magas költségek mellett), a kipusztulásuk pedig gyakorlatilag eltüntetné a föld színéről a zöldségek és gyümölcsök nagy részét. Először csak kevesebb lenne a termés, majd ezt követően a táplálkozási szokások drasztikus megváltozása az emberiséget is fenyegethetné (nemhiába mondta Einstein, hogy ha a méhek kipusztulnak, akkor az emberiségnek már csak négy éve van hátra).

A bőség zavarában szenvedünk!
 

Az erős fundamentumok ellenére lehetnek időlegesen visszaesések, például a válság is lejtőre küldte a nyersanyagárakat (plusz a szektorban tevékenykedő vállalatok részvényeit), azonban nem kérdőjelezhető meg a korábbi összefüggés. Hosszú távon tehát érdemes lehet már felfigyelni a szektorra, ha nem is a nyersanyagpiacon, de a részvénypiacon keresztül mindenképpen. Nem kell ugyanis nyersanyagpiaci gurunak lennünk, csak ki kell választanunk egy élelmiszer szektorban működő vállalatot, megvesszük a részvényét, és megtartjuk 20 évig, majd ha minden jól megy, akkor tisztességes nyereséggel adhatunk túl rajta.

Ezen kívül egyre több befektetési alap (vagy alapok alapja) kezd az agrárszektorra koncentrálni, sőt vannak olyan indexkövető alapok, amik egy adott agráripari részvényindexbe, vagy ezek meghatározott mixébe fektetnek be. Ezáltal nem kell nekünk kiválasztani az adott vállalatot, hanem az alapkezelő által egy kellően diverzifikált portfólióhoz juthatunk, csak itt sem szabad elfeledkeznünk a kockázatokról.

10 komment

Címkék: befektetés mezőgazdaság méhek befektetési alapok agrárium

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr90863666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bunkó paraszt 2009.01.08. 18:52:59

Szerintem nem lenne jó, ha az élelmiszeripart megtalálnák a spekulánsok...
Mást lehet, de itt inkább megoldás kellene, hogy mindig legyen elérhető árú ennivaló.

Dwight McCarthy 2009.01.08. 19:41:20

@bunkó paraszt: Az a baj, hogy pont nem a spekulációról szól a dolog, bár nyilván nehéz elkülöníteni. Egyszerűen kereslet-kínálati kérdés: többen akarnak megenni kevesebb rendelkezésre álló élelmiszert, akkor az ára felmegy.

Cruncher azt is írja, hogy agrárszektorbeli részvényekbe/részvényalapokba is fektethetsz. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy javul a szektor tőkeellátottsága a te befektetéseddel is, ami hosszabb távon növelheti pl. a termelékenységet, hatékonyabbá, modernebbé teheti az ágazatot. Szóval ennek a "spekulációnak" azért áldásos hatása is lehet.

CheetahRabbit 2009.01.08. 19:45:32

A benzin ára se lesz triplája, ha a Molt megtalálják a spekulánsok. Az lenne baj, ha az alapanyagokkal, pl. rizs, kukorica, szója, búza, spekulálnának!

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.01.08. 20:01:32

Tudod mennyiért vásárolták meg a kukoricát a termelőktől, cirka 2 hónapja? 18000 Ft/tonna. És azt tudod mennyi az önköltésge? kb 26000 Ft/t. Amíg ez így lesz, addig nincs értelme.

bunkó paraszt 2009.01.08. 20:22:19

Dwight McCarthy 2009.01.08. 19:41:20
Világos, de ahol van lehetőség likvid kereskedésre, ott szerintem megjelenik a spekulatív tőke, és akkor az árak jelentősen eldugaszkodhatnak a termelési ártól - felfele. Láttunk pár lufit az elmúlt 8-10 évben.
Legalábbis szerintem, bár annyira nem értek ehhez.

repecs 2009.01.08. 20:58:17

Ha jó a termés sokvan azért nincs haszon. Ha kevés a termés drága de kevés az eladni való ezért nincs haszon. A haszon a felvásárlóknál van mindig azzal foglalkoznak amiből sok pénzt lehet kihozni. Ennyi.

Dwight McCarthy 2009.01.08. 21:58:47

@bunkó paraszt: tisztán spekulációs tőke nem tud hosszú távú trendet kialakítani, maximum a rövidtávú hullámzásra erősít rá. Tényleg van néha lufi, de a hosszú távú fundamentális folyamatokon nem tud változtatni.

mig8 (törölt) 2009.01.09. 14:27:18

@repecs:
@Tudtad?:

Sziasztok! Még új vagyok itt, de ez a téma megfogott.

Van egy ismerősöm, aki szerint szép jövedelemkiegészítésre lehet szert tenni a mezőgazdaságból (búza, kukorica, stb). Igaz, szerinte is egyre jobban mennek lefelé az árak. De azt gondolja, hogy az önköltség tág határok között mozog és minél nagyobb a földed, annál nagyobb a bevétel. Felvásárlóból meg csak olyannal üzletel, akiben megbízik.

kisszenyor 2009.06.07. 08:52:34

Mindig hallom : Enni kell, sz@rni muszáj.
Hogy lehet a Mezőgazdasági termény ára a békapopó szint alatt? (Bioetanol előállításához is passzoló
Termények ). Valóban kereslet-kínálat ár alakító hatás van, vagy csak beképzelem,hogy evvel valaki befektetésként foglalkozzon.
Európában (és azon kívül is) az időjárás szélsőséges kilengése tapasztalható,-lásd a mostani elismert aszályt, amit már-már árfelhajtó hatásként lehet kezelni.Ténylegesen a "felvásárlási ár" kartellezés érvényesül,vagy van valami más befolyásoló tényező, amiről egyszerű halandó nem tudhat.

Felipe 2009.06.18. 11:55:07

Nekem Cruncher a kedvemcem, ez peldaul akar klasszikus is lehet, zsenialis tipp, koszonom :)

Nem kell ugyanis nyersanyagpiaci gurunak lennünk, csak ki kell választanunk egy élelmiszer szektorban működő vállalatot, megvesszük a részvényét, és megtartjuk 20 évig, majd ha minden jól megy, akkor tisztességes nyereséggel adhatunk túl rajta

süti beállítások módosítása