Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Itt az ideje csipegetni a pocsék környezetben?

2009.02.25. 15:00 cruncher

 

Lehet, hogy túlságosan vájt fülű vagyok, de régóta nem beszéltek annyit a kötvényekről, mint mostanság. A reflektorfény csak első hallásra lehet meglepő, hiszen a para közepette nemcsak hazánkban, de a feltörekvő piacokon mindenhol erős hozamemelkedéseket láthattunk, amivel párhuzamosan úgy zuhantak a kötvényárfolyamok akár egy hullócsillag. Nem egy piacon már feketébe lehetett volna öltözni farsang kedvéért, azonban néhányan az okosok közül már azt mondják, hogy lassan véget ér az öldöklés, amire érdemes lehet felfigyelnünk.
 
Az elemzők szerint ugyanis a feltörekvő kötvénypiacokon több helyen is a világvégét árazzák, aminek hatására az egekbe szöktek a piaci hozamok. Jó példa erre például az argentin piac, ahol jelenleg egy hosszú távú (2033-ban lejáró) dollárban kibocsátott kötvény hozama majdnem 30 százalék (miközben hónapokkal ezelőtt még kevesebb, mint a fele volt), ami mondani sem kell, hogy egyenes út a pokolba. Ez egy nagyon sarkos példa, azonban jól mutatja, hogy ilyen rossz időkben adnak mindent és csak a tutit keresik az ügyfelek. De nem is kell annyira messzire mennünk, hiszen a legfrissebb adatok alapján már megint a 11 százalékot ostromolja a három hónapos diszkont-kincstárjegy, ami ismerve a 9.5 százalékos jegybanki alapkamatot igen csak elgondolkoztató.
Azonban még mielőtt teljes letargiába esnénk, feltehetnénk már magunknak azt a kérdést, hogy mi van akkor, ha a piac csak az egy bolond százat csinál elvnek megfelelően cselekedett, és hogy a jelenlegi szinteken már visszafordulásnak kellene következnie (lehet, hogy rossz a helyzet, de nem annyira rossz, mint amennyire azt sokan gondolják). A guruk szerint pedig, ha javul a környezet elsőként a kötvénypiac találhat majd magára (még a tőzsdék előtt), ami számos jó befektetési lehetőséget kínál a feltörekvő piacokon. A magas kockázatok miatt ugyanis a nagyobb szereplők inkább az eladói oldalt erősítették az utóbbi hónapokban, egyes kritikus országokban pedig még jobban szétadták a kötvényeket, azonban ennek a helyzetnek egyszer meg kell változnia.
A nagyobb befektetők ugyanis nem fogják mindig beérni a biztonságos, de minimális hozamot hozó betétekkel vagy államkötvényekkel, és ha eljön ez az idő, akkor kerülhetnek csak igazán előtérbe a feltörekvő piacok kötvényei. Itt nem feltétlenül csak az állam által kibocsátott kötvényekre lehet gondolni, hanem például a vállalati kötvényekre is. Figyelemmel kell azonban lenni ezeknél az eszközöknél, hiszen gyakorta illikvidek a piacaik, tehát nehezen és magas költségek árán értékesíthetők, valamint benne van a levegőben akár nagyobb árfolyamesés is, de a kockázatvállalási kedvünk függvényében hosszabb távon már találhatunk jó lehetőségeket, akár csak a tőzsdéken.

1 komment

Címkék: válság befektetés kötvény

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr49965151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BMW-s Karesz 2009.02.25. 17:26:34

a kötveny kockazatot araz, ha magas a kamat, nagyobb esellyel bukod a lovet. reszvenyt meg esesben ne vegyen senki, majd ha megnyugszik a piac es elkezd ovatosan emelkedni. lehet harom ev mulva. a nagy nyerö ugyis azutan lesz. addig meg minek reszvenyben tartani a penzt. a spekulans ismeri az az eleösszefüggeseket, az atlagembert meg kar csigazni ilyen hülyeseggel. total baromsag ez a cikk.

süti beállítások módosítása