Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Válság van, minek pattogsz?

2009.03.04. 17:00 Dwight McCarthy

A minap olvastam a Portfolio.hu-n, hogy Amerikában egy csomó befektető látva a siralmas tavalyi eredményeket, egyszerűen letett arról, hogy megverje a piacot, megelégszik a „szimpla” indexkövető alapokkal. Ennek köszönhetően az aktívan menedzselt alapokból jelentős tőke áramlott ki, miközben a passzív alapok csekélyebb, de azért érezhető tőkebeáramlást könyvelhettek el (pláne, ha ideszámoljuk a tőzsdén kereskedett alapokat is). De mégis mi történik? Tényleg mindenki hajigáljon el a kezéből minden alapot, és csak az indexkövetésre fókuszáljon?

Először érdemes tisztázni, hogy mit is jelent az indexkövető, azaz passzív befektetési strtatégia. A megközelítést valamikor a múlt század közepe, kétharmada táján találta fel egy John Boggle nevű úriember, az általa alapított Vanguard nevű társaság pedig éppen a hatalmas indexkövető alapjainak köszönhetően a világ egyik legnagyobb alapkezelőjévé vált. Az öreg egyébként mindig lelkesen képviseli úton-útfélen a stratégiáját, bármilyen idejétmúltnak vagy vaskalaposnak is tűnik a dolog.

Az elgondolás abból indul ki, hogy a tőkepiacok általában véve hatékonyak, ezért nem is lehetséges hosszú távon, konzisztensen felülteljesíteni a piacot, még ha egyes rövid időszakokban ez sikerülhet is némelyeknek. A tapasztalatok egyébként tényleg azt mutatják, hogy a sikerszériák előbb-utóbb mindig véget érnek, utána pedig jön a fekete leves (erről már egy korábbi bejegyzésben is filozofálgattam).

A passzív stratégia éppen ezért nem is törekszik a felülteljesítésre, az alap pusztán kiszemel magának egy piaci indexet (pl. az S&P 500-at, de lehet akár egészen speciális részpiacot követő index is), és pontosan leképezi az index kosarának összetételét. Azaz egy BUX indexkövető alapban csak a BUX index komponensei találhatók, pontosan olyan arányban, mint az index kosarában (ezek az arányok persze a napi kereskedés során elcsúszkálnak, de az alapkezelő időről időre korrigálja őket).

Pofonegyszerű stratégia, nincs okoskodás, nincs hibalehetőség, hanem pontosan a mögöttes piac hozamait kaphatjuk meg. Ráadásul olcsóbb is, mint az aktív befektetési stratégia, amelyik ezzel szemben nem elégszik meg a piac pontos leképezésével, hanem a viszonyítási alapként (benchmark) kiválasztott indextők kisebb-nagyobb mértékben eltér, bízva abban, hogy éppen a megfelelő értékpapírokat kiválasztva felülteljesítheti az indexet.

Mindez nyilván nagyobb szakértelmet feltételez (elvileg), aktív információgyűjtés kell hozzá, folyamatos döntéshozatal, a döntések ellenőrzése, ami nyilván az egész költségeit is megdobja. Nem véletlen, hogy az indexkövető alapok általában lényegesen alacsonyabb vagyonkezelési díjjal működnek, mint az aktívan kezelt alapok.

És itt is lehet a kutya elásva egyébként, a Marketwatch által hivatkozott adatok szerint ugyanis az átlagos aktív alap -40.5 százalékot hozott, míg az indexkövetők „csak” 39.1 százalékot buktak. Ez egyébként valamelyest ellentmond annak a hiedelemnek, hogy a negatív piacon az aktív alapok képesek valamelyest ellensúlyozni a veszteségeket, míg emelkedő trendben akkor járunk a legjobban, ha passzív stratégiát választunk.

A különbség jelentős része nyilvánvalóan a költségekben keresendő, nem arról van szó, hogy az aktív alapkezelők tendenciózusan ráerősítettek bénázásukkal az egyébként is tekintélyes buktára. Ezzel együtt persze megfontolandó az indexkövető alapok alkalmazása, annak ellenére, hogy többek között a válság is bebizonyította, hogy a piacok messze nem tökéletesek. Egy igazán hosszú távon gondolkodó befektető számára viszont egy aktív alap sem tud feltehetően jelentős plusz teljesítményt hozni az indexekhez képest, viszont lényegesen olcsóbb közvetlenül az utóbbiba fektetni.

9 komment

Címkék: válság befektetés befektetési alapok részvénypiac

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr20981337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Penzgyik · http://penzgyik.blog.hu 2009.03.04. 20:23:54

En is gondoltam ra, hogy irok az indexkoveto alapokrol... De az a helyzet, hogy magyarorszagon talaltam vagy 4-et, am mind a BUX-ot koveti. Nem tudjatok, ki forgalmaz itthon kulfoldi tozsdeindex koveto alapokat?

harzol2 · http://forum.tozsde.hu/ 2009.03.04. 21:29:06

Engem a két százalék fogott meg.

-39,1% vagy -40,5% ; Jól hangzik.

Fashionistas 2009.03.04. 22:49:36

Gyerekek. FHB 12% 20 milla felett egyéni kamat. Akár 13,5% is lehet. Sztem el lehet felejteni a tőzsdét...

TBALAZS · http://eloszto.blog.hu 2009.03.04. 23:23:54

A jelenlegi helyzetben mindenki a biztos helyekre menekíti a pénzét. Érdekes kérdés, hogy mikor kezd a smart money visszaszivárogni. Vagy már megkezdődött?

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.04. 23:36:23

@TBALAZS: A smart money akkor kezd visszaszivárogni, amikor már az összes "most kell venni, mert most olcsó!" felkiáltással beszálló szereplő rég kitörte a nyakát. Vagyis a GDP mélypontja után 1-2 negyedévvel. A mélypont pedig még itt sincs.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.04. 23:39:57

>az átlagos aktív alap -40.5 százalékot hozott, míg az indexkövetők „csak” 39.1 százalékot buktak. Ez egyébként valamelyest ellentmond annak a hiedelemnek, hogy a negatív piacon az aktív alapok képesek valamelyest ellensúlyozni a veszteségeket, míg emelkedő trendben akkor járunk a legjobban, ha passzív stratégiát választunk.

De hát a legnehezebb probléma úgyis annak az eldöntése, hogy egyáltalán milyen trendben vagyunk, ha trendben vagyunk egyáltalán. Ha pl. tudjuk, hogy eső trendben vagyunk, miért is lenne a pénzünk bármiféle alapban.

pelydzs 2009.03.05. 09:25:59

"Gyerekek. FHB 12% 20 milla felett egyéni kamat. Akár 13,5% is lehet. Sztem el lehet felejteni a tőzsdét..."

Ez az egyik legnagyobb gondolkodási hibája a passzív befektetési stratégiának.
Ha jól tudom, akkor se Soros, se Buffett nem így gazdagodott meg, hanem vállalta a kockázatot.

A BÉT-en jelenleg több olyan részvény van, ami az egy részvényre jutó könyv szerinti értéke alatt forog, egyszóval alulértékelt.
Dobálózhat bárki ország- és régiókockázattal, hosszabb távon nem lehetséges, hogy likvidálási értéke alatt forogjon valami.

Szóval pont most kell venni...

ihatethisindapassthingy 2009.03.05. 17:52:00

@pelydzs: Most kell venni, oké, de milyen időtávra? Akik az OTP-ről 3500 körül már elhitték, hogy innen nem eshet tovább, azoknak 269% emelkedést kell kivárniuk ma. Mondjuk, hogy ehhez 2 év elég. Ha az árfolyam lemegy 600-ig, akkor 583%-ot kell kibekkelni, ez meg legyen 5 év - tegyük hozzá, csak a nullszaldóig. 10 éven túl valószínűleg még így is vastagon nyereséges lesz, persze.

Részemről azt mondom, nem feltétlenül a legalján kell venni, akár pár hetes növekvő trendbe belevenni is jobb sávosan. Kevesebb haszon, de legalább a nagy zakóktól mented a vagyonod. Meg persze még igy is, kemény stop lossokat bepakolni, nekem is volt 6000-ről OTP-m :)

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.06. 13:26:57

@pelydzs:

Mi az, hogy "alulértékelt"? A részvény értéke az az összeg, amiért a piacon el lehet adni. Egy papír max. a vágyainkhoz képest lehet alulértékelt. Matematikailag persze a könyv szerinti értékhez képest is, csak azt nem tudom, hogy kerül a csizma az asztalra. Az "alulértékelt"-ezők vásárolták magukat degeszre a 2600 Ft-os (mostócsó!) OTP-vel a következő logika alapján: "Ha eddig 7000 volt és semmi baj a bankkal, akkor a 2600 nyilván nagyon olcsó". Ami kiváló köznapi logika, csak nem tőzsdei.

"Pont most kell venni"? Szóval eső piacon venni kell - akkor viszont nyilván emelkedőn is, egy szóval: venni kell. Az így viselkedő befektető összes pénze tehát részvényekben fekszik, és hozama hajszálpontosan (hogy finoman fogalmazzak) indexkövető. Ha azonban úgy vesszük, hogy a focit gólra játsszák, és nem csak mondjuk eleganciára, a tőzsdejátékot pedig pénzre, akkor talán a tőzsdén elkönyvelhető 40, 50 és egyéb százalékos bukók helyett mégis megfontolandó lehet - mostanában - a bankbetét. Tudom, pórias és buta dolog, de ha megéri!

süti beállítások módosítása