Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Az olajsejkek még több aranyat követelnek

2009.03.11. 12:00 cruncher

Az utóbbi időszakban teljesen elhalkultak az állami befektetési alapokat ért támadások, ami teljesen érthető, hiszen ezek a szereplők voltak azok, akik például a nagy nyugati bankokat kisegítették. Korábban azért kerültek a támadások kereszttüzébe az alapok, mivel Amerika és Európa féltette a gazdaságát a hatalmas vagyonokat kezelő alapoktól, amik kedvük szerint vásároltak nagyobb paketteket stratégiailag fontos cégekben. A szükség viszont törvényt bont…

Az állami befektetési alapok egy egészen speciális részét képezik a nemzetközi tőkepiacoknak, hiszen elképesztően nagy vagyont kezelnek (3,000 milliárd dollárt), aminek a befektetése akár a piacot is befolyásolhatja. A 2000-es évek elejétől megindult konjunktúra a magasba repítette a nyersanyag- és energiaárakat, ami az ilyen jellegű exportbevételekből élő országoknak hatalmas nyereséget hozott. Elég csak Dubai-t megemlíteni, ahol az olajsejkek egy kis földi paradicsomot hoztak létre árbocra hasonlító ezercsillagos luxusszállodával és mesterséges szigettel, ahol teljesen feleslegesen költhetik el a milliárdosok a pénzüket.

A fölös pénzeket pedig (amit már nem tudtak hova tenni) valamilyen úton-módon be kellett fektetni, a nagyobb részt kötvényekbe helyezték ki, azonban rájöttek az országok arra is, hogy az összegek egy részének elkülönítésével érdemes lenne magasabb kockázatú eszközöket is venni, magasabb hozam reményében. Ennek megfelelően születtek meg az állami befektetési alapok –amik jellemzően közel-keleti, ázsiai érdekeltségűek -, a befektetések között pedig nagyobb részben megjelentek a részvények. Ezért szép a világ, mivel a sok pénz még többet hoz, eddig legalább is így volt.

Természetesen a válság alól az alapok sem vonhatták ki magukat, sőt a becslések szerint 2008-ban legalább 20-25 százalékos veszteséget könyvelhettek el. Azonban még mielőtt elkezdenénk őket sajnálni, meg kell említeni, hogy máris igen kockázatos alternatívákat keresnek, amivel úgy gondolják, hogy gyorsan nyerhetnek. A világ egyik legnagyobb állami befektetési alapja, a 200 milliárd dollárt kezelő Government of Singapore Investment Corp. pedig már meg is találta a Szent Grált, méghozzá a befektetők végső mentsvárának tartott aranyban. Véleményük szerint ugyanis három szűk esztendő következik, a pocsék környezetből pedig az egyelten biztos pontnak tartott arannyal lehet jól kijönni, sőt ha már lúd legyen kövér alapon a devizapiacon is akarnak tenni egy kis körutat.

2 komment

Címkék: befektetés arany alap befektetési

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr65993781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

harzol2 · http://forum.tozsde.hu/ 2009.03.11. 13:49:19

No az szép lenne, ha állami alapok spekulálnának a devizákkal.
Mi van ha pl. a saját állami valutának a gyengülésében lát fantáziát egy alap?

Dwight McCarthy 2009.03.11. 15:02:55

@harzol: Szerintem nem igazán tud előfordulni, hogy direkt spekuláljon a saját devizája ellen. Egyfelől ezek állami irányítású alapok, előre meghatározott befektetési politikával. Nyilván nem tesznek keresztbe a saját gazdaságpolitikai céljaiknak. Másfelől pedig a legtöbb ilyen országban éppen azzal a céllal választották le ezeket az alapokat a devizatartalékokról, hogy nemzetközileg diverzifikáljanak, nemcsak a kockázat növelése volt a cél.

süti beállítások módosítása