Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Ne ess kétségbe, ha borul a forint

2009.05.25. 14:50 cruncher

Egy érdekes infóval lettem gazdagabb a múlt héten, ami ha nem is jelenti a megváltást, de legalább gondolkodtatóba ejtheti a magam fajta konzervatívabb befektető palántát. Talán a legegyszerűbben úgy lehet felvázolni a helyzetet, hogy a világ legnagyobb gazdaságában, Amerikában számos befektetők a korábbi években a következő befektetési elvet követte: az év elején vettek részvényt májusban eladogatták, a felszabaduló összegeket hosszú állampapírokba helyezték, majd az uborkaszezon végeztével megint nekiveselkedtek a kockázatosabb eszközöknek.

A válság megkavarta a korábbi rendszert – nem is kicsit -, azonban ha egyre többen emlegetik, hogy már éppen itt az ideje a részvénypiaci zuhanásnak, akkor lehet fantázia az amerikai államkötvényekben is. Az elemzők szerint ugyanis általában a nagy recessziós időszakokban három aljat figyelhettünk meg, eddig kettő már megvolt az S&P esetében, lehet, hogy nem lesz új mélypont, viszont az esés az uborkaszezon miatt több mint egy egyszerű képzelgés. A felhúzást nem követték haj de jó gazdasági adatok, az amerikai gazdaság még mindig rosszul fest, a munkanélküliség pedig tovább emelkedik. Végül, de nem utolsó sorban pedig megerősítésre vár még az a sokak által szajkózott forgatókönyv, hogy fél éven belül magára találhat Amerika.

Teljesen logikus, hogy aki beszállt korábban a rövid távú hozam reményében az az elmúlt hónapokban szépen kereshetett a részvényeken, a néhány hét alatt összeszedett nyereséget pedig érdemes lehet bezsebelni, főleg akkor ha tényleg esni fog (ez akár egy önbeteljesítő jóslat is lehet, az egész csak pszichológia kérdése). Még mindig nem tisztázott, hogy az emelkedésben mekkora szerepe volt a korábbi hatalmasra duzzadó short állomány leépülésének, a rövid illetve hosszú távú befektetőknek, de sanszos, hogy az előbbiek nagyobb szeletet hasítanak ki.

Adódik a kérdés, hogy aki búcsút intett a tőzsdének az ezután hol parkoltassa a pénzét, ami az amerikai banki kamatokat ismerve a kötvénypiac felé mozdíthatja a befektetők figyelmét. Tanulságos adalék, hogy az elmúlt nyolc évben a májusi és szeptemberi időszakban a 10 éves amerikai államkötvény hozama 41 bázisponttal csökkent, ami a világ legbiztonságosabbnak tartott papírja esetében szép emelkedést jelentett.

A koktélcseresznye a tortán pedig a forintgyengülés lehet, ami a mostani 200 alatti dollár árfolyamnál bármikor elindulhat, elég csak a nemzetközi hangulatnak megfordulnia a rózsaszín ködből. Abban biztosak lehetünk, hogy az országkockázatok miatt a borongósabb hangulatban megint gyengülésre lehet felkészülni, ami a mértékétől függően a deviza eszközöknek nem kicsi nyereséget hozhat.  

3 komment

Címkék: befektetés nyereség kötvény

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr201142214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ésénmitszóljak? 2009.05.25. 16:50:59

Fotexet kell venni ezerrel, nincs mese, aztán 1700-nál kiszállni

harzol2 · http://forum.tozsde.hu/ 2009.05.26. 12:37:00

Miért nem rögtön Phylaxiát 9 Ft-ért és azt tartani 30000-ig? :)

gyoztes 2009.05.27. 18:23:58

Elég optimista az az 1700-as célár, amikor ez a részvény még nem volt 1050 felett, és az is a 2 évvel ezelőtti csúcsán volt, most pedig 420.

süti beállítások módosítása