Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Megvettem, mert sokat esett - Ügyes vagy!

2009.07.31. 15:56 ajjaj

Brutális mozgásokon vannak túl a részvénypiaci befektetők az elmúlt közel egy évben, talán nem is csoda, hogy hülyeségeket fantáziálnak lépten-nyomon. Érdekes módon a legnagyobbat zuhant piacok közül az idei évben kizárólag az orosz tudott a korábbi pánikhoz méltó száguldást felmutatni, a többi szétütött közül az ukrán, ír, de a szomszéd román sem tudott remekelni. Vagyis tessék már elfelejteni azt, hogy az a papír/index emelkedhet a legtöbbet, mely a legnagyobbat este korábban.

Nem kedvelem a bevezetőket, ezért nem kezdek bele a miért, honnan, hogyan kezdődött a válság sorok írásába. Ebben a témában már számos nálamnál jóval okosabb ember ömlegett oldalakon át. Egyszerűen kipukkant a lufi, a tőzsde pedig zuhanásba kezdett. Mikor mindenki ráeszmélt, hogy azért ilyen hirtelen ennyi esés sok lesz, elkezdték zsákolni a részvényeket. Ezt látjuk most is.

A tények röviden

A válságban eddig leginkább az ukrán, ír, egyesült arab emírségeki, észt és román részvénypiaci befektetésekkel rendelkezők égethették meg magukat, amennyiben az MSCI által kialakított indexet vásárolták meg annak történelmi maximuma mellett, és még jelenleg is tartják ezen befektetéseiket. A legkisebb fejfájást a kolumbiai, izraeli, tunéziai és chilei befektetések eredményezték, úgy tűnik itt nem fújtak annyi levegőt abba a lufiba, ami jókorát szólt a világ számos országában. A legnagyobb ütést kapott piacok közül az orosz volt az egyetlen, mely az idei évben a legjobban szereplő börzék sorába is bekerülhetett, a többiek továbbra is lemaradók. Érdekes módon a válságot jobban tűrő srí lankai piac például több mint duplázódott, de az indonéz index 85%-os emelkedése se semmi. (lásd a grafikonokon)

Konklúzió

Sörözés közben ne tessék azzal fárasztani tőzsdés haverunkat, hogy megtaláltuk a tutit. A szerintem az XY részvény/index lesz a legjobb, mert ez este a legtöbbet érvrendszer hibádzhat. Nem állítom, hogy bizonyos esetekben ne jönne be ez a stratégia, de sose feledjük, hogy időközben az eszköz ármozgását befolyásoló tényezők is gyökeres fordulatot vehettek, ami alapvetően az átlagosnál nagyobb esést is indokolttá tehette.

7 komment

Címkék: befektetés részvény

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr161279914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.07.31. 18:57:15

Kapálni ki fog?

is 2009.07.31. 19:05:41

hát a technikai elemzés tényleg nem mond eleget. ha viszont tudom, hogy a sri lankai polgárháború pár hónapja ért véget, akkor nem is csodálkozom rajta, hogy a tőzsde több, mint megduplázódott.

kujoon 2009.07.31. 21:43:07

Tudjátok, hogyan kell a tőzsdén egy kisebb vagyont szerezni?

Úgy, hogy egy nagyobbal kell nekikezdeni... :D

A többi meg bárhogy is alakulhat...

Boka1 2009.07.31. 21:46:43

Minden 10 évben van recesszió, és minden mélypont után magasabbak a részvényárak. Minden válság egyre puhább és rövidebb ideig tart, mivel az információ áramlás és elemzések, egyre gyorsabbak, pontosabbak. Tartani csak jó minőségű részvényt szabad.

Alvin666 2009.07.31. 22:41:37

A budos eletben nem volt soha semmilyen reszvenyem. Mostma' nem kezdek neki...

A nép fia 2009.08.01. 10:00:53

Mit gondoltok, a 3999-es OTP leszalad a jövő héten? Tegnap olyan lufi-hangulata volt ennek az emelkedésnek. Ki is pukkadt 4080-nál, aztán beesett, végül lassan visszakúszott, főleg a zárás előtti hajrában.

De jobban örülnék, ha most 3600-3800-ig esne.

süti beállítások módosítása