Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Most miért nem rohan ki senki a pénztárak ellen?

2009.08.06. 14:30 cruncher

A közelmúltban olvastam egy eléggé felkavaró, és kiborító cikket a nyugdíjpénztárakról, amiben szokott módon azt ecsetelte a szerző, hogy milyen módon „lophatták el” a befektetők pénzét az intézmények. Az őskori levezetés szerint túl gyenge teljesítményt hoztak a pénztárak az elmúlt években, és mivel jobban is teljesíthettek volna, egészen biztosan az az oka a rosszabb hozamoknak, hogy pénzünket illetéktelen egyedek eltették. A legnagyobb probléma ezzel az, hogy nem tudnám megszámolni két kezemen sem azoknak az embereknek a számát, akik tényleg hisznek ennek a mesének.

Tökéletesen látható visszanézve a dolgokat, hogy szó sincs a pénzünk megkurtításáról, egyszerűen a befektetések piaci értéke befolyásolta a portfóliónk értékét. Ez nagyon leegyszerűsítve nem is jelenthet mást, mint hogy ha esnek az árfolyamok, akkor az egyéni számlánk értéke is csökken, fordított esetben - ami az általánosabb - az egyéni számlánk értéke nő. Teljesen nyilvános adatok alapján egyszerű belőni, hogy milyen eszközökbe fektetnek a pénztárak, nem túl nagy utána járással pedig meg lehet nézni, hogy mit hozott a pénztárunk (akár nap mint nap). Nem kell ehhez belépni az elektronikus pénztáras rendszerbe, ha van egyáltalán ilyen, hanem a napi árfolyamok alapján egyszerű osztással megkapható a teljesítmény.

Ha már egy pénztárnál letettük a voksot, akkor el kell fogadnunk azt a keretrendszert, ami alapján ő (vagy a megbízott vagyonkezelő), mint professzionális intézmény befekteti a pénzünket. A mostani generáció nem valószínű, hogy megélt már egy a tavalyihoz fogható válságot, a világon pedig mindenhol rosszul ment a pénztárak (nyugdíjalapok) sora, így nagyon nagy felelőtlenség lopással megvádolni a szereplőket (az már egy más történet, hogy a vagyonkezelés mennyire megy a piaci átlaghoz képest).

Az egészben az a legérdekesebb, hogy a cikk éppen akkor jött ki, amikor már javában tartott a globális rali, természetesen azt pedig elfelejtették kiemelni, hogy főleg 2009 második negyedévében mennyire jól ment a pénztáraknak. Valószínűleg éppen ezért csendesedett le a nagyon is borzongó tenger az utóbbi időben, hiszen már nem nagyon lehet fogást találni a pénztárakon. Az eredmények jöttek menetrendszerűen, azt persze pénztára válogatja, hogy mennyire tudták a korábbi veszteségeket visszahozni a szereplők.

Összefoglalva próbáljunk nem beleesni abba a tipikusan magyar csapdába, hogy örökösen csak bosszankodunk valami miatt, miközben ha lehetőség nyílik a helyzet megváltoztatására, akkor a kisujjúnkat sem mozdítjuk. Főleg igaz ez a pénztárakra, hiszen például néhány évvel ezelőtt még nem állt rendelkezésre olyan sok információ, mint például most. Ne legyünk restek, és időt nem sajnálva derítsünk ki minél több részletet a (nyugdíj célú) befektetéseinkről, ekkor sokkal kisebb az esélye, hogy bedőlünk az ilyen riogatásnak.
 

8 komment

Címkék: nyugdíj befektetés kockázat nyugdíjpénztárak

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr621292532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kerület 2009.08.06. 16:19:05

Azért az a rali még nem az igazi. Az értékvesztés felét hozta vissza nagyjából. És akkor még a tavalyi elmaradt hozamról nem is beszéltünk.
Vagyis még jócskán bukó a növekedési portfolió.

tnt 2009.08.06. 18:04:47

@kerület: és nézzük meg ez a rali hol végződik és hogy reagálják le/ időben reagálják-e le vagy megy buktába.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.08.06. 18:09:35

A nyugdíjpénztárak sokkal egyszerűbben lopják a pénzünket: miközben az országos nyugdíjpénztár -- az államigazgatsra jellemző munkamorállal és hatásfokkal, valamint sokmillió nyugdíj kézbesítésének terhét is viselve -- a járulékbevétel kb 2%-át költi el működési költségeire, az (elvben) hatékonyabb és (elvben) egymással versengő magánnyugdíjpénztárak, melyek a ZÉÉÉGVILÁGON semmit nem csinálnak, azon túl, hogy évente küldenek egy számítógépes levelet a pénzünk állásáról, a járulékbevételek kb 5%-át számolják el "működési költségekre."

Ezen túl agyrém, hogy a nyugdíjpénztár és a befektetési alapkezelő nálunk nem válik el egymástól: valódi versenyt ugyanis csak ott lehetne elérni, ha az érdemi pénzmennyiségek fölött rendekező pénztáraknak KÖTELEZŐ lenne nyíltan versenyeztetni az alapkezelőket. jelenleg a pénztár és az alapkezelő közötti kommunikáció és elszámolás legalábbis titkos, de inkább homályos.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.08.06. 18:11:22

@cruncher:

kimaradt a cikkedből egy link arra az írásra, aminek apropóján billentyűzetet ragadtál.

jaegtoer 2009.08.06. 18:56:38

Cruncher!
Vegyél vissza a tudálékos nagy arcodból.
A törvényesített lopás ellen nincs jogorvoslat. Nem kell magyarázni a bizonyítványt. Írásod alapján te is a tolvajok mellett foglaltál állást.
Arról az apróságról elfelejtettél megemlékezni, hogy nem szabadon választott a dolog, hanem vagy az állami pénztárba, vagy a magánpénztárba kell fizetni. Ha önkéntes lenne a befizetés szabadsága, akkor lökhetnéd, hogy hja! így jártak. Amíg azonban törvény kötelez a fizetésre addig pofa be.
Amúgy készülök perre, mert az egyik biztosítómtól a mai napig nem kaptam egyenlegközlő tájékoztatást.

Limonade Joe 2009.08.06. 19:52:07

A törvény kötelez arra, hogy nyugdíjpénztári tag legyek. A pénztár tavaly többet bukott, mint a befizetésem volt. Garantálja akkor legalább a redvás állam, hogy 0 szaldós legyen a befizetésem. Ne hárítsák át a hozzá nem értő emberekre a felelősséget! Vagy akkor adják oda nekem a pénzemet, majd én eldöntöm, hogy a párnacihában tartom vagy befektetem. A hátralévő uszkve 20 évem alatt hány válság eredményét kell még elviselnem, miközben a qrva pénzügyi zsenik milliárdokat vágnak zsebre? A tököm tele van ezekkel az okos brókerekkel, elemzőkkel, jósokkal, rablókkal. GRRRRRRRRR!

OkoskaTo:rp 2009.08.06. 20:12:08

cruncher: Az vajon miért van, hogy a magyar magánnyugdíjpénztárak nem csak a tavalyi buktás évben, de talán sosem voltak képesek reálhozamot felmutatni [az ő költségeik levonása után]? Sok pénztárnál már akkor is jobban jártak volna a tagok, ha simán bankban lekötik a pénzüket. Ismétlem: nem egyetlen rossz évről beszélek, hanem mondjuk az elmúlt 10 év összesített hozamairól.

lvjtn (törölt) 2009.08.25. 14:53:50

bizony, bizony, ez egy jól hangzó bullshit-post volt

ahogy többen is jelezték már, a mnyp és a lopás közé azért lehet egyenlőségjelet tenni, mert kötelező módon levonják, meglehetősen magas részt lenyúlnak ilyen-olyan jogcímen, és nincs érdemi beleszólásunk, hogyan fektessék be (oké, h második éve lehet 3 "portfólióból" választani, de ezt vessük már össze a nyesz-szel). és az már csak cifraság, hogy az elmúlt 11 évben tudtommal tényleg egyetlen mnyp hozama sem érte el azt, amit akkor kapott volna bárki, ha simán leköti a pénzét folyószámlán vagy "merészen" állampapírokat vett volna

szóval az mnyp-vel szembeni legjobb politika továbbra is a látható jövedelem minimalizálása minden szürkétől kicsit világosabb árnyalatú módon és magadnak kezelni a pénzed, az mnyp-akra meg molotov-koktélt dobni

süti beállítások módosítása