Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

A válság pofonegyszerű

2009.06.26. 14:44 Dwight McCarthy

Felületes szemlélő számára ritka komikus tud ám lenni, amikor közgazdászok arról vitatkoznak, milyen alakú recesszió is áll előttünk. Az igazi szakik ilyenkor nem bonyolult modellekkel, de még csak nem is közgazdasági mutatószámokkal dobálóznak, hanem csak egy-egy betűt rántanak elő tarsolyból, és vágják egymás fejéhez, U, V, L, W és ki tudja még milyen betűk repkednek a közgazdasági scrabble-ben.

Mielőtt magánhangzót vásárolnánk Klauszmann Viktortól azért érdemes megemlíteni, hogy bugyutaságuk ellenére nem teljesen légből kapottak ezek az elnevezések, a betűk alakja ugyanis a GDP változását, pontosabban a GDP növekedés változását mutatják. Ebből fakadóan a legrosszabb az L, hiszen meredek esés után rendkívül alacsony szinten beragadó növekedést prognosztizál. Pont mint Japánban, ahol már közel két évtizede megy a vergődés, valódi előrehaladás nélkül.

A másik véglet a V-vel jelzett forgatókönyv, ami hirtelen visszaesést, de ugyanolyan gyors feltámadást jelent. Na, ez volt az a lehetőség, amit legelőször elvetett mindenki, és inkább jobban elhúzódó U, illetve a már említett katatón állapotba vezető L között hezitált a közgazdászvilág. Aztán hirtelen mégis előkerült a márciusban kibontakozott részvénypiaci rally kapcsán a V, hirtelen mindenki azon kezdett el lamentálgatni, hogy akkor mégiscsak kirántotta magát saját hajánál fogva a csávából az amerikai, és így lényegében a világgazdaság.

A V-nek viszont van egy kínos tulajdonsága: nem lehet tudni róla, hogy éppen a V második szárának csúcsán, vagy a visszaeséssel járó W közepén billegünk-e éppen. Egyébként a többség mára utóbbi forgatókönyvet valószínűsíti, szóval jön még kutyára dér. Persze a magyarázatok száma végtelen, és mivel a pénzügyi világ alapvető filozófiája a folyamatos stimulálás, mindig elő kell állni valami újabb „buzzworddel”. A legutóbbi blődli, amit hallottam a „pipa-alakú” recesszió (hirtelen esés, elnyúló emelkedés), állítólag ez az OECD legújabb hivatalos verziója. Hamarosan jön a gereblye, a katódsugárcső, valamint a LY-alakú recesszióról szóló verzió is, csak győzzük kivárni.

2 komment

Címkék: válság befektetés recesszió

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr801210110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.06.26. 16:07:00

Azért az ember elgondolkozik néha, hogy vajon ki lehetne találni olyan hatékony, jól működő világgazdasági modellt, ami áttekinthető, és nem attól függ az állapota, hogy éppen hol pánikolnak a részvényesek.

nem tűnik könnyűnek, de talán jön majd egyszer egy zseni, és megcsinálja.

is 2009.07.06. 19:51:32

@agyvihar: az utolsó zsenit Marxnak hívták, amit lehet, szerintem pontosan is írt le. a közgazdaságtanna azonban az a baj, hogy félúton van a természet és a társadalomtudományok között. matematikai elméletekkel mész előre, amelyekben minden adat mérhető és egzakt, de már az elején, vagy menet közben, de legkésőbb az egyenletezés végén odavetsz néhány társadalmi feltételt, amik meg a való életben az istennek sem akarnak teljesülni.

nincs 'láthatatlan kéz', és nincs 'szocialist erkölcs', és nincs 'teljes információs piac' és nincs 'tiszta szabadverseny', és nincs 'hatékony állami beavatkozás', és nincsenek 'tudatos vásárlók', és nincs 'kereslet-kínálat dinamikus egyensúlya' stb. stb.

és itt a probléma gyökere. mivel mindenki tisztában van vele, hogy nem mérnök ez a tudomány, senki nem tudja, hogy egy adott dinamizmus az most ok-e, vagy sem. persze, tarthatnánk a világot a mai gazdasági rendszerben, mostantól tilos minden újítás, de ez az út járhatatlan. hiszen behúzhattuk volna a kéziféket 50 éve is, és akkor nincs Kínába település, nincs gyarmatok felszabadítása, nincs szovjet blokk felbomlása, mert mindent befagyasztattunk. illetve ezzel csak a robbanást készítettük volna elő. azt meg mindenki el akarja kerülni, ezért kever-kavar-hagy-támogat-nembüntet. és emiatt lehet néha kiönteni a katyvaszt, és kezdeni előröl a kevergetést.

süti beállítások módosítása