Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Szíjuk a fogunkat! Baj lesz?

2009.07.13. 16:15 ajjaj

Lehet, hogy év elején annyira hozzászoktunk a rettenetes mértékű részvénypiaci zuhanásokhoz, hogy az elmúlt napokban újra lefele csordogáló részvényárak már fel sem tűnnek senkinek. Pedig mindez nem jó jel, nagyon arra utalnak a folyamatok, hogy a március közepe óta tartó hegymenet egy medvepiaci ralika volt csupán és jön az újabb fekete leves.

Az Amerikából kicsúcsosodó válság a részvénypiacokon több éves mélységeket hozott 2009 márciusára, az árfolyamok zuhanórepülésben kerültek egyre alacsonyabb szintekre. Azóta azonban mintha egyszerre minden rendeződött volna, egyik napról a másikra emelkedni kezdtek az árfolyamok, több részvény is duplázódott három hónap leforgása alatt. A nemzetközi részvénypiacok számára továbbra is irányadó amerikai Dow Jones index például 36%-kal került feljebb.

A makroadatokban volt ugyan kisebb javulás (elsősorban a gazdasági szereplők jövőbeli folyamatokról alkotott elképzeléseit leképező indikátorokban), a reálgazdaságban azonban továbbra sem lehetett a részvénypiaci lendület által sugallt fordulatról beszélni, ráadásul a vállalati szféra sem tudott igazán csillogó eredményekkel előrukkolni.

Ezeket látva talán nem is véletlenül többekben is ott motoszkál a kisördög, aki azt mondatja, hogy bizony meglátogatjuk még a korábbi lokális minimumszinteket. A részvénypiaci hegymenetek és esések jellemző vonása ugyanis, hogy a trendben kisebb-nagyobb korrekcióra kerül sor. Nem elképzelhetetlen, hogy az elmúlt hónapokban látott hegymenet is mindössze egy, a medvepiacon szokásosan megjelenő  korreklció volt csupán, melyet követően folytatódik az esés.

A korábbi években ugyanis a nagyobb részvénypiaci esések idején átlagosan 30%-os felfele korrekciót lehetett tapasztalni 105 napos időtávon belül. Ezt szemlélve a Dow Jones 35%-os emelkedése március óta átlagosnak mondható a medvepiaci folyamatok közepette, ráadásul a most tapasztalt 94 napos időtáv is beleillik a korábbiak szerinti sémába. Mindez pedig nem sok jót jelent, ugyanis a múltban a felfele korrekciókat további jelentős zuhanások követték. Majd meglátjuk, hogy a történelem ismétli-e önnmagát.

2 komment

Címkék: rali válság zuhanás medvepiaci

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr871243909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2009.07.13. 21:24:10

azért van egy különbség: most már az első esés 50% felett volt (14000 felettről 7000 alá), és most a vissza se érte el a 9000-et. szóval egyszerre letudtunk két esést. 1929-ben először volt egy 30%-os esés, aztán vissza, és aztán le 50% alá. és tt a kormányok rosszul reagáltak, mert hitelszűkét teremtettek.

persze, hogy nem felfelé megyünk, sőt a 7000-et sem tartom lehetetlennek, de a héten sok minden kiderül, ma pl. (este van, én már tudom :-) ) felfelé ment a Dow, addig semmilyen irányban nem tennék kijelentéseket.

ha viszont muszáj lenne fogadnom, akkor bizony arra fogadnék, hogy 7800 alá nem megy a DJI, és inkább nyolcassal fog kezdődni mostantól egy hónap múlva.

de majd meglátjuk.

süti beállítások módosítása