Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Miért kell türelmesnek lennünk az ingatlanalapokkal?

2008.12.02. 11:00 Dwight McCarthy

Múlt hétfőn újraindult az ingatlanalapok többségének forgalmazása, amit a PSZÁF függesztett fel november 7-én, azaz a befektetők megint vásárolhatnak az alapok befektetési jegyeiből, meg akár vissza is válthatják őket, ha éppen ezt szeretnék. Némi késlekedésre azért fel kell készülnünk, hiszen az alapok elszámolását kilencvennaposra állították át.

A befektetési alapoknál maximum három nap a megszokott, de rengeteg alapnál találkozhatunk azonnali elszámolással is. Az ingatlanalapoknál viszont most kilencven napra kitolódhat ez a határidő, bár van olyan alapkezelő, amelyik máris 31 napra módosított. Ennek az az oka, hogy az alapok portfóliójának nagy részét kitevő ingatlanokat egyáltalán nem olyan egyszerű értékesíteni, mint például egy részvényt, így ha esetleg sokan váltják vissza befektetési jegyeiket egy időben – ez történt egyébként októberben – akkor hirtelen kifogyhat a gyorsan pénzzé tehető eszközökből az alap.

Ha szorítja a határidő, akkor viszont gyorsan túl kell adnia valamelyik ingatlanján, és függetlenül attól, hogy valójában mennyire értékes is az ingatlan, ha azonnal el kell adni, biztosan áron alul kel el. Ez pedig veszteséget okoz a befektetőknek, így sokkal jobban járunk, ha az alapkezelő kilencven nap után, de a valós értéket fizeti ki, mint ha arra kényszerülne, hogy veszteséggel fizessen azonnal. Szóval nem kell megijedni, a kilencvennapos elszámolás akár hasznos is lehet, ha nem is kellemes (ha pedig az alapkezelő gyorsabban is tud fizetni, akkor meg is teheti).

Időközben ugyan két alap bejelentette, hogy kénytelen továbbra is felfüggeszteni a jegyek forgalmazását, mert lényegében elfogyott a készpénzük és csak lassan értékesíthető ingatlanjaik vannak, az alapok nagy többségénél ettől nem kell tartanunk. Hogy érdemes-e viszont továbbra is kitartani az ingatlanalapok mellett már kérdéses, érdemes fontolóra venni más lehetőségeket is, hiszen megvásárolható befektetési alapokból már Magyarországon sem szenvedünk hiányt.

Szólj hozzá!

Címkék: befektetés türelem elszámolás ingatlanalapok

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr90776470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása