Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Mit hoz a Mikulás bácsi? A lóvét már elitta

2008.12.05. 10:20 ajjaj

Elstartolt december, a tőzsdék az elmúlt hetek nagy zakóját követően talpraállni ugyan nem tudtak érdemben, de már legalább nem esnek tovább. Ez is valami, bár azt azért mindenki érzi, hogy nem túl sok! A tőzsdéseknek egy reményük maradt így az év végére, az pedig a Mikulás ralli.







Az idei 50%-os szakadást követően november végén és december elején kicsit fellélegezhetett mindenki, miután a részvénypiaci esés (ha mást nem legalább egy kis időre) megtorpanni látszik. Erre magyarázatot keresve a tőzsdei híreket böngészve előkerült a fiókból időben éppen aktuálisan előhúzható Mikulás ralli jelensége. Sok elemző, szakértő a decemberi időszakban a részvénypiacon felfele korrekciót vár, melyre a hivatkozási alap a december hónap elmúlt években megfigyelt szezonálisan erősebb teljesítménye. Először jót röhögtem az egészen, aztán megnéztem mi is ez az egész mizéria!

Egy okos ember évekkel ezelőtt észrevette, hogy a tőzsdei árfolyamok év végén az esetek többségében emelkedést mutatnak, a jelenséget gyorsan el is nevezte Mikulás rallinak. Állítólag a nagy befektetési alapok ilyenkor már elkezdik szépen a részvényvásárlásokat az új évre, többen a januári szintén szezonálisan erősebb időszakra készülnek, egyesek adózási szempontokat tartanak szem előtt.

Annak ellenére, hogy nem túl tudományos ez az egész, úgy tűnik akár be is jöhet. Az amerikai tőzsdén az elmúlt 44 évben 30-szor, a magyar piacon az elmúlt 17 évben 14-szer fordult elő, hogy az árfolyamok emelkedést mutattak december hónapban. Amikor azt néztem meg, hogy az év első 11 hónapjában tapasztalt eséseket hányszor követte feltámadás decemberben, mégjobb arányokra leltem.

Kezdtem is örülni, talán év végére meglesz a betevőm, aztán eszembe jutott, hogy recesszió van. A gazdasági kilátások pocsékok, és hasonlóan nem lehet sok jót jósolni a vállalati profitok alakulásának sem. Rájöttem, hogy az csak hiú ábránd, hogy iyen környezetben pár hét, vagy hónap leforgása alatt rommá kereshetem magam. Ekkor tettem le arról, hogy a Mikulás rallit meglovagolva keresek majd pénzt. Lehet, hogy idén virgáccsal szúrja majd ki a szemünket a Mikulás bácsi, ugyanis a pénzt az elmúlt évek duhajkodása közepette már jó előre megitta.

Szólj hozzá!

Címkék: mikulás nyereség tőzsde részvénypiac ralli

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr18804464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása