Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Mindenki azt akarja, csak én nem!

2008.12.16. 13:45 cruncher

Nem túl rózsás a helyzetem, - ha már arra adtam a fejemet, hogy a mostani körülmények között félretegyek -, szinte mindenhonnan bombáznak az akciók, a bombabefektetések, és a soha vissza nem térő alkalmak. Akármerre járok a buszmegállókban, újságokban, az interneten és a tévéreklámokban is azt próbálják sugallni, hogy nem kell itt aggódni, válság ide vagy oda az én pénzem szupermagas kamatokon kamatozhat a különféle bankokban.

A legtöbb helyen 12-14 százalékos éves hozammal csábítanak bennünket, vegyük azonban észre, hogy két buktató is van ezekkel a konstrukciókkal. Egyrészt az akciós kamat csak néhány hónapra, jellemzően 2-4 hónapra érvényes, ami után az akciós betétkamat visszaesik, nem egy esetben a nem akciós kamatnak megfelelő 7-8 százalékos értékre. A másik buktató, hogy ezek az akciós kamatok csak a frissen lekötött betétekre érvényesek, tehát ha nem tudunk nagyobb összegeket a fizetésünkből félrerakni, akkor csak egy megoldás van, ha átvisszük időlegesen egyik bankból a másikba a pénzecskénket, az erre fordított erőfeszítések azonban nem biztos, hogy megérik az áldozatot.

Nem mondanék igazat, ha nem kapnám fel a fejemet a jegybank 3 százalékos kamatemelésének hála az egekbe szökő betéti kamatokon, azonban mint mindig, most is inkább kételkedve figyelem az eseményeket. Arra próbálom mostanság megkeresni a választ, hogy milyen alternatíva kínálkozik a betétek mellett, mert ha nem csak néhány hónapos időtávon gondolkozom, akkor már merőben más kép tárul a szemünk elé. Az év végéig ugyanis nagy valószínűséggel 10 százalékra fog csökkenni a jegybanki alapkamat, amivel összefüggésben a bankok sem tudnak majd ilyen magas kamatokat adni (az akciós kamat pedig az első kamatperiódus után lecsöng és marad a normális kamat, aminél még a hazai kötvények is többet hoznak).

Aki nem bátortalanodott el attól, hogy átmenetileg veszthetett is a pénzpiaci alapokkal (a pénzpiaci alapok rövid lejáratú kincstárjegyeket is tartanak, amik az utóbbi időszak brutális hozamemelkedései miatt zuhantak akár a kő), az a magas betéti kamatok miatt biztonságos menedékre találhat itt, figyelembe véve, hogy kockázatok itt is akadnak.

Azt se felejtsük azonban el, hogy amilyen rosszul jött a hozamemelkedés a pénzpiaci alapoknak, annyira jól jöhet most a hozamcsökkenés. Az egyik legfontosabb ugyanis szerintem, hogy nem kell félni a rossz hírektől, kit érdekel hogy válság van, egyszer úgyis vége lesz. Lehet, hogy egy ideig kiszáradt az állampapírpiac és elszálltak a hozamok, de ez már annyira szürreális állapot volt, hogy innentől hozamesésnek kell jönnie (ha nem hiszünk a magyar gazdaságban, és még mindig pesszimisták vagyunk, akkor a Fed és az ECB kamatcsökkentései lebegjenek a szemünk előtt). A pénzpiaci alapokkal pedig megfelelő elérhetőség (likviditás) mellett profitálhatunk a hozamcsökkenések miatti kötvényárfolyam-emelkedésből. Én nem azt mondom, hogy ez a tuti, hanem azt, hogy ne dőljünk be elsőre a szép külsőbe csomagolt ajándékoknak, ki tudja mi lapul bennük?

Szólj hozzá!

Címkék: befektetés bankbetét pénzpiaci hozamígéret

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr39826120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása