Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Hogy gazdagodjunk meg a gázkrízisen?

2009.01.09. 14:30 ajjaj

Minden média a gázkrízistől hangos, minden önjelölt szakértő elmondja a véleményét a témában, múltkor a tévében még egy-két celeb is mély fejtegetésbe bocsátkozott gázfronton. Engem ez az egész úgy különösebben nem izgat, inkább azon gondolkodom, hogy tudok meggazdagodni az orosz-ukrán kakaskodáson. A képlet egyszerűnek tűnik.

A gázvita kereszttüzében már több fórumon is megfogalmazták páran, hogy a helyzet nem lenne most ilyen drasztikus, ha az élvhajhász, mértéktelenül fogyasztó emberek egy kicsit előbbre is tudnának gondolkodni mint egy hét. Mindenki tudja, hogy a fenntartható (vagy legalábbis a jelenlegi tudás alapján annak tartott) fejlődést alapvetően a megújuló energia jelentheti az emberiségnek. Ha az olajár száguldásba kezd, vagy a geopolitikai feszültségek éleződnek, mégis mindenki megrémül és hirtelen a fejéhez kap. Mintha nem lennének tisztában azzal, hogy világszinten az energiafogyasztás 60%-ban olajra és gázra épül. Egyetlen dologra jók ezek a feszültséggel teli napok: talán rájön mindenki, hogy a fosszilis tüzelőanyagokra épülő energiafüggést drasztikusan mérsékelni kell.

Erre kiváló lehetőséget biztosít a megújuló energiák használata, hiszen szél vagy napsütés, vagy víz, vagy biomassza, esetlegesen geotermia mindenhol akad a világban. Ráadásul országhatáron belül, ami a gázkorlátozások és geopolitikai feszültségek közepette egyre fontosabb szempont lehet mint az, hogy milyen áron.  

Egyszóval szerintem megfontolandó lehet olyan befektetési lehetőségek után nézni, melyek az alternatív energia terjedéséből kínálhatnak számunkra hasznot. Több befektetési alap és tőzsdén (külföldin) kereskedett befektetési jegyek is kiváló lehetőséggel szolgálhatnak minderre. Én úgy fogom fel a dolgot, hogy az alternatív energiára való fogadás egyfajta lehetőség.

Jelenleg az alternatív befektetések teljesítményét leképzező indexek (pl: PowerShares Clean Energy ETF) magas korrelációban vannak az energiaszektor egészét leképezőkkel (Energy Sector ETF). Azaz nagyvonalakban ha az olaj és gáz ára emelkedik, a megújulók iránt is úgy lesz egyre nagyobb az igény. Eddig persze azt is meg lehetett figyelni, hogy az olajár esésével az alternatívák ára is zuhant, azonban itt jön a csavar.

Obama már a választási küzdelemben is nagy hangsúlyt fektetett az USA jövőbeni fosszilis energiahordozóktól való függésének csökkentésére, ráadásul azóta már több megszólalásában számszerű tervekkel is szolgált a megújuló energia támogatását illetően. A következő években tehát prioritást élvezhet majd a szektor (a jelenlegi gázvitát elnézve valószínűleg az EU-ban is), mely az olajár alacsony szinten ragadása ellenére akár hozamot is jelenthet a befektetőknek. Szerintem ráadásul az olajár tartósan nem fog ilyen alacsony szinten ragadni (lásd egy korábbi posztban), ami további löketet jelenthet a megújulóknak. 

13 komment

Címkék: olaj energia megújuló gázvita

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr70867022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni! · http://tudtad.blog.hu 2009.01.09. 17:58:16

megújuló energiából a napenergia, és a szél a tuti. ezekkel csak az a baj, hogy nem kiszámítható az áramtermelés mennyisége. az osztrákok ezt a gondot megtudták oldani. mi miért nem tudjuk?

flegman · http://usazzunk.blog.hu/ 2009.01.09. 18:15:48

mert nincsenek negyesésű folyók és arra épített vízerőművek.

is 2009.01.09. 18:22:38

ez a hosszútávú meggazdagodás jótanácsa, mert ez kb. 10-15 év alatt _lehet_ igaz. idén még jobban lehet keresni olajrészvénnyel, az szinte biztos. az OTP könyv szerinti értéke 3600, ha azt megadnák, az a mai napi árhoz is 20% kereset. kérdés, mikor fogják megadni: már tavasszal, még idén, vagy csak 3 év múlva? de abban is ott a 20% legalább.

vmaast 2009.01.09. 18:24:02

Egyiptomnak sincs. Mégis van egy akkora vízi erőművük, hogy csak! Igaz, hogy hazavágta a természetet. Viszont aki szegény, ne válogasson, ugye.
A napenergia nálunk pedig nem játszik. Egyszerűen kevés a napsütéses órák száma.

Panka-manka 2009.01.09. 18:44:07

Elsősorban a szélre kellene koncentrálni. Minden ház kertjében felállítani egy 1,5-2kW-os szélkereket ami a háztartás igényeit fedezi.
Egy kicsivel nagyobb szélturbina már elbírja a hőszivattyús fűtést is látni energiával. Innentől ingyen van a téli fűtés és a nyári hűtés, a ruszkik meg dugják meg a csövüket.

vmaast 2009.01.09. 18:51:33

Próbálkoztak már szélerőművekkel, de az sem lett nagy csoda. Az Alföldön elvileg megvannak a kellő feltételek, vagyis van jó sok darab szél, de pont a szélerőmű az, aminek a fajlagos hatékonysága kevéske. Drága az építése, a telepítése, a fenntartása, és utálják az ernyősök is :)

Bedi 2009.01.09. 19:20:03

@Panka-manka: Milyen jó is lenne ez a mostani hideg időben. Hetek óta alig egy kis szellő.

Bedi 2009.01.09. 19:27:13

@Panka-manka: Itt van példának egy 2kW-os szélkerék:
www.energyenv.co.uk/WindPowerKits_2Kw.asp

Az OMSZ előrejelzése a következő egy hétre 2 nap ad 11 km/h szelet, a többi napra annyit sem. A 11 km/h az kb 3 m/s, a fenti szélkerék éppen hogy elindul, de áramot nem termel.

A névleges 2kW-ot 9 m/s esetén adja, az kicsit több mint 30 km/h. Érdekes lenne megnézni, hogy átlagosan hány napon van ilyen szél.

visz 2009.01.09. 19:36:05

Panka-manka 2009.01.09. 18:44:07

Ezzel a házi szélerőművel a környékünkön próbálkozott valaki, nem kis botrány lett belőle. Aláírásgyűjtés, birtokvédelemi eljárás miegyéb. A probléma ugyanis az, hogy ezek a házi szélgépek zajosak. Normál szélben surrognak, mint egy közeli autópálya, nagyon erős szében pedig berezonálnak, hogy az egész környék zeng.

Szélkereket csak nagyban és a szántóföld közepén, vagy kint a tengeren, ahogy a kép is mutatja.

scv 2009.01.09. 20:28:16

Csak kb. még 50 évig kell kihúznunk addigra valószínű elkészül egy épkézláb fúziós erőmű, addig pedig az uránkészletek is kitartanak.
Szerintem alapból minden házba kellene egy pici reaktor, és a család aköré gyűlve gyönyörködhetne a cserenkov sugárzásban :)

isti86 2009.01.09. 21:02:47

Szélkerék városba nem játszik, napkollektor/panel télen/rossz időben kuka. Nálunk ipari méretekben egyedül a geotermikus erőmű válthatja ki a gázt bizonyos százlékban reális áron. Háztartásokban meg hőszivattyúval lehetne csökkenteni a gázfogyasztáson a szigetelés mellett. Ezek a fejlesztések 10 év alatt megtérülnének, és csökkentenék a stratégiai kiszolgáltatottságunkat is, főleg ekkora gáztartalékokkal.
Aztán 50 év múlva remélhetőleg fúziós erőmű duruzsol Paks mellett, márha pozitív lesz az energiamérlege.

padisah 2009.01.09. 21:32:12

Ezt a blogot inkább a második millióm néven kéne futtatni ;/ merthát befektetésekkel csak akkor lehet pénzt keresni, ha már van legalább 1 millió. És persze az sem feltétlenül forintból.

A megújuló iparág alapvetően úgy nyereséges, hogy az állami támogatások ügyes lenyúlásával valóban megszerezhető az a kérdéses 2. millió. Bár azért gyanítom hogy ez sem akkora nagy biznisz. Ha valakinek van jó kapcsolatrendszere, a szélkerék telepítésére vonatkozó engedélyek értékesítésével viszont már tényleg hülyére keresheti magát.

Ezt a piacot talán nem véletlenül komolyabb arcok dominálják.

A kisember ugyan milliókat nem tud vele keresni, de aminek egyértelműen van értelme, az a hőszigetelés. Ez kiszámolható, konkrét megtérüléssel jár, a mai árakon is. A jövőben meg az energia minden bizonnyal drágulni fog, akármilyen formában is jön.

Ezen túl talán érdemes lehet nyáron napkollektorral hőt begyűjteni, és azt valamilyen eszközzel eltárolni télre. A napkollektor télen is üzemel, ha jóval kevesebb energiát is ad, és ez a hőtárolóval + hőszigeteléssel együtt teljesen kiválthatja a külső energiabevitelt.

A harmadik variáns leginkább intézmények, vagy társasházak számára lehet járható út. Itt a rendszer két fő elemből állhat, az egyik egy fa-elgázosító egység, ami a bevitt fából(vagy szénből, de inkább fával megy) egy szén monoxidot, és hidrogént tartalmazó gázelegyet hoz létre. Ez a gázelegy aztán elégethető egy hagyományos, akár személyautóból bontott robbanómotorban, azzal pedig generátor hajtható.

Ez a megoldás duplán takarékos, mert eleve helyben rendelezésre álló anyagot, a fát égeti el, abból kisajtolja amit lehet elektromosság formájában, a többi meg fűtésre megy. Egy ilyent szerintem pár millió forintból meg lehet építeni, és egy társasház méreteiben néhány év alatt megtérülhet az ára.

misc · http://misc.blog.hu 2009.01.09. 22:46:49

remek ötlet, fektessünk alternatív energiaforrásokba, aztán 50 év múlva talán még nyereség is lesz belőle.. :)

süti beállítások módosítása