Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Az orosz medvét lelőtték!

2009.01.26. 14:00 cruncher

 

A gázvita lecsengésével végre szusszanhatunk egyet – hál az istennek -, legalább is egy időre nem kell attól félnünk, hogy elzárják a legnagyobb hidegben a gázcsapokat, azonban sokkal fontosabb a mostani helyzetbe, hogy mikor találhat magára a több sebből is vérző orosz medve. Az halál biztos, hogy az utóbbi fél év történései miatt nem fognak örömódát zengeni a külföldi és hazai befektetők, sőt azt is meg merem kockáztatni, hogy az orosz piac lesz az egyik legutolsó, ahol elindulhat a szárnyalás.

Elképesztő, hogy milyen gyorsan változott meg a környezet, 2008 nyarán például az egyik nagybank, a Credit Suisse elemzői még úgy vélték, hogy az orosz RTS tőzsdeindexnek a fair értékének valahol 2600 körül kellett volna lennie, miközben láthatjuk, hogy most hol tartózkodik az árfolyam. De ez még a Lehman csődja előtt volt, ami egy új időszámítás kezdetét jelentette.
Az biztos, hogy korábban mindenki agyonajnározta az országot, hallhattunk csodás ódákat a fundamentumokról, meg lottó ötöst érő olaj, vagy gázipari szektorról, azonban ez akkor már senkit nem érdekelt, amikor elzáródtak a likviditási csapok a világban, és az ember még a saját rokonainak sem adott volna szívesen kölcsönt, mert ugye ki tudja…
Innentől mindenki számára ismerős a forgatókönyv, a tőzsdék zuhantak akár a kő, vagy egy jó hasonlattal élve, mint egy éles kés, amit- érthető módon – senki sem akart elkapni. De ezzel még nem volt vége, hiszen a kereslet drasztikus visszaesése miatt az olaj és a gáz ára meredeken zuhanni kezdett, ami a lehető legrosszabbkor jött a már amúgy is kivéreztetett orosz piacnak. A rubel pedig nem bírta a nyomást, igaz a vezetés a végsőkig megpróbálta fenntartani erőszakosan a rögzített árfolyamot, azonban mint megannyiszor most is a piac győzedelmeskedett (pedig dollár százmilliárdokat szántak a devizatartalékból a rubel megmentésére, amit az utóbbi két hónapban tizennyolcszor értékeltek le).
Minden adott volt tehát egy kiadós tőkekivonáshoz, ami darabokra szedte az orosz tőzsdét, az ország devizáját, és a jövőbeli kilátásokat. Az ütős mixhez természetesen még kellett a politika szerencsétlen ügyetlenkedése is, ami mindig a lehető legrosszabbkor tudott borsot törni a befektetők orra alá. Az biztos, hogy ha a pénzemet be kéne fektetni, akkor egy ideig messziről elkerülném az országot, hiszen ha már a feltörekvő piacokra akarok beszállni, akkor inkább Kínára vagy Brazíliára voksolnék.
Természetesen benne van a pakliban, hogy a sok negatív hír ellenére egyszer csak mindenki, mint az őrült elkezdi venni a piacot, de jelenleg sokkal nagyobb az esélye annak, hogy tanulva a korábbi esetekből csak nagyon lassan fognak visszatalálni a befektetők, akár egy alaposan elvert öleb, aki a korábbi ételadóját most a legszívesebben halára marná…

2 komment

Címkék: oroszország kockázat részvénypiac piacok feltörekvő

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr22902872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cato fong 2009.01.26. 16:36:11

tudom, hogy ilyet még nem látott a világ, meg a legsúlyosabb mittomén mióta, de ezt feltűnően benézték a nagy elemzőhazák/befektetési bankok (lást a poszban a Credit Suisse-t).
2008. első félévében épp a Lehman-tól jöttek csőstül az optimista elemzések kb. olyan hangzatos címekkel mint: már látszik a fény az alagút végén, érdemes már részvényt venni, stb.
Ennek tükrében mindjárt több szempontból is különösen érdekes, hogy bebukták (jó, hagyták őket bedőlni).
rájuk hallgatva a béka kopasz segge alatt lennék.
épp ezért vigyázni kell az ilyen nagy nevű elemzők véleményeivel is, ők is csak vízzel főznek (no persze azért lényegesen több információ áll rendelkezésükre, mint egy hétköznapi halandónak).
hosszú távon biztos nem rosszak a mostani értékeltségi szintek, de egyelőre pénzpiaci termékeket részesíteném előnyben. lehet, hogy lesz még jobb beszállási pont.

Macskanátha 2009.01.26. 17:10:40

Én azért nem aggódnék ennyire Oroszországért, pláne nem a szerencsétlen, lenullázott Magyarországról nézve a dolgot! Lássuk csak, mi mindenük van: hoppá, MINDENÜK! Kőolaj, földgáz, szén, vasérc, bauxit, mangán, cink, kobalt, réz, arany, stb. Valamint erdők, milló hektár számra, óriási, még művelés alá sem vont mezőgazdasági területek, valamint alsó hangon több ezer termonukleáris robbanótöltet, hogy legyen súlya a szavuknak, ha az "olaj és gázfegyver" esetleg hatástalannak bizonyulna. Ehhez képest mi van nálunk? Eladósodottság, nyomor, növekvő munkanélküliség, hazug tolvaj politikusok, súlytalan operetthadsereg, és az ásványi kincsek szinte totális hiánya. De biztos az oroszok vannak rászorulva a lenéző sajnálkozásunkra...

süti beállítások módosítása