Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Na, a parasztok ezt jól megcsinálták

2009.01.28. 11:10 ajjaj

Úgy tűnik az egzotikumok izgatják jelenleg a befektetők fantáziáját, hát gondoltam pár sor erejéig én is ezekről fogok elmélkedni. Miután a szoftos commodity-ket (pl.: búza, kukorica, szójabab) 2008 első felében valósággal széttépték, más játékszer után kellett nézni. Mi az, ami nem száguldott eszeveszett ütemben, nincs kitéve közvetlenül a jelenlegi válságnak és még sztorit is lehet faragni mögé: hát az egzotikumok.

A minden hájjal megkent tőzsdei spekuláns, vagy uram bocsá befektető a kakaó és kávé árfolyamának erősödéséből (vagy éppen eséséből) is kiveheti részét. Miközben a recesszió miatt sápítozó részvénypiaci elemzők kergetnek minket a halálba, ezek az eldugott, de potenciállal kecsegtető piacok egyre magasabb szintekre jutnak.

A sztorit a két termék piacán alapvetően a kitermelési oldali problémák jelentik. A fogyasztás mindkét esetben stabilnak mondható, melyet szerintem érdemben a válság sem nagyon tud kibillenteni, így mindenki az időjárási viszonyokat, a termésátlagokat és az elvetett mennyiségeket figyeli.

A kakaó piacán a termelt mennyiség ezúttal 30%-kal elmaradhat a legutóbbi szinttől, mely az árfolyamot egészen 25 éves csúcsra repítette. A kávé azonban még nem kezdett szárnyalásba. Pedig lehet, hogy kéne, hiszen okos brazil farmerek még tavaly a vegyszerek árának emelkedése miatt kevesebb rovarirtót használtak, ami agyoncsaphatja az idei termés egy részét. Csak megsúgom, hogy Brazília a legnagyobb termelő és exportáló a piacon, így nem kell sok képzelőerő mindennek hatásairól.

A legnagyobb kockázat persze az a fránya időjárás, ami keresztbe is húzhatja számításainkat, ezért érdemes óvatosnak lenni. Egzotikus, és egyben kockázatos vizeken járunk. Ezt talán úgy tudjuk mérsékelni, ha keresünk egy befektetési alapot, mely a nyersanyagpiacok széles körét követi, de az egzotikus termékeknek a többiekéhez képest a legnagyobb súlyt adja.

5 komment

Címkék: kávé befektetés kakaó nyersanyag

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr98906689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Átokfajzat 2009.01.28. 12:44:52

Na, a parasztok ezt jól megcsinálták

Kérdés, ki a paraszt, akire hivatkozol. Szerintem nem az, akire te gondolsz.

$Norbert$ · http://www.marketing112.hu 2009.01.28. 13:16:53

A paraszt szerintem is erős, de nem tudom miért lepődünk meg ezen. Éljük fel tartalékainkat, minden egyre drágább. A Hollywood -i sikerfilmek, világvége fikciók egyszer valóságba csapnak át. Szomorú lesz...

Aggie 2009.01.29. 12:30:25

Miert gondolod, hogy a kave fogyasztasa konstans lenne? Talan Europaban igen, de ott van pl. Kina, ahol par eve kezdett a tea helyett a kave divatba jonni. Ugye vannak 1Md-nyian, csak a Starbucks nyitott tavaly hetente 3 uzletet atlagosan. Es a kaveval a legnagyobb baj, hogy evekig csak viszi a penzt, mire egy kavecserje teremni kezd. Indiaban nem tudom, mi a helyzet, de ott ugye megint van 1 Md. potencialis fogyaszto.
Talan nem is olyen rossz otlet a kave...

ajjaj 2009.01.29. 12:52:51

Szia Aggie

Alapjában véve keresleti oldalon a fejlődőkkel kapcsolatban én is inkább optimista vagyok. Ne feledjük azonban, hogy dúl a gazdasági válság (a Starbucks sem fog tudni továbbra is heti 3 új üzletet nyitni), ami miatt próbáltam egy konzervatívabb megközelítést adni. Szerintem annak lehet jó ilyen jellegű befektetések felé is kacsintgatni, aki elhiszi azt, hogy a válság hatására a munkanélkülivé válók tömege kávézási szokásain nem változtat majd.

Aggie 2009.01.29. 13:14:17

A kave pont egy olyan termek amibol azert nem tudsz vegtelen mennyiseget fogyasztani - en a 3.nal mar dorzsolgetem a mellkasom, barmennyire izlik. Az mas kerdes, hogy hol fogasztod.

En ezzel a valsagosdival azert vigyaznek. Nem fog megszunni a fogyasztas, de at fog rendezodni. Lehet, hogy a Starbucksban nem lesz annyi vasarlo, de akkor a Tescoban stb. fogjak megvenni a kavet es otthon megfozni. Ez az eladott kave mennyiseget nem fogja megvaltoztatni a brazil farmer szintjen.
UK-ban a Tesco, ALDI mar/meg most is folyamatosan vesz fel munkaerot, az ettermek halodnak ugyan, de enni kell, ugyhogy a jonep most maga foz - elotte a "gyujtogetest" pedig a Tescoban intezi :) Aldi, Morrisons, Lidl csucsogat dontoget - na ezeken is erdemes lehet gondolkodni.

Fejlodo piacok: lattad mar a Slumdog millionaire-t? Indiai szarmazasu ismeroseim regota allitjak, hogy megdobbentoen gyorsan fejlodik az orszag - na a filmbol eleg jol latszik. Egyebkent is nagyon jo, erdemes megnezni.

süti beállítások módosítása