Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

És ha elszáll a forint, akkor mi van?

2009.02.03. 15:45 Dwight McCarthy

Háromszáz forintba kerül az euró, ezzel van tele már nemcsak a gazdasági, hanem a szélesebb média is. A hír persze fontos, a szám szép, kerek lélektani határ, történelmi minimum, és hát a további rizikó sem elhanyagolható, nem kicsit ingoványos talajon jár a forintpiac. Ezzel együtt ha bárki is egy kicsit is követte az eseményeket az elmúlt hetekben, hónapokban, biztosan nem lepődik meg, hogy megnéztük, milyen az élet 300 felett...

Aki pedig sejtette, hogy lesz valami ilyesmi, az már nyilván felkészült időben, legalábbis ha úgy gondolta, a befektetései, megtakarításai szempontjából lényeges a forint árfolyamának alakulása. Magyarán már idejekorán átváltotta megtakarításainak legalább egy részét euróra, vagy éppenséggel más devizára a forint gyengülésére számítva. Aki pedig nem tette, az már most se tegye szerintem, pláne mivel a kockázatokra való tekintettel feltehetően mindenhol lényegesen kiszélesített spreadekkel, azaz a vételi és eladási árfolyam közötti különbséggel fog találkozni.

Nem állítom persze, hogy nem pattanhat el még ennél is jobban kedvenc fizetőeszközünk árfolyama – minden megtörténhet -, de ha így lesz, akkor ott már akkora lesz a baj, hogy szinte már mindegy is lesz... Anélkül, hogy az ördögöt akarnám festeni a falra, úgy vélem, ennél lényegesen magasabb szinteket már nagyon nehezen visel el a pénzügyi rendszerünk, nem beszélve az importárakon keresztül jelentkező inflációs nyomásról, szóval levegő visszatart, és reménykedünk. Mindenesetre azért érdekes, hogy ennél lényegesen alacsonyabb szinteknél már láthattunk egy rendkívüli kamatemelést októberben.

A kötvényhozamok megugrottak az elmúlt napokban, a piac is kivár vagy inkább már pesszimista álláspontra helyezkedett a forint helyzetét illetően (kamatvágásról nyilván már ne is álmodjunk). Szóval a kötvények kilátásai nem túl szépek, a portfólióm kötvénykitettségét érezhetően csökkentettem is az elmúlt napokban, nem kell nekem ez a bizonytalanság. Euróra nem váltok, már megtettem a pénzemnek több mint felével korábban, pánikszerű eladásba nem fogok (most tulajdonképpen nincs semmim, amit értelmes lenne kipánikolni a portfóliómból), nem ugrabugrálok, válság közepén ugyanis mindig az a legkevésbé hasznos stratégia.

Szépen kivárom, hogy a fejünkre rogyik-e a rendszer, vagy sem. Egyébként az őszi események alapján szinte biztos vagyok benne, hogy katasztrófa nélkül megússzuk, de abban nem vagyok biztos, hogy a saját erőnkből.

7 komment

Címkék: bukás befektetés forint csőd befektetési alapok

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr24920407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

loláb 2009.02.03. 16:20:56

Zseniális képválasztás!

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.02.03. 16:22:14

Az EU vélhetően nem fog magunkra hagyni bennünket, úgyhogy a legrosszabtól nem kell tartani, de azért jó lenne már egy kicsit nyugisabb időszak.

Rwindx 2009.02.03. 16:37:50

@agyvihar: az hogy valaki mindig kisegít bennünket azért így nem működik hosszú távon... ha állandó külső segítségre szorulunk az már a legrosszabb helyzetekhez tartozik, ez okból a dolgok már rosszabbul állnak mint ahogyan érezni lehet.
Szerintem.

tigris 2009.02.03. 16:55:56

most akkor jól tettem, hogy eladtam az euromat 296-ért, vagy nem? De jó lenne ezt tudnom, vagy vegyem vissza most még nem késő?

Winettou (törölt) 2009.02.03. 17:01:11

Ha az oroszok vagy ukránok dőlnek, akkor EU segítség ide vagy oda, további regionális gyengülés következik :(

Azt olvastam valahol, hogy a 98-as ázsiai válságnál nagyobb válság vár a kelet-európai régióra.. :(

Én is reménykedem azért, egy lassú csúszás jobban elviselhetőbb talán, mint egy gyors zuhanás.. bár igazán jobb lenne mindkettőt elkerülni..

johnplayer 2009.02.03. 17:12:35

Tudjátok az a kib*ás, hogy a váltság első jelére a hatalmas kamatokkal csalogatva leköttették a lakosság összes még meglévő megtakarított pénzét, hosszú távra - és forintban.
Aztán a forint esni kezdett, amikor már nem volt több lóvé. (januárban...) tehát a megtakarításainkat kivenni nem - csak a kamat elbukásával - tudjuk, tehát benn maradnak, de értéke már nem lesz semminek, odaadtunk mindent a bankoknak, melyek már rég euróra váltották a játékpénzünket. És jól elvannak.
LFS.

ostván 2009.02.03. 17:57:28

Biztos, hogy nem a karneváli időszak következik, de túlélhető.
A '90-es évek elején a Jugoszláv kormány elháborúzta az állampolgárok összes devizamegtakarítását. Mégis túl lehetett élni. Itt nincs akkora baj. Majd kevesebb pénzért többet kell dolgozni (nem öröm). Akiknek devizás hitele van, azok nagyon fognak izzadni, de - azt hiszem - nem lesz rosszabb időszak, mint azoknak, akik a rendszerváltás után Borsodból felköltöztek Budapestre, vagy a Dunántúlra (az itthoni lakást nem tudták eladni, ha igen, akkor aprópénzért, és nem volt hitellehetőség sem). És azok is megéltek (kb 50 - 100 ezer emberről van szó!).
Túléljük!

süti beállítások módosítása