Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Még meg sem tudtunk nyugodni, máris itt a következő para

2009.02.05. 13:00 cruncher

 

Lassan ott tartunk, hogy a biztosnak vélt kötvényeknél is a részvényekhez hasonló taktikát kell követni, amit még a múlt század legnagyobb magyar származású spekulánsa, Andre Kosztolany mondott: vegyük meg a papírokat és csak öt év múlva nézzünk utána, hogy mi is történt vele. Ha naponta követjük az eseményeket, akkor egyrészt csak elrontjuk a napjainkat a folyamatos aggódás miatt, másrészt nagy valószínűséggel a rossz pillanatban fogunk kiszállni a poziból.

 
Elég csak az ábrára nézni, hogy értsük az örökzöld szállóigét, a befektetők elvárásait jól mutató 10 éves referenciahozam ugyanis tavaly nyár óta libikókaszerűen változott, miközben a különböző kötvények árfolyama pontosan ellentétesen ugrált fel s alá. Korábban a pénzpiaci válság és az azt követő forint elleni spekuláció küldte az egekbe a hozamokat, amit egy néhány hetes korrekciós időszak követett, majd az előző heti elkeserítő amerikai adatoknak hála újfent nagyobb ugrásokkal araszoltak felfelé a hozamok.
Én még tavaly ősszel döntöttem a betétek helyett a rövid kötvények (diszkont kincstárjegyek) mellett (a logikai láncot már egy korábbi posztban fejtettem fel), és mivel sejtettem, hogy nem egy lightos időszak elé nézünk, nem is nagyon törődtem a pénzemmel. Egy valamit tartottam ugyanis az eszemben, történhet gyakorlatilag bármi, ha nem megy csődbe a magyar állam (márpedig miért is menne), és a lejáratig megtartom a papírt, akkor biztos nem veszthetek az üzleten. Az állam ugyanis garantálja a lejárat végén a névérték kifizetését, hát kell ennél több?
Természetesen más tészta lett volna, ha egy kötvényalapban vagyok, mivel ekkor a kötött átlagidő miatt az alapkezelő folytonosan vesz és elad kötvényeket, ami azt jelenti, hogy időlegesen, ha rosszul mennek a dolgok akkor veszthetünk is, azonban a pénzt itt sem néhány hónapra szoktuk eltenni, hanem legalább egy, de inkább két évre. Nincs más tehát, mint kivárni az enyhülést, amire még biztosan hónapokat kell várni, azonban megéri…

4 komment

Címkék: válság türelem kötvény

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr20924166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

heliox 2009.02.05. 14:21:05

---------
történhet gyakorlatilag bármi, ha nem megy csődbe a magyar állam (márpedig miért is menne), és a lejáratig megtartom a papírt, akkor biztos nem veszthetek az üzleten.
---------

Nominálisan nem. Meg is kapod kp. a 900eFt-ért megvett kötvény után a kerek egy millát, és veszel belőle egy pakli cigit?

Dwight McCarthy 2009.02.05. 15:03:37

@heliox: Ha nem lesz államcsőd, akkor szerintem az azt is feltételezi, hogy a forint nem száll el lényegesen jobban a mostani szintnél, ergo drámai inflációra sem kell számítanunk, mivel az importárakon kívül lényegében minden más inflációs nyomás eltűnt a rendszerből. Szóval jól hangzik ez a pakli cigi, de szerintem erőltetett kicsit.

heliox 2009.02.06. 19:16:24

@Dwight McCarthy: Valóban, én sem gondolom, hogy ekkora infláció lesz, de azt határozottan, hogy az államkötvények reálértéke az infláció miatt kisebb lesz, mint amennyi a vásárláskori érték volt. Ergo a "biztos nem veszthetek az üzleten" kijelentés téves.

Viszont még mindig kevesebbet veszít, mintha a paplanba varrja bele.

Penzgyik · http://penzgyik.blog.hu 2009.02.09. 18:58:52

Ezek szerint fel-egy eves tavon, ha a hozamokat nezzuk, az alabbi sorrend azert kijohet: 1. kotveny 2. paplan 3. reszeny

süti beállítások módosítása