Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Nem csak nálunk van káosz

2009.02.11. 15:00 cruncher

 

Az első afroamerikai elnöknek, Barack Obama-nak a lehető legrosszabb helyzetben sikerült hatalomra kerülnie Amerikában, hiszen egy sor problémával kell megküzdenie. Az egyik első intézkedésével viszont azonnal sikerült kivernie a biztosítékot, miszerint azoknak a vállalatvezetőknek, akik máig nem tudták valahogy életképessé tenni a cégüket, azoknak éves szinte 500,000 dollárban húznák meg a fizetés plafonját. Ha jobban megnézzük a dolgokat ez nagy valószínűséggel csak néhány szereplőre lesz hatással (AIG, Bank of America), azonban máris megkapta a magáét az elnök, ami természetesen politikáról lévén szó egyáltalán nem meglepő.
 
Érdekes módon viszont az elnök másik elképzelése nem kavart nagyobb hullámokat (egyetlen nagyobb ellenlábasa a híres Soros György), pedig utóbbinak lehet alapvető hatása nemcsak Amerikára, hanem az egész világra, köztük közvetetten Magyarországra is. A sokszor emlegetett fekete bankról van most szó, ami nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, hogy az összes csávába került bank toxikus eszközét az állam egy bankba zsúfolná össze (vagy hitelt adna a bankoknak, hogy ezt megtegyék), ami az elképzelések szerint újraindíthatná a hitelezést a bankok között.
A legnagyobb kérdés csak az, hogy ha van egy totálisan értékelhetetlen (vagy nehezen értékelhető) toxikus eszközöm, akkor azt hogyan tudom majd továbbadni a rossz banknak. Józan paraszti ésszel nem nehéz kitalálni az érdekeket, a bank feltehetően az illikvid papírjától minél jobb áron akar megszabadulni (könyv szerinti értékén például). A piacon jelenleg ember nem venné meg ezeket a kétes eszközöket, tehát rögtön egy burkolt állami támogatásról van szó. Normál esetben, ha nem lenne ennyire fontos a bankszektor, akkor tudva levő, hogy senki nem sietne a bankszektor segítségére, azonban kénytelen kelletlen el kell fogadnia a politikának és az embereknek is, hogy most teljesen másról van szó (az emberek munkahelye, és jövője függ ettől).
A legnagyobb kérdés az, hogy meddig kell még az államnak a pénztárcájába nyúlnia, már eddig is több száz milliárd dollárba került a válság, aminek a nagy része ablakon kidobott pénz volt, hiszen már több mint fél éve nem tud a halottaiból feltámadni az amerikai pénzügyi szektor. A magyar származású amerikai fedezeti alap spekuláns Soros György ennek megfelelően élesen bírálta Obama tervét (a rossz bankot), hiszen az szerinte hosszabb távon csak súlyosbítana a helyzeten.
 
Soros éppen ellentétes úton indulna el, ő egy vagy több jó bankot hozna létre, ami az összes jó eszközt tartalmazná, a megmaradó sok kisebb rossz bankot pedig ezután lehetne megmentegetni. A logika tehát nagyon hasonló, nem is kerül kevesebbe, azonban sokkal kevesebb teret enged a mérlegek kicicomázására (ami ugye nem nagyon használ a bizalomvesztettség ellen, sőt azt csak rontja). Egyelőre még nem sikerült dűlőre jutni, azonban csak a saját egészségünk miatt reméljük, hogy a lehető legjobb megoldást választják. Bele sem merek gondolni, hogy mi lesz, ha kudarcot vall ez a gazdaságpolitika, hiszen az további részvényzuhanásokat, gyengülő fejlődő piaci devizákat, hosszabb recessziót, és ki tudja mit hozna magával…

15 komment

Címkék: válság kockázat mentőcsomag

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr54936960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The AVE 2009.02.11. 16:14:02

A "több százezer milliárd dollár" kicsit soknak tűnik, inkább több ezer milliárd az...

Drout 2009.02.11. 16:22:04

mondjunk nagyot na! mibe kerül?

Jonas-R 2009.02.11. 16:31:31

A fekete bank mukodhet, (sot majdnem mind1, hogy fekete vagy feher, ez csak modszertani kerdes) a lenyeg hogy miben fizet.

Halld joslatom: lesz egy instrumentum ami a bankok celtartalekolasi spreadje lesz, ezzel fizet majd a fekete/feher bank, es alakul ki egy tobbszintu bankrendszer. (N szintu, a hitelpenzteremtest kiveszem a ket szint kozul, es raengedem a piacot)

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2009.02.11. 16:53:07

Remélem Obama hallgat a Sorosra...

megjegyzem a Soros rengeteggel támogatta Obama hatalomra kerülését, szóval ők nem ellenfelek, csak nyilván ez most egy súlyosan vitás kérdés, és mivel pénz ügyekben a Soros eléggé bizonyított, míg Obama elsősorban egy jogi háttérrel rendelkező ember, remélem hogy Obama gazdasági szakemberei nyitottak lesznek a Soros elképzeléseire... de ki tudja milyen érdekek húzodnak a fekete bank létrehozása mögött..

nem szakemberként persze a Sorosé hangzik jobban szimplán attól, hogy a fehér bank szó szimpatikusabb (tisztalap, tabula rasa), bár ha lovakról van szó tényleg midnegy, hogy fehérre vagy feketére ülök...

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2009.02.11. 17:21:39

A Sorossal nekem mindig az a bajom, hogy amíg hedge fundokban pörget milliárdokat, a nyilatkozatai sosem fogadhatók el minden hátsó szándék nélküli szakértői véleményként, hanem mindig körbelengi a gyanú hogy "pozícióból beszél" vagyis a piacokat az általa megjátszott tőkepiaci stratégiák szerint előnyös irányba szeretné befolyásolni.
Szóval néha mond okosakat is, de csak kellő kritikával az öreggel.

ősirománszokás 2009.02.11. 17:44:17

Szerintem meg először egy olyan állami szabályozást kéne létrehozni, hogy vagyontalan munkanélküliek ne kaphassanak jelzáloghitelt, ha mégis akkor leglább ne az ingatlan értékének 120%-áig, ha mégis akkor egy "független" rating house ne adhasson rá jobb kockázati besorolást mint egyes országokra (és most nem Ukrajnára gondolok), ha mégis ne lehessen nemzetközi piacokon kereskedni velük, de ha mégis megfelelő tájékoztatásra legyen kötelezve az eladó fél, ha mégse akkor miután eladta a nagy részét annak a sz@rnak amit ő kezdett el (ld.Goldman Sachs) ne állhasson ki büszkén hogy ugye csak konzervatívnak kellett lenni.Utána lehet kezdeni bankokat menteni, bár én nem a bankrendszer szintjén avatkoznék be a folyamatokba, hanem a fizetésképtelen magánszemélyeknek adnék állami garanciát vagy moratóriumot. Soros meg mindig poziból beszél, a válságon meg hülyére kereste magát, mert arra számított ogy az állam majd alányúl mindennek. A svédeknél ezt jobban megoldották, hülye voltál, kockázatot vállaltál és nem jött be? Megvesszük a tulajdonrészed 1 koronáért és megmentjük a céged, miután kivágtuk a bukta felelőseit.

nanena · http://nanena.blog.hu 2009.02.11. 17:49:41

Soros nézeteit lehet bírálni, hiszen egy adott problémának mindig több megoldása lehet. De utólag valahogy mindig kiderül, hogy igaza volt. Továbbá egy rendszer gyenge pontjait az látja igazán, aki már kihasználta azokat. Így ő tudja talán a legjobban, hogy hogyan lehet a lyukakat befoltozni.

Spekuláns 2009.02.11. 18:01:03

@nanena: "De utólag valahogy mindig kiderül, hogy igaza volt."
Nana! Soros azért vett 9.500.000 darab Lehman részvényt 37$-ért ami árnyalja az általad vázolt képet :-d

ladislaus 2009.02.11. 18:07:21

azert fekete bank mert Obama talalta ki. Soros rasszista lenne??? :)

Dezsőjóska 2009.02.11. 18:07:22

Soros a hedge fundokon is keresett, és amikor beütött a krach akkor is. Szerintem, aki tudja, hogy mit beszél, az csakis Ő!

Penzgyik · http://penzgyik.blog.hu 2009.02.11. 18:15:34

A fekete bank mukodeset es vesztesegeit gondolom az allam finanszirozza majd. Ez azt jelenti, hogy legrosszabb esetben, ha minden oda betett eszkoz erteke 0-ra irodik, akkor az adofizetok annyi ajandekot adtak a bankoknak, amennyit evtizedekig fizetnek majd vissza.

A feher bankoknal pedig az allam minden esetben merlegel, hogy egy feketenek meghagyott bankot megment-e vagy sem. Ha igen, akkor az adofizetok penzebol teszi, ha nem, akkor annak tulajdonosai buknak majd.

Ez alapjan azert a masodik verzio kiszamithatobbnak es az adofizetok szempontjabol olcsobbnak tunik.

Spekuláns 2009.02.11. 18:19:58

A fekete-fehér bankról meg szerintem ember nincs a Földön aki meg tudná mondani hogy melyik a jó megoldás... Viszont valamit tenni kell, hátha bejön.

Az eddigi megoldások egyike sem ragyog a zsenialitástól, ellenben jó drága. Pozitívum számomra, hogy a fegyverkezéshez nincs köze sem a fekete sem a fehér banknak (és remélem Kínának sem jut eszébe).

Kicsit olyan, mintha influenzás lenne a gazdaság. Láz (csőd) esetén lázcsillapítót kaphat, főzhetünk neki teát (likviditás), ehet fokhagymát meg C vitamint (ilyen-olyan csoda mentőcsomag), de ezektől még gyenge marad. Ágynyugalom (recesszió, pangás) kell, az majd meggyógyítja...

Nem kereste 2009.02.11. 18:41:45

@Spekuláns:

Várjál, várjál, várjál, mindjárt el is kezdem sajnálni, csak ki kell mennem még sörért előtte...

@ősirománszokás: itthon hogy eddig kaptál hitelt? (most nem is kapsz, meg nem is akarsz felvenni) igazolnod kellett, hogy nincs is rá szükséged. Van fedezeted, aminek a piaci érték -30%-ra értékelve a kapott összeg 70%-át kaphattad meg, ha előre hajoltál, és letoltad a gatyádat. Mindezek után fizethettél 10-30% közötti kamatot, és még örülhettél, hogy nem a provident a hitelező.
Akkor kérdem én, aki hajléktalannak ad 120%-ra túlbecsült ingatlanra 0% önrésszel hitelt, az nem börtönbe való? Mellé mehetne bilincsben, aki konszolidálja az ilyen bankokat - államosítás címén - az adófizetők pénzét költve rá. Az államosítás az, ha fogom és elveszem, mondván az enyém. De nem, ezek pénzt adtak érte, ergo az állam pénzét magánkézbe adták tulajdonrészért. No de mennyit is ér ez a rész? Mindenhol 49%, vagy alatta. Azaz ablakon kidobott pénz.
Ellenvélemény?

nyulvagy 2009.02.11. 18:48:47

Mikor kerül már szóba egyszer az, hogy ki az oka ennek az egésznek? a nyomorult dilettáns bankok és bankárok aki milliárdokat tesznek zsebre semmiért kb. már nem emlékszem melyik bank - elég nagy - bossa nyilatkozta, hogy két éve tudja hogy gáz van de lekönyvelték hogy ne úgy tűnjön. ezeknek egy fillért nem adnék. tudják hogy mi van de csak azért is tolják ki a hiteleket stb. le kell az összeset váltani, büntetőt indítani ellenük, és a saját érdemtelenül összeharácsolt ki lóvéjukat szépen arra fordítani, amit elcs#sztek. nonszensznek tartom hogy senkit nem vontak még ezért felelősségre. mindenki csak arról beszél hogy segiteni kell nekik. hát egy lótúrót. dőljenek csak be, és nekik adott/adni szándékozott pénzt meg adják oda azoknak akiket ők "tettek tönkre". egyszerűen abszurd. Magyarországon már azért lecsuknak valakit ha ugy vesz fel hitelt hogy tudnia kellett volna hogy nem tudja visszafizetni. azoknak nem jár semmi büntetés akik a világgal játszadoznak? n csak ennyi. (nyilván ez egy összefüggő boynolult világgazdasági kérdés, de azért ezekről a részletekről valahogy senki nem beszél ezek a bankvezérek ugyan ugy fogják élni tovább a világukat, akár csak itthon lásd Princz--> kapott 3,6 milla pénzbüntit...no comment.

nyulvagy 2009.02.11. 18:54:10

ja Princz vádja: különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés 2-8 éves büntetési tétellel!!!

süti beállítások módosítása