Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Egymást csesztetik a bolondok

2009.03.19. 14:55 cruncher

A válság köszöni szépen jól van, él mint hal a vízben, és egyelőre csak találgatások vannak arra, hogy a minden porcikánkat átjáró bizonytalanság mikor hagyhat alább. Ez még nem is lenne baj, valahogy úgyis elvonul ez a világégés, azonban az már koránt sem mindegy, hogy milyen módszerekkel lehet túllépni ezen a láthatóan zsákutcába futott rendszeren. Azt mindenki elismeri, hogy nemcsak egy porszem került a korábban olyan jól szuperáló gépezetbe, azonban hihetetlen módon nincs egyetértés abban, hogy a válságot ki(k), vagy mi(k) okozták.

Én már ezen meg sem lepődöm, hiszen mit várunk akkor, ha még a Nagy gazdasági világválságról sem tud a közgazdász „világszövetség” egy közös véleményt kiszenvedni. Ugyanaz a lemez megy megint, mindenki a saját igazát hajtogatja, egyesek a volt amerikai jegybankelnök próbálják besározni, miközben a másik oldal a globalizációra (pénzügyi piacok nemzetközi válására) és a szabályozók hiányosságaira tereli a hangsúlyt.

Nem akarok egyik oldal mellé sem állni, hiszen a mai gazdasági rendszer egy annyira összetett rendszer, hogy teljes ostobaság lenne azt mondani, hogy ezért vagy azért tört ki a válság, azt ugyanis csak több tényező együtt válthatta ki. Szidhatjuk a volt jegybankelnököt, hogy túlságosan sokáig tartotta alacsonyan a jegybanki alapkamatot, azonban nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy ezt csak azért tehette meg, mivel a gazdasági környezet úgy alakult ahogy, és egyszerűen a követett szabályalapú rendszer ezt mutatta. Ne felejtsük el, hogy az alacsony inflációs környezetben a kelleténél magasabb kamat akár deflációhoz is vezethetett volna, és az amerikai gazdaság sem növekedhetett volna ilyen gyorsan. Nem beszélve arról, hogy az emberek életszínvonala rohamosan emelkedett, amit a kormánynak sem volt nagyon érdeke megbolygatni.

Az egész ügybe még bele lehet keverni a feltörekvő országokat is, élükön a Kínával, Indiával, Brazíliával és Oroszországgal, ahol az utóbbi másfél évtizedben nagyon nagy hangsúlyt fektettek az export élénkítésére, ami komoly gazdasági növekedést hozott el (nem beszélve a hihetetlen gyorsasággal emelkedő megtakarításokra). Az olcsó munkaerőnek köszönhetően pedig egy alacsony inflációs időszak köszöntött be, ami a világon mindenhol alacsonyabb kamatokat eredményezett. Ezek együtt pedig megfelelő táptalajt jelentettek egy globális ingatlanpiaci buborék kialakulásához.

Emellett mehetünk el szó nélkül amellett, hogy több évszázados feltevések inogtak meg a válságban, hiszen a közgazdászok között nagyon régóta járja az az eszme, hogy a piac képes mindent megoldani, és egy egész irányzat épült arra, akik azt mondják, hogy minimálisra kell csökkenteni az állam beavatkozását a gazdaságba. A pénzpiaci válság miatt viszont egészen biztosan felül kell majd vizsgálni a korábbi évtizedeket jellemző szabadpiaci gazdaságpolitikát, a kudarc ugyanis ennél jobban nem szúrhatja ki a szemünket.
 

2 komment

Címkék: bukás válság türelem feltörekvő

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr281011828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.03.19. 19:29:49

"és egy egész irányzat épült arra, akik azt mondják, hogy minimálisra kell csökkenteni az állam beavatkozását a gazdaságba"


De a valóságban soha nem ezt történt, mert az államok, meg a nemzeti bankok folyamatosan bütyköltek a gazdaságon, vagyis az még mindig nem derült ki, hogy a magára hagyott piac megoldotta volna-e a problémát, mert soha nem hagyták magára egy percre sem.

is 2009.03.23. 18:14:35

@agyvihar: dehogynem, volt olyan időszak, kb. a Standard Oil felosztásával ért véget. na, az azelőtti időkig én nem szeretnék visszamenni. azóta inkább a bütykölés mértékéről folyik a vita, és csak relatívak vélemények: kevesebb, több, nem pedig egyáltalán ne és teljesen (ez utóbbit is kipróbátuk szocializmus néven). a minimális is csak a "lehető minimális".

fontos még látni, hogy az USA-ban lehet, hogy kevés volt, de Mo-n még mindig sok, nálunk még mindig inkább a piac irányába kell mozdulni, tiszta hülyeség nálunk több államot követelni.

süti beállítások módosítása