Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Saját magukat mentik ki az emberek

2009.03.31. 14:23 cruncher

Számtalan helyen olvastam már, hogy megpróbálják belőni mikor lehet már egy kicsit tisztább a kép (ami most jelentse azt, hogy legalább ad valami életjelet magáról a világgazdaság), azonban a sok hadakozásban elvesznek az igazán fontos dolgok, úgy mint miért is kell ilyen mértékű állami beavatkozás, valamint, hogy mikor lesz hatása az adófizetői pénzek felhasználásának. Röviden az előző részek tartalmából: a nagy Amerikából kiinduló válság 2007 nyarán egy dominósor első szeletének a felborítását eredményezte, ami apránként egyre több dominót döntött el, a helyzet pedig a tavaly szeptemberben összeomló Lehman Brothers után lett kritikus (nem megmenteni nagyon nagy hiba volt).

Azt kell átlátnunk, hogy a gazdaság szívét jelentő pénzügyi rendszer működése került veszélybe. Úgy képzelhetjük el ezt az egészet, mint egy nagy családot, akik korábban a jó viszony miatt gyakorlatilag szó nélkül adtak egymásnak hitelt meg segítséget (sőt még a nem túl közeli rokonokat is megdobálták néhány zöldhasú-bálával). Most viszont már csak szkafanderben mernek egymás közelébe menni, ha egyáltalán megteszik, hitelt meg vagy nem adnak, vagy ha adnak is, akkor szigorú feltételekkel.

Teljesen mindegy, hogy etikailag mit gondolunk a bankóriás bedőléséről (ami véleményem szerint sokkal többet ártott, és még nem is használt), el kell fogadni, hogy ez megtörtént, a következményeket pedig végső soron az adófizetőknek kell viselniük. Évszázadokkal ezelőtt éppen ezért jött létre egy az egyén feletti hatalom, hogyha baj van, akkor végső soron lehessen rá számítani. Az amerikai vezetés pedig rögtön kapcsolt, azonban amennyire egyszerű volt megengedni a bankóriás bedőlését, annyira nehéz a helyzetet javítani (itt lehet a politikai késésekről beszélni, ami egyrészt azt jelenti, hogy baromi lassan megy át egy döntés a bürokrácián, másrészt a már végrehajtott intézkedések is csak nagyon lassan éreztetik a hatásukat a gazdaságban). A megoldás pedig Amerikában a régi jól bevált New Deal alapján nem lehetett más, minél nagyobb állami beavatkozással (meg egyéb nyalánkságokkal) kell élénkíteni a keresletet.

Alapvetően annyi történt, hogy az emberek túl sokat fogyasztottak korábban, túl sok hitelt vettek fel, ennek köszönhetően pedig túl jól éltek (tehát ne essünk abba a hibába, hogy valakinek a nyakába akarjuk varrni a válságot, mivel a hitelfelvevő emberek nélkül nem működhetett volna a dolog). A bőséges esztendők után pedig most szűkölködésnek kell következnie. Aki hülye haljon meg mondás pedig most nem állhatja meg a helyét, mivel az egész rendszer alapja az egyén, aki ugye megveszi a kenyeret, meg a merdzsót. Többet pedig nem lehet tenni, mint hogy a lehető legtöbb pénzt pumpáljuk a gazdaságba, ez természetesen különböző módokon lehetséges: lenyomom a jegybanki alapkamatot, hogy olcsón kaphasson hitelt az állam és a fogyasztó, munkát ajánlok az embereknek állami beruházásokkal, ami valamelyest vissza tudja fogni a foglalkoztatottság csökkenését, a megkeresett dollárcenteket pedig el lehet valahol költeni.

A bankokat pedig azért kell megmenteni, mert nélkülük több ezer évet visszacsúszva a kőkorszakban találnánk magunkat, hisz nem lenne kinél fialtatni a pénzünket, és nem lenne olyan professzionális intézmény, ami szétosztja a valóban fontos beruházásokra a lóvét. A végső kérdés már csak az, hogy valóban meghozzák-e ezek az állami intézkedések a hatásukat kellő időben a felemelkedéshez, vagy egy pesszimista forgatókönyv szerint hosszabb recesszióra kell felkészülnünk. A legrosszabb az egészben, hogy még nem tudjuk mennyi csontváz maradt a szekrényben, és még azt sem látjuk tisztán, hogy fél év múlva tisztulhat-e a kép.
 

17 komment

Címkék: bukás válság türelem

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr411037385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.03.31. 14:51:54

" A bőséges esztendők után pedig most szűkölködésnek kell következnie. Aki hülye haljon meg mondás pedig most nem állhatja meg a helyét, mivel az egész rendszer alapja az egyén, aki ugye megveszi a kenyeret, meg a merdzsót."

A probléma az, hogy aki nem nyújtózkodott tovább, mint ameddig a takarója ér, az is megszívja kedves polgártársai felelőtlenségét.

Aki volt olyan hülye, hogy megtakarított, az most aggódhat, hogy mások eszetlen eladósodása miatt (akik persze nyújtják a markukat, hogy segítse ki őket a többi ember), mennyi marad a spórolt pénzéből.

Arilian 2009.03.31. 16:11:33

"Aki volt olyan hülye, hogy megtakarított, az most aggódhat, hogy mások eszetlen eladósodása miatt (akik persze nyújtják a markukat, hogy segítse ki őket a többi ember), mennyi marad a spórolt pénzéből."

Ez a szomorú sajnos.

fátum 2009.03.31. 16:15:56

Nekem meg kurvára elegem van már ebből a "hitelfelvevő ember" hibás dumából. Én lakásra vettem fel hitelt, mint sokan mások. Nem merdzsóra. Nem luxusra. Alternatív megoldás az albérlet lett volna, ami az akkori kalkuláció szerint nem lett volna olcsóbb. Ha már felelőst keres valaki, akkor igenis a bankokat tessék megtalálni. Hiszen ők látták hányan vesznek fel hitelt, és ennek milyen hosszútávú következményei lehetnek. Nekem, mint a többi hitelfelvevőnek nem volt a birtokomban sem a megfelelő információ, sem a megfelelő tudás, hogy azt mondjam "jaj, nem veszek fel hitelt, mert akkor jövőre, rossz lesz". Egyébként meg nem tartom a markom. Fizetem a magasabb részletet, mivel előrelátóan kalkuláltam. Egyébként meg, ha ilyen egyértelmű, a devizában való eladósodás káros volta, akkor miért lehet még mindig devizaalapú hitelt felvenni?

babraba 2009.03.31. 16:32:07

@fátum: sajnálom a helyzetedet, de: 1, Te vetted fel a devizahitelt, nem más, az ÁRFOLYAMKOCKÁZATOT ismertették veled... 2, egy devizahitelest sem hallottam akkor sírni, amikor 220-230 ft volt az euro, hogy szegény forinthitelesek, akkor most rajtuk segítsünk... 3, még mindig jobban jártál, mintha forintban vetted volna fel (még most is) 4, elvileg, 5-6 éven belül normalizálódnia kellene a helyzetnek és vagy u.a. lesz a deviza mint eddig, vagy euroövezet leszünk és mindegy...
DE: nekem semmi hitelem nincsen a diákon kívül!!! én miért szívjak???
félre ne értsd, sajnálom és igazságtalannak tartom a helyzetedet, de az élet igazságtalan, és senkinek sem dolga igazságot tenni, mert akkor már enyém lehetne az ötöslottó, régóta, minden héten játszom, ez így lenne korrekt... :)

fátum 2009.03.31. 16:38:33

@babraba: Eszem ágában sem volt panaszkodni. Írtam: "nem tartom a markom, fizetem a magasabb részletet". Te meg azért szívsz, mert "az élet igazságtalan". És ismételten rákérdeznék, milyen alapon hibáztatnak olyan embereket, akik sem megfelelő tudás, sem megfelelő információ birtokában nem voltak (a gazdaságra, forintárfolyamra gyakorolt hatásra gondolok), amikor hitelt vettek fel? És ha tényleg ez is komolyan hozzájárult a Mo-i válság elmélyüléséhez, akkor miért lehet még mindig devizaalapú hitelt felvenni? Vagy a kormányzat egyik próbálkozása ez is a felelősség áthárítására?

rozzantkéjenc · http://masszazs.blog.hu 2009.03.31. 16:51:36

@fátum: okolni és hibáztatni nem egészen ugyanaz. Nem hallottam még hogy hibáztatják a hitelfelvevőket, bár nincs kizárva, hogy attól még volt aki hibáztatta őket.
Az igazi felelősök bankok meg ugye szent tehenek, de tudjuk, hogy a bankvezetők gátlástalanul jutalmat vesznek fel az adófizetők pénzéből kapott állami mentőövekből is.

mobo 2009.03.31. 16:53:50

Én sem tudom az albérlet helyett lakáshitelt felvett embereket hibáztatni amiért "túl jól éltek" . A shortolással devizákat megroggyantó tőzsdemogulokat, az alkalmazottaikat hitelkihelyezés utáni bónuszokkal ösztönző bankokat annál inkább.

fátum 2009.03.31. 17:03:54

@rozzant kéjenc: Elég, ha elolvasod az első hozzászólást. Más cikkeknél is tapasztaltam már ehhez hasonlót nem egyszer. A cikkben is merdzsót emlegetett a szerző, máshol a plazma tv volt a kedvenc hivatkozási alap. Szerintem egyáltalán nem olyan gyakori, hogy méregdrága kocsit, vagy milliós plazma tévét vettek volna devizahitelre emberek, hogy komoly gazdasági hatása lenne. 1-200000Ft körüli tévékből meg nagyon sokat kell venni, hogy számottevő hatása legyen. Nem beszélve arról, hogy az ilyen hiteleknek nem annyira szokásuk bedőlni. A törlesztőrészlet egyébként sem olyan magas, hogy akár 50%-al többet ne tudjon kifizetni valaki, a futamidő meg 1-2 év maximum.

Szűcslaci 2009.03.31. 17:25:07

elég furcsa elképzeléseid vannak a világ gazdaságáról. Leegyszerűsítve, óvodai szinten talán..........nem az emberek éltek túl jól, hanem valakik gazdagodtak meg túlságosan. Nehogy már magamat ostorozzam pl. sorosgyuri miatt.

Art Mooney 2009.03.31. 18:21:55

orulok, h tobben pedzegetik, ki kell mondani:

ahogy a politikat a politikusok iranyitjak es ertik belulrol, ugy a gazdasagot a gazdasagi szakemberek iranyitjak es ertik belulrol.

ok a felelosek a mukodesert, es azert is, h kommunikaljak a rendszer mukodeset azoknak, akik fuggnek tole.

ok atlattak, h mit csinalnak, szandekosan csinaltak, a veszelyek ismereteben, es szandekosan kergettek bele a rendszer fenntartasaba megtevesztessel a zembereket. (a zemberek nem penzugyi szakemberek, meg ha van is fogalmuk a devizaarfolyamvaltozasrol, arrol nincs, h a gazdasagi szakemberek mekkora szart kavargattak a hatterben.)

a rendszer kezd osszeomlani.

a felelosok, akik a fenti rendszer szervezoi es haszonelvezoi voltak, felvettek a zsozsot, es most megprobaljak elkenni a felelosseget, mint azt a post is teszi.

GUSZTUSTALAN.

logni fogtok!

Tóth Ágas 2009.03.31. 18:48:53

a magyar lakosság felelőtlen eladósodása..

nem lehet, hogy azért adósodik el a lakosság, mert az árak nyugati színvonalúak, a bérek pedig a nyugati átlag ötödét teszik ki? és közben alternatívaként nem az éhenhalást választjuk, hanem például lakni akarunk valahol és neadjisten még táplálkozni is?

ebben az esetben lehet általánosítani? honnan tudod, hogy én dőzsöltem-e?

a mindent elsöprő neoliberális logika.. jó reggelt! a neoliberális rendszer ezekben a hónapokban bukott meg. mert nem működött. szóval új gumicsontot tessék keresni, a régi szar dumákra már senki nem vevő!

is 2009.03.31. 19:59:39

nem pont úgy látom, ahogy a poszt. én itt egy pénzelosztási problémát látok.
1. a gépek, a technológia megtermelt 500 000 lakást és 5 00 0 000 autót, mert mást már nem kellett gyártani, kenyérből már nem tudtunk többet lenoymni az emberek torkán, mozifilmet se tudtak már többet nézni.
2. a pénz ezek után csak játékpénz, azért adjuk valakinek, hogy megvehesse, amit a gépek már úgyis legyártottak, és csak rohad a raktárakban.
3. rosszul adtuk a pénzt. a bankároknak sokat adtunk, ők már nem bírtak 4 autónál és 3 háznál többet venni; miközben a kukásoknak még mindig nem adtunk annyit, hogy megvegyenek, és törlesszenek egy házat, meg egy autót.
4. most, 2009 márciusának végén is van _méltányolható_ igény ennyi autóra és házra. ahelyett, hogy a bankoknak adnánk a mérleg rendbetételére, a kukásoknak kellene odaadni, hogy törlesszék belőle a házukat. nem lenne többé subprime hitel, mert mindegyik elsőrendű lenne, és azonnal rendbehozná a banki mérlegeket is. és közben nem lenne milliók sorsa kétséges, nem menne csődbe egy autógyár sem. a németek jól csinálják az autócserével, be is jön, rendbe is jött jó részben az európai autógyártás.
5. összefoglalva: ha már a gépek meg tudják termelni, akkor már a vásárlóknak adjunk annyi játékpénzt, hogy megvehessék a boltban, baszki. és azoknak, akiknek kell, nem pedig a bankároknak, bónuszba.

fátum 2009.03.31. 20:02:49

Miről beszélünk?
"Félreértelmezett adatok miatt büntetik a kelet-közép-európai régiót a befektetők, hiszen a térség adósságrátája lényegesen alacsonyabb, mint Nyugat-Európáé."
index.hu/gazdasag/vilag/2009/03/06/felreertelmezett_adatok_miatt_buntetik_a_regiot/

fátum 2009.03.31. 20:04:04

Az OTP-nek, FHB-nak 100 milliárdos segítség kell, az Erste Banknak pedig 30%-kal nőtt a nyeresége tavaly. Egyébként:
"Szilárd a magyar bankok teljesítménye"
index.hu/gazdasag/magyar/2009/03/06/szilard_a_magyar_bankok_teljesitmenye/

Roquentin 2009.03.31. 20:10:22

"Aki volt olyan hülye, hogy megtakarított, az most aggódhat, hogy mások eszetlen eladósodása miatt (akik persze nyújtják a markukat, hogy segítse ki őket a többi ember), mennyi marad a spórolt pénzéből."

Ez nem teljesen korrekt. Aki félre tudott rakni, sokszor épp a gazdasági fellendülést használta ki, aminek - egyebek között - az volt a feltétele, hogy az emberek hiteleket vegyenek fel. A bankok a betéteik kamatát alapvetően a hitelezésből nyert pénzből finanszírozzák.

Másrészről általánosítani persze hülyeség, de hajmeresztő sztorikat hallottam arról, hogy milyen kölcsönöket voltak képesek felvenni egyesek. És hát nyilván ők azért sokkal nagyobb árat fizetnek meggondolatlanságukért, mint akiket ez nem érint - bár ez utóbbiaknak is teher mindez természetesen.

De azért, azt nem értem, miért volna ez ennyire tragikus. Ez a lényege a kockázatközösségnek, nem? Vagy háborodjak fel azon, hogy (állampolgárként) hozzájárulok annak az embernek a rokkantnyugdíjához is, aki mondjuk önhibájából szenvedett balesetet?

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.03.31. 20:42:03

> Vagy háborodjak fel azon, hogy (állampolgárként) hozzájárulok annak az embernek a rokkantnyugdíjához is, aki mondjuk önhibájából szenvedett balesetet?

Bizony ám. Ha valaki pl. extrém sportot űz, és úgy lesz rokkant, akkor milyen alapon várja el a kockázatközösséget?

A véletlen baleset más tészta, de ha valaki direkt keresi a veszélyt, akkor az nem egészen helyes, ha a következményeket másokra hárítjuk. Hiszen hol jelenik itt meg a visszacsatolás, hogy ne csinálj hülyeséget, mert minden pénzed rámehet a gyógyulásra? Ez a rendszer éppen azt önzi, hogy legyél csak minél felelőtlenebb, mások majd úgyis kihúznak a bajból.

Brix 2009.03.31. 20:52:32

A valsag tobb evtizedes folyamat eredmenye- ez nem osszeeskuves-, a vilag gazdasagi-politikai donteshozoi sem lattak elore. Ha tudtak volna hogy ez lesz, mindent megtettek volna a sajat erdekukben hogy ne kovetkezhessen be.
Soros Gyorgy nyilatkozatat tegnap olvastam a Yahoo tech tickeren, egy mondatot amely szoget utott a fejemben: -Recession will last forever...
Ha jol belegondolunk a vilag penzugyi rendszereben levo tokeattetel merteke akkora hogy teljes osszeroppanas eseten, konnyen eleg lehet egy 20-30 eves komoly recessziora.
A fo problema a vilagban jelen levo hatalmas tokeattetel, ami beepult a fogyasztasba a lakas- es auto hiteleken keresztul. Az arak mar reges- regen elszakadtak a valos megtakaritasi kepessegtol. A bankok lufi penzevel olyan arak alakultak ki amit az emberek nem tudtak csak ujabb hitelekkel finanszirozni- igy a penzugyi rendszer rabszolgaiva valtak


süti beállítások módosítása