Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Nem sokáig vigadunk

2009.04.06. 14:50 ajjaj

A kockázatvállalási hajlandóság egy időre visszatért a világon, bár középtávon én továbbra is pesszimista vagyok. Persze tisztában vagyok azzal, hogy a trendekkel szembemenni öngyilkosság, és azt sem gondolom, hogy okosabb vagyok a piacnál. Ezért megérzéseimmel szembe menve azt mondom, hogy olajat veszek, de annak gyenge fundamentumai miatt aranypiaci befektetéssel is megspékelem mindazt.

Alapvetően az arany és olaj piaca közötti együttmozgás alakulására vonatkozó várakozásaimra alapul ez a stratégia. A jelenleg fennálló negatív irányú együttmozgásból indulok ki (vagyis az olajár emelkedése az aranyár csökkenésével párhuzamosan történik), mely véleményem szerint gyenge befektetői környezetben továbbra is fennmarad, azonban a hangulat javulásával előjelet vált. Mit jelent mindez, és mégis hogyan?

Az olajár további emelkedését a kockázatvállalási hajlandóság további javulásával tudnám elképzelni, a fundamentumok ugyanis egyelőre gyengék. Úgy gondolom, hogy a hangulat javulásával a jelenlegi negatív irányú együttmozgás az arany és olaj piaca között megszűnhet, és ismét a korábban látott egyirányú (pozitív korrelációs) folyamatok győzedelmeskedhetnek. Vagyis ha az olajár emelkedne, az aranyár is emelkedne. Gondoljunk csak bele.

Jelenleg az arany piacán a kockázatvállalási hajlandóság ingadozása határozza meg a trendeket (ezért emelkedhet az árfolyam, miközben az olajár esik), azonban békeidőben mindez másképp néz ki. Akkor ugyanis a dollár árváltozásának van nagy szerepe a folyamatokban, márpedig egy kockázatvállalási hangulat javulás esetében a dollár árfolyama vélhetően gyengülne, ami az arany piacát felfele segítené. Ilyen módon az olaj és arany piaca egyirányba haladna, vagyis pénzt kereshetnék az olaj és arany pozícióimon is.

Persze az élet nem fenékig tejfel. Ha a hangulat ismét elromlik, az olajár a gyenge fundamentumok miatt vélhetően nem fogja tudni tartani magát, nagy veszteségeket is elszenvedhetnék a pozíción. Ebben az esetben viszont vélhetően az olaj és arany közötti együttmozgás a jelenlegi negatív értékek mentén alakulna, az arany piacán továbbra is a kockázatos piacokról menekülő tőke emelné az árfolyamot. Ebben az esetben tehát az olajpiaci veszteséget az aranypiaci nyereség részben fedezhetné. De csak részben, amit mondjuk úgy próbálok kiküszöbölni, hogy a pénzem nagyobb részét tolom aranyba.

Így, ha a piaci hangulat rosszra fordul ismét, úgy a két pozíció cash flowja kiegyenlíthetné egymást, míg a hangulat további javulásával az általam vázolt feltételek teljesülése mellett erősíthetnék egymást. 

4 komment

Címkék: olaj befektetés arany

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr61044142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ivanhoe 2009.04.06. 18:56:51

Miért nem fekteted mindet aranyba és akkor nem kellene korrigálni az olaj által okozott veszteséget :) Persze ez nem komoly, diverzifikálni muszáj a jelenlegi helyzetben, csak nekem úgy tűnik az írásból, hogy az olaj piacán mindenképp esésre számítasz, tehát nem értem, hogy akkor miért veszel. Akkor inkább olaj alapú certifikátot vegyél és arra rá is lehet shortolni (de ez saját vélemény).
Az arany ára 879,5 ami jóval elmarad a válság előtti ártól (1041 volt ha jól emlékszem), nekem az jó vásárnak tűnik. A "szakik" szerint viszont az olaj árfolyama ebben az évben nem fog 60 dollár fölé menni, csak hosszú távra érné meg, a "válság kezelő" csomagok miatt viszont még bőven eshet, egyenlőre nem látok benne különösebb potenciált.
A biotechnológiával foglalkozó cégekről mi a véleményed? Érdemes ilyen részvényeket venni?

eccerű 2009.04.06. 19:47:49

Az aranynak megtort az emelkedo trendje. 880-890 kozott ellenallasa is van, ugyhogy nem kellene kozvetlenul alatta venned. Az okosok azt is mondogatjak, hogy akar 800-ig szakadhat, amit akar el is lehet hinni, mert a napos charton van valami duplacsucs szeru tunemenye. Ertem en az okfejtesedet, de ez a piac nem az esze utan megy. Ugyhogy az aranyat en inkabb shortolnam a helyedben, raadasul eleg rovid stoppot tudsz hozza rakni.

Szerintem.

Ivanhoe 2009.04.06. 20:17:58

Hát nem tudom. Hosszú távon nem hiszem, hogy esni fog, most boldog boldogtalan abba menti a pénzét, a megemelkedett kereslet pedig felhajtja az árfolyamot. Technikai elemzés a jelenlegi helyzetben szerintem nem sokat ér, inkább a fundamentális. Ráadásul ma még 905-öt is adtak érte, a támasz pedig eléggé magasan van + a válság kezdete óta kisebb esésekkel, de emelkedik, sztem ez már így is marad.

eccerű 2009.04.06. 20:39:04

@Ivanhoe: Hosszu tavon en sem hiszem, hogy esni fog. De rovidtavon siman be tudod bukni az 'elso milliodat'. Egyebkent szerintem a ketto egyutt er valamit, marmint a fundamentalis, meg a technikai. Most mindenesetre esik, mar harmadik napja, temposan. Meg egy-ket nap, megcsinalja a 800-at, aztan meglatjuk mi lesz. A fundamentumokhoz hozzatennem, hogy az IMF felszamolja aranykeszletei egy reszet, hogy cash-hez jusson. Ami ugye eladas. Kerdes, hogy mikor.

süti beállítások módosítása