Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Ne legyél rest, vegyél mindenből

2009.04.20. 08:40 cruncher

Nem egy ember szemét szúrta az utóbbi időben a lengyel nyugdíjalapok helyzete, a kormány ugyanis nemes egyszerűséggel megtiltotta az alapoknak, hogy külföldi eszközöket vásároljanak (na jó, az igazsághoz tartozik, hogy a vagyonuk maximum 5 százalékát tarthatják külföldi cuccokban). A nagy testvér (EU) többször is nehezményezte, hogy miként lehet egy ilyen nyilvánvalóan szabad tőkemozgást akadályozó törvényt megtűrni, aztán megunta a dorgálást, és a legfrissebb hírek szerint az Európai Bíróság fog végső döntést hozni az ügyben. Nincs mit tenni, ha itt elbuknak a lengyelek, akkor a változás elkerülhetetlen.

Legelőször érdemes leszögezni, hogy a lengyel alapok a szigorú befektetési korlátokra tesznek, a külföldi vagyon mindösszesen 1-2 százalék lehet ilyen befektetésben. Na már most akkor totálisan mindegy, hogy eltörlik-e a szabályt vagy sem, hiszen lényegesen nem fog átalakulni a portfólió, nem úgy mint nálunk, ahol a részvények háromnegyede külhonban van fialtatva. De hát teljesen más tészta a két ország, hiszen a lengyelek tőzsdéje sokszorosa a mienknek, nem csoda, hogy a vagyon 30 százaléka csak hazai részvényben van.

Az okosok szerint alapvetően azért lenne szükség a minél szélesebb eszköztárra, hogy pont egy mostanihoz hasonló tőzsdei zuhanás esetén legalább a veszteségeket mérsékelni tudjuk. Ezt speckós néven diverzifikációnak nevezhetjük, ami nemes egyszerűséggel azt jelenti, hogy országok/szektorok/befektetések között a vagyonunkat megosztjuk, amivel nagyrészt be lehet biztosítani magunkat (főleg igaz ez akkor, ha fejlődő országról beszélünk). Ez most speciel nem jött be, hiszen a fejlett és fejlődő országok kisebb-nagyobb eltérésekkel ugyanakkorát estek, de ha azt vesszük, azért van különbség a -40, vagy -70 százalék között.

Hogy még tovább bonyolítsuk a helyzetet meg kell értenünk a nyugdíjalapok (és az összes brutálisan nagy vagyont kezelő intézmény) logikáját, amikor azt az egyszerű kérdést tesszük fel, hogy miért vesztettek ilyen nagyot. Egyszerűen arról van szó, hogy ezek a komoly szereplők a stabilitásukról ismertek, tehát parásabb időszakban nem kezdenek el sípolni, és automatikusan kiszórni minden részvényt, hanem a zuhanások ellenére megtartják azokat (nem realizált veszteség), és esetleg minimálisan elmozdulnak a biztosabb kötvények felé. Itt lehet azt mondani, hogy minek van az a sok szakértelem, ha nem tudnak vele igazán fontos időkben élni, azonban ne felejtsük el, hogy mi lett volna, ha a nyugdíjalapok úgy döntenek, hogy az összes részvényüket ráborítják a piacra. Akkor lenne csak igazán világvége, és csak nagyítóval találnánk meg az ábrán a részvények árfolyamait, meg keresgélhetnénk a majdani nyugdíjunk maradványait.

Nincs mit tenni el kell fogadni, hogy a részvények magasabb hozamát nem adják ingyen, és néha meg kell fizetni a tanulópénzt, de hosszabb távon van értelme a részvények mellett dönteni. Persze a nyugdíjalapokat totálisan meg lehet bolondítani rossz állami szabályozással, de most nem erről volt szó a lengyeleknél, egyszerűen így alakult (nagy belső piac példának okáért). Persze nem lehet megvetni azokat, akik szívesebben látnának több külföldi részvényt is, például fejlett országokét, de ez nem a politika oldalán dől, hanem az alapkezelőknél. Végül meg azért azt sem árt tudni, hogy a külföldi cuccok nem jóárasítottak, ergo drágábbak a hazainál, ami viszont már a lakosságot sem hagyja hidegen.
 

2 komment

Címkék: válság befektetés alap részvénypiac

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr251068618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Közöd?? (törölt) 2009.04.20. 11:05:54

ez az egész tökefedezet alapú nyugdíj egy jókis lopás, mindig az a vége, hogy nem marad kifizetnivaló:-)

gyoztes 2009.05.27. 20:47:17

Szerintem értelmetlen az a befektetői döntés, hogy most azért nem szállok ki, mert akkor mi lesz a piaccal. A probléma inkább ott keresendő, hogy kérdőjelezzük meg a fontos pozícióban ülő, a nem saját pénzük felett rendelkező, magukat tőzsdegurunak kikiáltó, ámde mégis havi fizetését dolgozó, és minden médiában nagyon határozottan nyilatkozó, ámde a befektetéseikkel a banki lekötött betétnél nagyobb hozamot elérni nem tudó, ámde annál jóval magasabb kockázatot vállaló emberek pénzügyi képességeit, arról nem is beszélve, hogy aki bukó pozícióban sokáig benne marad (bármilyen irányban!), az egészen biztos, hogy nem volt ott a legelső előadáson, ahol a kockázatkezelést tanították. És a legszomorúbb, hogy mindezt az én nyugdíjalapommal csinálja.

süti beállítások módosítása