Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Tűnés a tengerpartra! - Megint jön a tőzsdei zuhé

2009.05.07. 09:20 ajjaj

Széttépték a részvénypiacokat az elmúlt másfél hónapban, miközben egyre közelebb vagyunk a nyári uborkaszezonhoz. Aki poziban ül, annak kezdjen remegni a keze, aki még a partvonalról figyeli a történéseket, az inkább ugorjon el még egy koktélért (vagy kettőért). Jönnek a nyári hónapok, mely nem szokott sok jót jelenteni a befektetők számára. Pláne most!

Van egy mondás a jó öreg tőzsdés társadalomban: Sell in may and go away! Mindez arra utal, hogy a nyári uborkaszezon idején az elmúlt években, évtizedekben a részvénypiacok bizony nem tudtak a kockázatmentes befektetéseknél érdemben nagyobb hozamokat felmutatni, így jobb, ha eladjuk májusban részvénypiaci termékeinket és helyettük például a biztosabb állampapírpiacot választjuk. Ráérünk legközelebb október végén elkezdeni a részvény vásárlásokat, addig úgyse maradunk le semmiről.

Bár lehet, hogy a hatékony piacok elméletének hívőinek most nem fog tetszeni amit írok, de úgy tűnik ez a mende-monda működik. Az elmúlt évek részvénypiaci adatsorait vizsgálva ugyanis az látszik, hogy a májustól október végéig tartó időszakban a világ részvénypiaci mozgásait leképező MSCI World index 0.8%-kal csökkent, míg az októbertől májusig tartó periódusban átlagosan 8.4%-os emelkedést tudott felmutatni.

Szerintem az idei évben, pláne az elmúlt hetek száguldását, illetve a gyászos makrogazdasági fundamentumokat elnézve, egy jó stratégia lehet, ha követjük a sell in may mondás ajánlását. Adjuk el a részvényeket, vegyünk biztonságos eszközöket és irány a tengerpart.

3 komment

Címkék: befektetés részvény uborkaszezon

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr631104611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rwindx 2009.05.07. 10:06:53

Én már áprilisban kiszálltam mindenből, amikor volt egy megtorpanás. Persze a "legjobbkor", most csak nézem az indexeket ahogy azóta rakétát játszanak :) Én is úgy terveztem ősz előtt nagy valószínűséggel már nem vásárlok be újra.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.05.07. 10:56:35

"a részvénypiacok bizony nem tudtak a kockázatmentes befektetéseknél érdemben nagyobb hozamokat felmutatni,"

Azért ha valaki jól kapta el a részvényhullámzások széső pontjait, az igen szép pénzt söpörhetett be.

gyoztes 2009.05.27. 20:35:27

A kérdés azonban az, hogy vajon csak emelkedő trenden lehet pénzt keresni? Mert szerintem lehet az oldalazón és az eső trenden is.

Én az S&P500-at néztem meg (havi gyertyák), hogy igaz-e erre az október-május 8.4%.

2004: nem, oldalazás
2005: nem, oldalazás
2006: igen
2007: nem, erős csökkenés
2008: nem, nagyon erős csökkenés

Összefoglalás: a fenti adatokat nézve nem igaz ez a városi legenda. És ilyenből még sok van.

Az lehet egyébként a legenda keletkezésnek egyik magyarázata, hogy a fizetésért dolgozó brókerek el akarnak menni nyaralni, és nem szeretnék, hogyha a kisbefektetők izélgetnék őket ilyenkor a befektetései kérdéseikkel.

Szerintem a részvényhullámzások szélső pontjait kizárólag nagy szerencsével lehet elkapni, sorozatban pláne, mert technikai elemzéssel biztosan nem, hiszen nem kapok jelet arra, hogy meg fog fordulni, csak arra, hogy már megfordult. Ha ugyanis túl korán kilépek, akkor kiderülhet, hogy csak egy visszateszt volt, és folytatódik a trend.

süti beállítások módosítása