Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Már a celebek sem hisznek az emelkedésben

2009.05.08. 09:30 cruncher

Nem mondom eléggé pesszimista voltam az utóbbi időszakban a guruvéleményekkel kapcsolatban, ami nem feltétlenül azért volt, mert nem mondtak igazat, hanem inkább azért, mert sok esetben meg lehetett őket bélyegezni azzal, hogy csak a saját malmukra akarják hajtani a vizet. Az egyik kedvenc figurám széles e világon Mark Möbius, a Templeton nagyágyúja, aki nem csalás nem ámítás 20 milliárd dolláros vagyont kezel a feltörekvő piacokon. Még tavaly mondta azt, hogy 2009 elején indulhat meg a felívelés a feltörekvő piacokon (már akkor vette a részvényeket, mint a cukrot), és hát nem bejött neki?

Gondolom nem sokan kapták fel a fejüket arra a hírre, hogy a március eleji mélyponthoz képest 33 százalékot emelkedett a legfőbb feltörekvő piaci index, az MSCI Emerging Markets index. Én is csak késve bukkantam rá erre a csemegére, ami sajna nekem már nem hozhat sok betevőt a konyhára, hiszen éppen a pesszimizmusom miatt még nem éreztem úgy, hogy be kéne szállnom (elismerésem azoknak a mázlistáknak, akik a mélypontokon vásároltak).

A sok-sok pozitívum miatt nem is lehet csoda, hogy a kicsit javuló befektetési környezetben robbanásszerűen elindultak felfelé a tőzsdék, bár jól látható, hogy a nagy figyelemmel kísért S&P jócskán alulteljesítőnek bizonyult. Az első sokkból eszmélve pedig engem igazán az lepett meg, hogy a legújabb aranyköpésében már Möbius sem tartotta kizártnak a zuhanást, talán ő is álmából felkeltve tudja a Sell in May and go away című bróker dalt.

Ha azt vesszük, hogy nyáron nem szoktak olyan nagyon izgalmas dolgok történni, akkor bőven benne van a pakliban az esés, a gazdaságok közötti eltérések (hamarabb feltámadhatnak a feltörekvő piacok) pedig azt sejtetik, hogy továbbra is felülteljesítő lehet az MSCI EM index. Rövid távon nem jó hír, hogy az emelkedés kifulladhat, viszont hosszabb távon ésszerűen befektetve az okosok szerint már beszállhatunk. Tömören összefoglalva, aki rövid távon akarja megszedni magát, és eddig nem szállt még be, az továbbra is várakozó állásponton maradhat, aki viszont hosszabb távon hisz egy régióban, az már emelkedés ide vagy oda már elkezdhet vásárolgatni (bár most talán jobban benne van a levegőben, hogy később olcsóbban bezsákolhatunk).
 

Szólj hozzá!

Címkék: válság befektetés részvénypiac möbius

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr1001106172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása