Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Ne tarts a csordával!

2009.05.22. 15:59 Dwight McCarthy

Mostanában többször is hallottam befektetők szájából, hogy a befektetési alapok kiválasztásánál komoly figyelmet szentelnek annak, hogy mennyi pénz áramlott be vagy ki az adott alapból. „Ez most jónak tűnik, sok pénz ment bele.” „Gondolkodom ezen az alapon, de nagyon sok tőkét vontak ki belőle, nem merem megjátszani”. Teljesen rossz megközelítés.

A befektetés nem divat kérdése szerintem. Persze időről időre végigvonul valami hóbort a piacokon, és hirtelen mindenki egyetlen spéci sztorira vagy termékre kezdi el csorgatni a nyálát, aztán hirtelen mindenki tovább áll. Ezen persze általában nem a magánbefektetők profitálnak szépen, a haszon főként a nagy intézményi befektetőknél csapódik le, miközben a kicsit futnak a piac után.

Nem véletlen egyébként, hogy nagyon sok profi befektető, alapkezelő kifejezetten ellentétesen igyekszik mozdulni, mint ahogyan a kisbefektetők teszik. A magyarázat egyszerű: ha valahol valódi profitlehetőség mutatkozik, akkor a tűzhöz legközelebb álló profik alaposan bevásárolnak a szóban forgó értékpapírokból, aztán ahogy egyre szélesebb körben ismertté válik a kulcsinformáció, szépen az árfolyam elindul felfelé, és mire a legkisebbek is vásárolni kezdenek, a nagyhalak már szépen építik le a pozícióikat.

Ebből egyértelműen következik, hogy nem szabad az alapján döntenünk, hogy honnan, hova áramlik a tőke, legalábbis ami a javarészben magánbefektetők pénzét kezelő befektetési alapokat illeti. Sőt, nagy valószínűséggel éppen lemaradunk a legjobb lehetőségekről, ha a nyájjal tartunk, hiszen a legtöbben éppen oda fektetik pénzüket, ahol a múltban jó teljesítményt láttak, és nem oda, ahol a kilátások ígéretesek. Szóval csak óvatosan a konformizmussal!

Szélsőséges esetben persze előfordulhat, hogy a tőkekivonás alapvetően megváltoztatja egy alap teljesítményét, működését, de az esetek 99,99 százalékában nem erről van szó. A tőkeáramlási adatok inkább az elemzőknek, a teljes piac összességére nézve van jelentősége, befektetőként nem érdemes összezavarnunk a képet egy-egy alap értékesítésével. Koncentráljunk a kockázatokra és hozamokra, az is éppen elég melót ad.

3 komment

Címkék: befektetés részvénypiac tőkeáramlás

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr501137629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2009.05.22. 21:22:47

pár hónapja hallottam egy profitól, hogy a világ összes kielemzett stratégiája közül a menni a csordával a legnyereségesebb. persze NEM a csorda után.

szembemenni kisbefektetőnek nem szabad, de a vonatra sem szabad későn felülni. tipikus kontraindikátor a TV reklám. ha egy alapot már reklámoznak, akkor már baj van vele, akkor már a profik vonják ki a pénzt, és akkor még a Zemberektől próbálnak valamit beszedni.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.05.23. 07:30:52

Az arany kérdése felvetül a bejegyzés kapcsán. Érdemes venni? Ha a leírtakat nézzük, akkor nem, mert már felverték az árát. De mi van, ha még sokkal feljebb megy? Akkor most mégis a csordával tartás taktikája a célravezető, nem?

gyoztes 2009.05.27. 18:47:24

>De mi van, ha még sokkal feljebb megy?

És mi van, ha még sokkal lejjebb megy? Miért nem nézzük meg inkább a grafikont?

Mit látunk: a 3 hónappal ezelőtti 960-as ellenállás-szintet még mindig nem sikerült áttörnie, sőt, a mai napon 940 felé inkább az alsó emelkedő támasz vonalat nyaldossa. Ha sikerülne áttörnie a 960-as szintet, akkor a bátrabbaknak már érdemes beszállniuk long irányba, az óvatosabbak inkább várjanak meg egy visszatesztet is, mert itt lehet még meglepetés is. Ha a long irány megindul, akkor a következő ellenállás-szintet 990-nél fogjuk megtalálni, ami viszont a kicsit több, mint 1 évvel korábbi ellenállás vonallal egyezik meg, ami egyben az instrumentum eddigi maximuma is.

Tehát látszik, hogy a felfelé játékra még nem kaptuk meg a jelet, ráadásul kicsi a csatorna is abba az irányba (legalábbis a közép- vagy annál hosszabb távon emelkedésre játszók részére). Ebből még bőven lehet egy oldalazó trend is a 960 és a 880 között, amiben ráadásul most a short irány következik. Erre viszont csak a bátrabbak játszhatnak most, hiszen jelenleg a short irány most ellentétes a fő trend irányával.

süti beállítások módosítása