Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Olyan, mintha biztonságban lennél, csak nem vagy

2009.07.03. 09:05 Dwight McCarthy

Úgy tűnik, megint kiderült az ég a garantált – pontos nevükön tőke- és hozamvédett – alapok feje felett, a környezet hirtelen ismét kedvez azoknak az alapkezelőknek, akik ezzel a furcsa, de kétségtelenül sajátos népszerűségre szert tett öszvértermékkel igyekeznek elkápráztatni félig vagy egyáltalán nem informált ügyfeleiket. De vajon nekik, mármint a befektetőknek tényleg jó hír-e, hogy ismét beindulhat a termékgyártó gépezet?

Nem vagyok híve a tőkegarantált termékeknek. Nem azért, mintha egyáltalán ne lenne bizonyos helyzetekben létjogosultsága bizonyos portfóliókban, hanem mert szerintem félrevezető, téves információkra alapozott kommunikációval értékesítették ezeket az alapokat az elmúlt években. A garantált alapot mindenhol a fából vaskarika valódi megtestesüléseként mutatták be, ami alacsony kockázattal magas hozam elérését teszi lehetővé.

Csak hát ez ebben a formában nem teljesen igaz.

Az alapkezelők persze most örülhetnek. A garantált alapok működési mechanizmusából fakadóan a magas kamatok Magyarországon kedvezőek, hiszen így az alap tőkéjének nagyobb részét szánhatják az alapkezelők kockázatos struktúrák, opciók vásárlására (a tőke legnagyobb szelete bankbetétbe kerül, ami a kamatokkal együtt pont az induló tőkét adja vissza a futamidő végére – ha magas a kamat, több pénz marad másra).

Ezek az opciók ráadásul békésebb piaci környezetben olcsóbbak, a nemzetközi tőkepiacokon pedig az elmúlt hónapok során enyhültek a turbulenciák, némileg megnyugodtak a kedélyek, azaz az alapkezelő még több olyan eszközt tud venni, ami a tőkevédelmen felüli extra hozamot nyújthatja. Ideális esetben.

Az is biztos viszont, hogy ez az extra hozam soha nem éri el a tradicionális alapok hozamát, ha kedvező a környezet. Lefordítva: egy amerikai részvénypiachoz kapcsolódó tőkevédett alap hozama a legjobb időszakban is bőven el fog maradni egy egyszerű amerikai részvényalap hozamától. Utóbbi persze nem őrzi meg a tőkénket, ha rosszra fordulnak a dolgok.

Sokan, sok helyen leírták már viszont, hogy a kockázatot nem feltétlenül teszi elenyészővé a tőkevédelem sem, hiszen az alap árfolyama ugyanúgy ingadozik a futamidő alatt, hozzáláncolva a mögöttes befektetési piac hullámzásához, mint egy „hagyományos” alap esetében. Ezen még az sem enyhít, hogy a legtöbb tőkevédett alap befektetőinek tényleg tök felesleges menet közben az árfolyamokat lesni, hiszen a zártvégű konstrukcióból úgysem tudnának kiszállni. Micsoda kényelem!

Ráadásul minden befektető, aki arra játszik, hogy legrosszabb esetben úgyis visszakapja a tőkéjét a futamidő lejártakor – 2-3 év múlva -, az elfeledkezik egy fontos tényről: ugyanilyen biztosan visszakapná a tőkéjét a magyar államtól, ha állampapírt venne és megtartaná lejáratig, csak éppen azzal éves szinten még 8-9 százalékot is kereshetne, összesen tehát még durván 30 százalékot. Tényleg olyan jó forintra pontosan visszakapni a pénzünket?

A garantált alapokon nem az ügyfél keres tehát jól, hanem az alapkezelő és az ő anyabankja. Utóbbi nyilvánvalóan nem fog akkora kamatot fizetni az alap nála elhelyezett betétjére, mint a lakossági ügyfeleinek, viszont egy nagy halom forráshoz jut a működéséhez. Az alapkezelő ceruzája viszont éppen hogy vastagon fog, amikor azt kell megállapítania, hogy milyen alapkezelői díjat terheljen az összegyűlt vagyonra, legfeljebb annyival kevesebb opciót vásárol.

Összességében tehát a tőkevédett alap nem más, mintha kifizetnénk egy gyenge minőségű befektetési tanácsadást. Jó időben gyengék a hozamok, rossz időben pedig még a kockázatmentes hozamoktól is bőven elmarad a teljesítmény. Ilyen értelemben tehát nyugodtak lehetünk: biztos nem kapunk kiemelkedő minőségű szolgáltatást, kár izgulni. Ráadásul tök demokratikus a dolog, hiszen a garantált alapok minden egyes szolgáltató kínálatában ugyanezt tudják, csak a cukormáz különbözik picit.

1 komment

Címkék: befektetés tőkegarancia befektetési alapok

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr381223824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tommybravo 2009.07.03. 13:42:12

A cím azt mondja, hogy nem biztonságos. A cikk erről betűt sem szól.

Az államkötvény és egy opciós konstrukció összehasonlítása pedig nem fair, amivel nem azt akarom mondani, hogy az alapkezelők kedves, altruista szeretetszolgálatok lennének. Nem azok, az teljesen nyilvánvaló. A garantált alapoknak épp az a lényege, hogy alternatív, teljesen biztonságosan hozamot adó betétnél vagy államkötvénynél alacsonyabb hozamot GARANTÁL, de jár hozzá annak a LEHETŐSÉGE, hogy jóval magasabb is lehet a hozama.

Igen, ezt megteheti bárki otthon, ha van hozzáférése a kínai vagy barzil tőzsdéhez. De kinek van?

süti beállítások módosítása