Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Mindig van valami kifogás, most ne legyen!

2009.07.14. 15:40 cruncher

Már egy ideje nem rágódtam a kötvényeken, pedig fogadalmat tettem, hogy legalább alkalmanként erre a területre is felhívom a figyelmet, hiszen pl Magyarországon a kötvényalapokat nem igen csipázzák a befektetők. Pedig ha azt nézzük, hogy értelmesen akarom befektetni a pénzemet, és több lehetőségből is válogathatok, nemcsak mint a cocializmus időszakában, amikor még egy gyümölcs is ritkaságszámba ment, akkor lehet értelme ilyen helyen is fialtatni a pénzt (csak okosba).

Az egészen biztos, hogy kemény falba ütközik az ember, ha a mostani akciós betéti kamatok mellett nézelődünk, hiszen a magas jegybanki alapkamat gyakorlatilag megfolytja az alternatív formákat, például a kötvényalapokat (és akkor még nem is beszéltem olyan szépségesen szép alternatív eszközökről, mint a nyersanyag). Na de ha már ez a fő gond, akkor a forint árfolyamára nézve lehet abban bízni, hogy elindul lefelé az a fránya alapkamat, a bankok pedig egészen biztosan nem tudják majd a 10 százalék feletti akcióikat fenntartani (normál esetben néhány százalékkal kell csak beérnünk, bár lehet ugrálgatni a bankok között).

Az áfa-emeléssel nem kell nagyon foglalkozni, hiszen a jegybank általában az ilyen egyszeri sokkokon átnéz, egy év alatt úgyis kiesik az emelés hatása, csak azt kell megakadályoznia, hogy ez a hatás tartósan megmaradjon a piacon. A javuló környezet, stabilabb forint árfolyam, a kockázati étvágy emelkedése mind-mind a kamatcsökkentés mellett szólna (méghozzá nem kis mértékben), főleg mivel a magyar gazdaság a pannon pumából hungaro lajhár lett, a világon mindenhol pedig éppen a kamatcsökkentéssel próbálnak életet lehelni a gazdaságba.

Ha úgy véljük, hogy a legrosszabbon már túl vagyunk, és innen csak jobb következhet, akkor nem földtől elrugaszkodott elképzelés a kötvényekben bízni, főleg a hosszabb kötvényekben, ahol ugye nagyon drasztikusan tud hatni egy hozamesés. Nem azt mondom, hogy minden pénzünket tegyük egy helyre, ami szerintem butaság is lenne, hanem hogy járjunk nyitott szemmel és a kockázatokat mérlegelve szépen lassan keresgéljünk lehetőségeket, és ha találunk, osztogassunk.

Az egészen biztos, hogy a múlt év vége, és 2009 első negyedéve sokkolt mindenkit, hazánkban nem nagyon fordult elő, hogy a kötvények is ide-oda libikókázzanak, akár a részvények, de erre nem az ijedség a válasz, hanem az ésszerű következmények levonása. De minek is magyarázkodok, hiszen mindenki láthatja, hogy ami él és mozog az esett, akár a kő. Lehet biztosabb a betétben nyugodtan lubickolni, viszont ha van mit megjátszani, akkor az éppen a kamatcsökkentés lehet (az eurózóna is valahol ott lebeghet a szemünk előtt).
 

4 komment

Címkék: infláció befektetés bankbetét kötvény

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr641245495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ленина · http://szanalmas.hu 2009.07.14. 17:47:17

Igazán nem értem amit olvasok, pedig nagyon koncentráltam! :)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.07.14. 19:19:55

öhh, azt nem lehetne részletesen elmagyarázni, hogy mi is a kötvény, mitől függ a hozama, és hogy alakul az árfolyama?
Nekem biztos, és talán másoknak is, kicsit egzotikus dolog, inkább, mint a részvény.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.07.14. 20:16:13

@peetmaster: Ha az alapkamat csökken, akkor a korábban vett (állam)kötvények árfolyama emelkedik.

Vagyis ha valaki alapkamat csökkentésre számít, és előtte vesz kötvényt, az utána magasabb árfolyamon tudja eladni

Ha jól értem.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.07.16. 00:12:02

@agyvihar: na, ez már valami :) de biztos vannak még hasznos trükkök, tudnivalók. Várjuk!

süti beállítások módosítása