Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Nem is sejtjük, de össze fog omlani a rendszer

2009.07.21. 14:10 cruncher

Egyszer már megpedzegettem az új influenzát, mint potenciális veszélyforrást, azonban eddig nem is tulajdonítottam neki nagyobb gondot, mert hát kit érdekel egy enyhe kis járvány, ha az emberek 99.5 százaléka úgyis nagyobb para nélkül felgyógyul. Aztán egy hétvégi cikk teljesen lepadlózott, hiszen abban nem kevesebbet állítottak az okosok, mint hogy Angliát térdre kényszeríti a járvány őszre, és az sem elképzelhetetlen, hogy az egész világ megbánja, hogy lebecsülte a kis vírusok hatalmát.

Az egészen biztos, hogy eddig egy teljesen hétköznapi influenzával van dolgunk, a halálozási arány a bizonyított esetekben 0.5 százalék körül van, azonban ha hozzászámolnánk azokat is, akik saját lábukon átestek a betegségen, akkor ez az érték töredékére esne vissza. Rendben is van, csakhogy jelenleg az északi féltekén nincs influenza időszak, ergo félnivalónk nem is most, hanem hónapok múlva lesz csak.

A közgazdászok közül pedig egyre többen paráztatnak, Angliában például augusztusra már a lakosság 10 százaléka lehet fertőzött bizonyítottan, a járvány első hulláma pedig közvetve és közvetetten a lakosság kétharmadát érintheti. A képlet egyszerű, túl gyorsan terjed a vírus, az oltóanyag nagyobb mennyiségben csak ősszel várható, amikor már késő lesz. A WHO viccesen megjegyezte nemrég, hogy a korábbi járvány esetében 6 hónap kellett a járvány világméretű elterjedéséhez, most viszont elég volt mindössze hat hét, tehát lehet készíteni a Vészhelyzetből ismerős maszkokat.

Nem kell Nobel-díjasnak lenni ahhoz, hogy belássuk a gazdaság számára nem csak az a végzetes, ha a munkaerő elhalálozik, hanem az is, ha időlegesen nem tud munkába menni. A járványosan terjedő betegség esetében pedig azzal számolhatunk, hogy a csúcsponton hetente a munkaerő 9-12 százaléka eshet ki, ezt le lehetne bontani forintokra, rántott húsra, meg Big Mac-re, de ettől most eltekintek. Ehhez jön a pánik, ami romba döntheti a turizmust és a szállítmányozást, ami nem kis szeletet hasít ki GDP-ből (egyszerű, kinek van kedve utazgatni, meg kimenni a szobából, ha az ismerőseink sorra betegednek le).

A várva várt feltámadást pedig ebben az esetben el is felejthetjük, hiszen éppen az őszi-téli időszakban tör majd ránk a járvány, amikor megindulhatna a gazdasági növekedés. Nem kell elmondani, hogy a korábbiak ismeretében az elemzők megint kezdhetik lefelé módosítani a várakozásaikat, ami zuhanó részvényárfolyamokat, meg egyéb nyalánkságokat eredményez. Ha kételkednénk mindebben, érdemes egy-két hónap múlva megnézni a híradásokat Angliáról, és ha bejönnek a mostani számítások, akkor kakukkolhatunk.

Nem mondom azt, hogy ez biztosan bejön, de nagyon sanszos, hogy fogunk még hallani az új influenzáról. Befektetési szempontból pedig nem elhanyagolható ez a tényező, hiszen a vártnál súlyosabb helyzet alapvetően változtatja meg a világgazdasági képet. A legrosszabb lehet például, hogy tartós recesszióba süllyed a világgazdaság, sőt a defláció sem kizárt. És még ha nem lenne elég bajunk, akkor hogy nyugodtan aludjunk meg van annak az esélye is, hogy mutálódjon a vírus például a madárinfluenzával (H5N1), és akkor a halálozás is megugorhat.
 

11 komment

Címkék: válság befektetés kockázat

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr651258859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ivanhoe 2009.07.21. 16:01:17

Akkor érdemes lenne körülnézni a gyógyszercégek között, ha igaz amit leírtál akkor biztos jócskán nőni fognak a bevételeik.

yanchi345 2009.07.21. 16:09:19

Cicabogarak, a japcsik már 40 éve is maszkkal kolbászoltak az utcán, ha nyakukon volt a takonykór. Csak nálunk divat náthásan ráköpni nyílt színen embertársainkra. Egy sima gézmaszk töredékére csökkenti a fertőzés és fertőződés esélyét.

smidgen 2009.07.21. 16:27:26

fertőzések 90% a szem hártyáján keresztül jut be a testbe - ennyit a maszkról.

ez is csak para keltésre jó, miért pont most lenne, h össze omlik a világ, annyira fontos ez a 2009-es év nem hiszem... az emberek szeretnek nagy jelentőséget adni a jelenkornak, előre borítékolom, h semmi nem lesz és WHO ahogy már most csak lejáartja magát.
eddig (12-6 hónap alatt) kevesebben haltak meg HxNx vírusban a világon mint egy óra alatt autóbalesetben.

is 2009.07.21. 16:28:17

ez az. ivanhoe-nal a pont. tessék lehetőségként tálalni a hírt, VEGYÉL GYÓGYSZERRÉSZVÉNYT öles betűs címmel :-)

smidgen 2009.07.21. 16:29:36

éveleje óta csak vakbél műtétbe 14-en haltak meg Magyaro-n, jaj mi lesz ha ez elszaporodik és minden 80. beteg helyett (ennyi az itthon vakbél műtét halálozási rátája) minden 79. fog meghal - para alert, para alert....
brit tudósok

alszakall 2009.07.21. 16:35:01

barataim,
a maszk arra jo, hogy te ne fertozz meg masokat (ld. sebesz mutet kozben). Az influenza virus vmelyik torzse nagy esellyel (? mondjuk 80%) fog vilagjarvany(oka)t csinalni, az elkovetkezo szaz esztendoben, dehogy pontosan mikor az megjosolhatatlan. A WHO dolga a figyelemfelkeltes, az elokeszules segitese: ennel tobbet nem nagyon tehet (ha ezt sem tenne, akkor egy vilagjarvany utan minden tulelo ra mutogatna).
Az oltast pedig a jelenlegi varians ellen fejlesztik, ha lesz vilagjarvany, akkor addigra mar megvaltozhat, igy az oltas hatastalanna valhat.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.07.21. 16:36:46

persze a válságnak (meg a gyógyszercégeknek) semmi köze a vírus-hisztihez. persze.

véleményem itt:
magyaridiot.blog.hu/2009/04/28/ferto_zes

meg itt:
magyaridiot.blog.hu/2009/05/08/pech_15

Ivanhoe 2009.07.21. 17:03:28

Egyébként mióta tart ez a vírushiszti? Nem nézek híradót, ezért most hallok ilyenről először, mármint a hisztiről :)

csillagkutya seven 2009.07.21. 17:18:24

tényleg kell egy kis járvány már, mert túlnépesedés van, a Föld megfullad lassan alattunk!
én nem félek, ha beleesek, akkor beleesek...éppen készülök londonba hónap végén...

papamaci1 2009.07.21. 17:27:10

De akik most átesnek a flun, azok őszre immúnisak....
Tehát direkt jó ha gyorsan terjed !
Egyéb iránt: lázcsillapítót, vitamint és preventív antibiotikumot nekik.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2009.07.24. 19:10:14

valóban nem sejtjük...
TUDJUK, hogy össze fog omlani a jelenlegi rabszolgatartásra épülő társadalmi rendszer
és gazdaság

süti beállítások módosítása