Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Részvényt veszek meg aranyat - És Te?

2009.02.04. 15:25 ajjaj

Bár már nem pánikolunk, azért még válság van, méghozzá rendszerszintű, mély és vélhetően időben is hosszabban elnyúló. Aki már részvényt akar, de nem szeretne a közeljövőben szívrohamban elhalálozni egy esetleges újabb eladási hullám láttán, annak érdemesebb lehet élni a kockázatkezelés jól bevált formáival. Én például a nemesfémpiacok felé kacsintgatok.

A részvénypiacok sokat estek, vonzók az értékeltségek, aki hosszú távra tervez annak már érdemes lehet elkezdeni az apránkénti beszállást. Én elhiszem ezt a sok okosságot, sőt még azt is, hogy az amerikai vállalati gyorsjelentési szezon végeztével és a fontosabb makroadatok megjelenését követően a következő hetekben egy felfele korrekció indulhat a részvényekben. A rossz hírek zöme ugyanis már ismert. Egy valamit persze az elmúlt év vérengzése után a fejembe véstem: easy rider öcsém! Mert azt még talán (nyakig állva a recesszióban) szintén hozzá kell tenni, hogy ez a korrekció még nem a korábban ismert folyamatos hegymenetet jelenti majd, hanem egy sima medvepiaci emelkedést.

Persze azért keresni akarok, ezért veszek részvényt, de mellécsapok nemesfémeket is, hogy ezáltal a kitettségemet és kockázatomat mérsékeljem. Ugyanis példának okáért az arany árfolyamának mozgása negatív korrelációban van a részvénypiacok mozgásával, így amennyiben ne adj isten egy újabb bankcsőd hatására eltörne a mécses a tőzsdéken, úgy (ahogy azt megfigyelhettük az elmúlt hónapokban) az aranypiaci befektetésem hozhat valamit a konyhára. A befektetők konzervatívabb része ugyanis nagyon szeretik a nemesfémeket, egyfajta mentsvárként tekintenek rájuk. Nem kell messze mennünk, a tőzsdén is kereskedhető befektetési alapok (az úgynevezett arany ETF-ek) rekordszámra vásárolják az aranytömböket, ami azt jelenti, hogy a jegyeik iránti befektetői igény nőttön nő.

Mivel tehát a sok veszteséget követően már eléggé pesszimista lettem a részvényekkel kapcsolatban, én a lóvé harmadát inkább az arany piacán költöm el. Mondjuk a nemesfémpiacokat lekövető alapot veszet, mely lehetőség szerint az aranypiac felé van legnagyobb kitettséggel. Remélem így is összekaparok majd egy kis pénzt.

8 komment

Címkék: befektetés részvény arany

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr40920383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cornucopia 2009.02.04. 16:22:10

Áldásom rá! Konkrétan vehetsz aranytömböt a BÁV-nál is és olcsóbb mint az aranypiacon per pillanat :)
660.000 Ft/100 gr

OkoskaTo:rp 2009.02.04. 16:53:23

Cornucopia: Pláne, ha az aranyon nem lenne akkora a marzs, hogy azt esélyed se legyen kitermelni. Ne csak azt nézd, mennyiért vehetsz a Vámház krt. 9-ben, hanem azt is, mennyiért tudod utána eladni.

badis 2009.02.04. 18:09:13

Szerintetek milyen részvények heverik ki leggyorsabban a gazdasági válság hatását? Mely iparágak térnek magukhoz laghamarabb?

is 2009.02.04. 18:46:55

vagyis ha mégis keresel a részvényen, akkor buksz majd az aranyon. a kockázatodat, és a várható nyereségedet is csökkented. ha eléggé diverzifikálsz, akkor minden nyerő befektetésre jut egy vesztő, és minden vesztőre egy nyerő, és megkeresed a betéti kamatot, jóval nagyobb szívinfarktus-veszéllyel. okos.

Cornucopia 2009.02.04. 18:58:25

@OkoskaTo:rp: azt is néztem és arra a megállapításra jutottam hogy eladni azt nem szabad :)
Eladni így lehet: ötvösnek pl vagy ebay esetleg vatera, nyilván itt sem tudod annyiért eladni amennyiért adja a BÁV, de sokkal jobban mint amennyiért veszi!
Egy ötvös ismerősömmel beszéltem erről, Ö azt mondta hogy a 14K-s (585) aranyat 4300 Ft/gr-ért veszi!
Rövid számolás után akkor 24K=7300/gr Hoppá így már sokkal jobb nem?
Add oda 10%-al olcsóbban hogy megérje mindenkinek, az annyi mint: kb 6600 Ft/gr,de 6000 és a vateraán is megvennék. Az ebay-on viszont magyartól nem veszik meg piaci áron :(

Penzgyik · http://penzgyik.blog.hu 2009.02.04. 19:56:44

@is: ez tenyleg mokasan hangzik. Azert gondolom, ha a forint gyengul meg 20%-ot, hiaba kapsz ra 12% beteti kamatot, egy ev mulva az asztalfiokban tartott, BAV-nal vett arany jobban hoz, mert azzal az e-bayen devizaban kereskednek.

Manci néni 2009.02.11. 15:53:15

kicsit OFF
Én csak azt szeretném megtudni, hogy hogyan lehet aranyba fektetni? Én is láttam minap, hogy meredeken megy fel az ára, de konkrétan az érdekelne, ha mondjuk nyitok egy e-broker számlát, akkor melyik papírba kell fektetni? Vagy tudtok esetleg vmi jobb módszert?
kicsit ON

sportswear 2009.03.04. 19:54:49

Szerintem most a legjobb befektetést a zöld iparban érdemes keresni- napkollektor, napenergia, geotermikus fűtés, stb.

süti beállítások módosítása