Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Tehetetlen olajkartell

2008.12.19. 15:25 ajjaj

Régóta szemezek a nyersanyagpiacokkal. Sokat estek, be kellene fektetni. Nyitottam hát egy demo számlát az egyik kereskedési platformon (mégse rögtön élesben kezdjek tüzelni) és három nap  leforgása alatt el is vesztettem a 10,000 eurós kezdőtőke csaknem felét. Egy kicsit elbambultam, na!

Az OPEC döntést követően még bizakodtam, hogy az a fránya olajár elindul felfelé, erre esett még vagy 8%-kal. Úgy gondoltam, hogy a világ olajkitermelésének nagyrészét adó OPEC a kitermelésének jelentős csökkentésével pszichológiailag megalapoz majd egy pár hétig tartó hegymenetet a piacon. Bár a kartell, ahogy olvasom szeptemberhez képest már a kitermelésének 15%-os részét állítja le, én mégsem lehetek boldog.

Azt hittem, hogy a kínálati oldal jelentős megcsappanása elegendő lesz ahhoz, hogy  a csökkenő trendet megfordítsa,bár eddig úgy tűnik ez nem így lesz. Brutális recesszió van, az olaj pedig nem kell a kutyának sem (persze azért képletesen értve), és hiába gyengül szakadatlan a dollár (ami elvileg segíteni szokott az olajnak). Mostanra már nemcsak hallom,hanem érzem is, hogy nagy baj lehet a keresleti oldallal, ha egy ilyen impozáns kitermelés csökkentés sincs hatással az árfolyamra.

Szívem szerint mostantól az árfolyam csökkenésére fogadva vennék fel pozíciókat a piacon, de őszintén szólva ettől egy kicsit tartok. Még vagy pár hónapig maradok a demoszámla mellett (ha addig nem fogy el onnan is az összes pénz) és majd a 30 dolláros szinteken beszállok arra a fránya olajpiacra élesben (bár lehet, hogy inkább nyersanyagalapot kellene vennem, úgy a saját ügyefogyottságomat kiküszöbölhetném legalább).

Én (amit persze a szakértő véleményekre alapozok) azzal számolok, hogy a jövő év első felében már tisztul a kép a világban. A recessziós kilátásokat addigra teljesen beárazza a piac, és nem hiszem hogy a 30 dollár alatti szintek (ha egyáltalán elérünk oda) tartósak maradnának. Hiszen olajra még szükség van, nem igazán van alternatívája,ami ütőképes lenne. Kaszálni meg akkor fogok, amikor a gazdasági növekedés kicsit magához tér, és a szűkös kínálati viszonyok miatt elrepül az árfolyam. Ennyi.

Azért időközben észnél kell majd lenni, nem lepődnék meg, ha Obama megpróbálna az olajlobbi ellen menni. Hiszen azt se feledjük, hogy az USA-nak nem jó egy erős Oroszország vagy Közel Kelet. Nem hiszen, hogy a sápadt arcúak szívesen veszik, ha az általuk megvett olajból az arab milliárdosok szépen bevásárolnának a bankokból és más stratégiailag fontos szektorokból.

2 komment

Címkék: olaj befektetés opec nyersanyag

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr66831770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ihatethisindapassthingy 2008.12.19. 19:21:30

Lassan szerintem is beszállós lehet longra a piac. Idén január-június között szépen kaszáltam rajta - igaz, semmi ideges napi kereskedés, csak befalap, de az is hozott tisztességgel.

kempes 2009.01.07. 21:38:43

Olaj long 2009-re mindenkinek! Az olajpiacon trendfordulo jelei bontakoztak ki januarban: megtorni latszik az eddigi eso trend- de eleg hektikus a piac- ma peldaul 10%-koruli eses volt.
Vetelt nem a futures piacon kell eszkozolni ahol tul magas a tokeattetel merteke, ha ellened megy a piac nem tudod sokaig tartani a poziciot, es stop limiteket sem konnyu beloni.
Ki kell nezni egy jo kis call opciot ( endlost) az euwax piacon, eleg 1:4-es tokeattetel A 60-70 dollar kozotti olajar barmikor benne van a piacban tehat 100-150%-os nyereseg.


süti beállítások módosítása