Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Beindult az embernyíró

2009.01.27. 16:47 Dwight McCarthy

Bekövetkezett, amitől sokan óvtak már tavaly év végén is: beindult az újabb, és az előzőnél lényegesen erőteljesebb (vagy legalábbis annak tűnő) elbocsátáshullám. Tegnap talán véletlenül, talán nem, éppen egyszerre jelentett be több mint egy tucat amerikai és európai nagyvállalat jelentős létszámleépítéseket. A mutató a Financial Times szerint tegnap nem is állt meg 72 500 elbocsátott főig. Az nagyon sok, még akkor is, ha ragaszkodva a makrogazdasági szemléletünkhöz, nem gondolunk bele, hogy egy akármennyi százalékos recesszió miatt elbocsátott dolgozónak nem akármennyi, hanem pontosan 100 százalékkal csökken a jövedelme.

Az is szembetűnő, hogy a vállalatok egyáltalán nem ugyanabból az iparágból származnak, egyaránt érkeztek nagyarányú leépítésekről szóló hírek technológiai cégtől (Philips), gépgyártótól (Caterpillar), pénzügyi vállalattól (ING), gyógyszerszektorból (Pfizer) és más egyéb ágazatokból. Meglehetősen színes tehát a paletta, ráadásul nem kizárólag amerikai vállalatokról van szó, Európai társaságokat is találunk a listán. A több mint 72 ezer elbocsátott pedig egyetlen nap – persze meglehetősen extrém nap – „termése”, de ezzel együtt valószínűleg csak a jéghegy csúcsáról beszélhetünk, rengeteg olyan leépítés zajlik a világban, amely önmagában nem éri el a sajtó „ingerküszöbét”, de amelyek miatt összességében nagyon rég nem látott mennyiségben veszítik el munkájukat az emberek világszerte, és a híradásokat figyelve szemernyi kétségünk sem lehet afelől, hogy Magyarországon is.

A recesszió tehát mélyül, a vállalatok a túlélésük érdekében a leggyorsabban csökkenthető költségnél, a béreknél próbálják meg hatékonyságukat növelni. A munkanélküliség növekedése ugyanakkor nyilvánvalóan a fogyasztás drasztikus visszaeséshez vezet (főként mivel a hitelezési szabványokat is keményen megszigorították a bankok), ami tovább lassítja a gazdaságot, újabb leépítéseket generál, stb. Teljesen világos a forgatókönyv, semmi újdonság, a film hossza a kérdéses csak. Repül a nehéz recesszió, ki tudja, hol áll meg...

Az elbocsátások volumene ráadásul szintén nem egy könnyű forgatókönyvet vetít elénk, a sokat emlegetett V-alakú recesszió (azaz kis hullámvölgy, de abból viszonylag gyors kilábalás) már csak álom, a jobban elnyúló U-alakú és a Japán több évtizedes vergődésére hasonlító egészen hosszas L-alakú recesszió között dől el a meccs az Egyesült Államokban és Európában. Befektetői szemszögből pedig ez nem éppen a legrózsásabb helyzet, az is tény. Egy korábbi posztban a fő témához képest kicsit mellékesen felmerült, hogy melyik szektor mikor teljesíthet jól, hát jól látható, hogy most még nagyjából egyik sem.

Az is biztos viszont, hogy a részvénypiacok mindig jóval hamarabb beárazzák a recesszió végét, a gazdaság újraéledését, mint ahogyan az megtörténik, és pláne mint ahogyan azt a 4-6 hónapos késésben lévő statisztikai adatok visszaigazolnák. A magyarázat egészen nyilvánvaló: a részvények árfolyama a társaság jövőbeli nyereségét testesítik meg. Azaz ha a vállalat befektetői a termékek iránti kereslet feléledésén keresztül a vállalat nyereségének növekedésére számítanak például egy fél évvel később, akkor az már most emeli részvény árfolyamát.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a válság „megtisztítja” a piacokat, azaz azok a társaságok, amelyek akár jelentős leépítések, költségcsökkentés révén ugyan, de átvészelik a krízist, lényegesen hatékonyabban, azaz megfelelő környezetben lényegesen nyereségesebben működhetnek, mint a válságot megelőző iparági átlag. Szóval ha túl leszünk rajta, akkor jó lesz. A konklúzió tehát az, hogy talán lesz még jobb beszállási pont, de érdemes figyelni, és szárazon tartani a puskaport, hiszen optimista vélemények szerint már 2009 második felében elindulhatnak felfelé a részvénypiacok. Igaz, a tartózkodóbbak szerint legalább 2010-ig várnunk kell erre, de azt se felejtsük el, hogy ha valaki igazán hosszú távra tervez (de tényleg, tíz évre vagy még többre), már most sem dönt rosszul, ha olcsón bevásárol.

15 komment

Címkék: usa válság leépítés befektetés nyereség elbocsátás

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr17906464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cégalapító · http://cegalapitas.blog.hu 2009.01.27. 19:34:49

Szerintem 2010 az egész jóindulatú becslés, én még talán későbbre is tartanám. Már itthon is több 10e embernek mondtak fel, és nagyon sok helyen létszám stop van, így elhelyezkedésre is sokkal kisebb az esélye. Felélik tartalékaikat az emberek, még jobban eladósodnak, állam több munkanélküliségi segélyt osztogat majd, akinek kertje van az visszaszokik az otthoni termesztésre, kisebb fogyasztás, kevesebb adó, kisebb forgalom a boltokban, ezért ehhez kevesebb munkavállaló kell, kisebb boltok pedig még nehezebb helyzetbe kerülnek a kisebb forgalom miatt. Az eddig fizetett felesleges, vagy luxus szolgáltatásokat visszamondják mint pl. vezetékes telefon, mobil, internet... kábeltv-t talán sok helyen utoljára. Szerintem itthon is várható vagy még 50e ember elbocsátása idén, a pénzintézetek pedig okosan apránként építenek le, szerveznek át és ki, majd a külsős cégtől könnyebben tudnak kikerülni, így még se rombolja a cég imázsát.

Szerintem lesz ennél még sokkal nagyobb szar, mint ami most van, az EUR is lehet még 320-350 Ft, aminél az állam persze besegít a "rászoruló" törlesztőrészleteknél. Szép, csak nem etikus. Akkor nekem miért nem ad pénz, és majd később visszafizetem? Így nem a banktól kell felvennem hitelt...

Na mind1, szóval tuti, hogy nem 2009 lesz a fordulópont, és még kérdéses a 2010 is. OTP még lesz 1800 körül is, MOL pedig 7500 körül. Szép új világ... én kötelezném az eddig sok hasznot lefölöző cégeket, hogy most pumpáljanak vissza kicsit a munkavállalók fizetésére is, hogy ne egyoldalú legyen a részvényesek seggének nyalása, a tulajok is visszanyalhatnak kicsit.

államcsőd · http://www.allamcsod.hu 2009.01.27. 20:12:59

már 20e elbocsátott magyar van sajna :/

nitro1 2009.01.27. 20:25:34

@cégalapító: Az utolsó mondatra: Peeeersze. Bár így menne. :-S Akkor az amerikai bankok alkalmazottait, bár inkább vezetőit is fel kellene szólítani, hogy lapátoljanak egy kis (igazából kurva sok) pénzt vissza a közösbe abból, amit kilapátoltak, azaz ami miatt most ez az egész balhé van...

loláb 2009.01.27. 21:12:32

@nitro1:

Semmit nem "lapátoltak" sehova, főleg nem a "közösből".
Demagóg lózungok helyett esetleg nézz utána annak, hogy miről szól, miért van ez a válság.

Szökőnap 2009.01.27. 21:45:50

@loláb:

Nézzük árnyaltan:

A bankok hitelezési gyakorlata évtizedekig arról szólt, hogy az adóssal megfizettették a hitele bedőlésének statisztikai kockázatát.

Egyre több és egyre kockázatosabb hitelek mentek ki, de, hangsúlyozom, korrekt kockázat-értékeléssel beárazva. Azt azonban, hogy az adós nem akarja, hogy bedőljön a hitele, sosem vették figyelembe kockázatcsökkentő tényezőként.

És lőn, nem dőltek be a hitelek, így a bevételek rendre sokkal a költségek felett maradtak. A bankok ebből komoly mértékű extraprofitot realizáltak.

És ahogy az lenni szokott, ebből nem kockázati alapot képeztek, hanem a pénz extra jövedelem formájában vándorolt ki a bankokból.

Nos, amikor felborult a dominó-építmény, ez a - hadd ne mondjam ki igével, hová lett - pénz hiányzott a tényleges kockázat bukó oldalának kezelésére.

Ami szomorú, sőt, disznóság, hogy a kevesek által széthordott nagy pénzeket és a járulékos kár-elhárítási többletköltségeket az adófizetők pénzéből próbálják visszatömni az időközben ezer feneketlenségből vérző zsákba (hú, de lírai voltam).

Az egyik blogon a minap egy kommentelő azt írta, hogy a válság okáért felelős bankokat segítik meg, az igazi áldozatokat pedig sorsukra hagyják, sőt, duplán - triplán velük fizettetik meg.

Így - véleményem szerint - @cégalapító véleménye nem demagóg, szerintem abszolút korrekt. Talán a "közös" szó nem illik oda teljesen, de a teherviselőre már abszolút igaz.

dajan 2009.01.27. 21:50:19

Az én jóslatom pedig az, hogy a forint májusra összeomlik és nem kell ehhez spekuláció. Hitelből nem lehet egy országot működtetni. A nyugdíjak kifizetése 10 éve hitelből történik.
Tudomásul kell venni, hogy eddig jobban éltünk és nem volt hozzá fedezet. Most hosszú távon rossz világ köszönt ránk. A szegénység még jó is lehet, főleg annak akinek nincs hitele. Ha az élet minősége jó irányba változik és nem kell ehhez teli pénztárca, akkor én személy szerint boldog ember leszek.

dajan 2009.01.27. 22:01:23

@Szökőnap: A minap egy jó barátom mesélte el történetét.3 éve az ING-hoz betett 20 millió forintot, részvényalapú biztosításba 10 évre. Érdeklődött nem régen, hogy hol áll a portfóliója.
Megdöbbentő választ kapott, 10 milliónál áll. És ha nem teszik részvénybe hanem a lejárati biztosításokat fizetik ki a legújabb belépők pénzéből? Egyáltalán mi a garancia hozzá nem értő emberek tömegénél, hogy arra használják a mások pénzét, amire ígéretet tesznek?

steverubellreborn 2009.01.28. 00:39:53

"A szegénység még jó is lehet, főleg annak akinek nincs hitele. Ha az élet minősége jó irányba változik és nem kell ehhez teli pénztárca, akkor én személy szerint boldog ember leszek."

Csövezünk együtt?

hz 2009.01.28. 05:10:40

...én minden hozzászólásnak igazat adok.
A legjobban bólogattam a bejegyzés utolsó bekezdésére, s ez talán nem is véletlen, nem tartom kizártnak a gazdsaság szándékos összeroppantását 'valakik' részéről. - igaz ez egy tézis, de nem zárható ki a szándékosság. Had' hulljon a a férgese jelmondattal ugye, cél lehet a rendrakás, csak éppen emberek százezrei mennek tönkre... De a kapitalistát ez nagyon nem érdekli...

Könyen megeshet, hogy 'cégalapítónak' igaza lesz, és az 1 EUR 350ig is elmehet, vagy bedől a HUF, tegnap el is gondolkodtam azon, hogy amíg van egy kis magyar forintom, veszek Eurót tartalékba, ha realizálódik a helyzet, majd visszaváltom, s az sem érdekel, ha 20 ezret vagy többet bukok az árfolyamon, de marad olyan pénzem, ami talán még érni is fog valamit, és lehet libbenni az országból, habár nem hiszem, hogy lenne hova...

Nem vagyok borúlátó, de semmit sem tudok kizárni, amig ennyire manipulálják az embereket. Mert sajnos ezt teszik - s ez nem újkeletű - és nagyon jó lenne ha összedugnánk a fejünket, és ezt a szövevényes világot megfejtenénk, de ha ezt tennénk, akkor mi lennénk az összeesküvés elmélet gyártók. AZtán megbélyegzés :-(

Nah, csak ezt akartam mondani, kiírni magamból.
Szép napot!

loláb 2009.01.28. 08:46:37

@Szökőnap:

Cégalapítónak nagyjából én is igazat adok, (a extra pesszimizmusban nem, bár ez csak vélemény)csakhogy én nitro1-re reagáltam.

Nem védem a bankrendszert, alapjába véve ők kúrták el.
Mondjuk azt rohadtul nem értem, hogy ez kinek újdonság, két éve lehet tudni arról, hogy óriási bajok vannak. A jelenlegi pénzügyi válságban, és a kibontakozó gazdasági recesszióban azonban óriási szerepe van az amerikai pénzügyi kormányzatnak. Ha októberben megmentik a Leehman Brotherst (mint ahogy tették ezt hónapokkal korábban sokkal kissebb jelentőségű bankok esetében), akkor egészen biztosan nem ilyen zuhanásszerűen omlik össze a pénzügyi rendszer, és nem kerül ennyibe a megmentése. (Mert azt remélem átlátod, hogy meg KELL menteni a bankrendszert)

"Lapátolás" nem volt. A bankok hiteleztek (talán kicsit túl mohóan, hisz igény volt rá), de ÖNMAGÁBAN nem a hitelek bedőlése okozta a rossz helyzetet, hanem az ingatlanárak csökkenése, mivel ez MINDEN (még a problémamentes hiteleknél) hitel esetében fedezetcsökkenést okozott, ami céltartalékolási kötelezettséggel jár. Emiatt a hitelekre megképzett céltartalék miatt borult be a bankrendszer.

Persze volt még számos más tényező, ami erősítette ezt a hatást (subprime jelzálogpapírok, stb...), de az alapproblémát ez okozta. Minden más, pl a 900 milliárd USD-s bankmentő csomag, a kibontakozó recesszió pedig már csak KÖVETKEZMÉNY, nem kiváltó OK.

2009.01.28. 09:26:00

Egy dologban közös az álláspontunk--a bankok saját kapzsiságuknak, esztelen töke kihelyezési gyakorlatuknak és a hazug, gátlástalan minösitö intézeteknek köszönhetik a veszteségüket!Még máshol megvizsgálják a kölcsön felvevöt, addig nálunk boldog-boldogtalannak adtak--még szoc. segélyre is-"hitöt"!Akkor meg miért sirnak, mint a fürdösqrva az esőben?Az meg hogy az állam megsegiti öket néhány száz millió euroval--amin ülnek mint tyuk a tojáson--az már felháboritó!De miért az állam segiti meg öket, miért nem a tulajdonosi kör?Mert ha én csödbe jutok mint vállalkozó--önhibámon kivül( mert mások nem fizettek és nem fizetnek ki) engem az állam nem segit! Söt,azt mondja, hogy nem körültekintöen jártam el- és ez az én problémám! Akkor a bankok problémája miért az én problémám és miért nem az övék?

nitro1 2009.01.28. 10:11:29

@loláb: Nem vagyok egy pénzügyi zseni, annyi szent, és ahogy te is mondod, önmagában nem a hitelek bedőlése volt a gond, de ha a hitelek nem dőlnek be, nem vált volna ennyire drasztikussá a dolog. Igény meg aztán mindig van, kell a jónépnek minden 0% kezdőrészletre, a lényeg, hogy fogyasszunk, fizetni majd ráérünk a következő életben. Ha lesz miből. Nem azt mondom, hogy a hitel rossz, de én nem érzem valami jó dolognak, ha minden hitelből van intézve. A bankmentő csomaggal kapcsolatban még nem világos számomra, hogy azt vissza kell-e majd fizetni, vagy nem. Remélem, nem, mert ha igen, az is csak a fogyasztókon fog lecsapódni, mert a pénzemberek biztos nem fognak a kezükre csapni, hogy "ej, nem kéne ennyi sápot leszedni, mert így csak kiszipolyozzuk a jónépet".
janos551 hozzászólásával teljesen egyetértek.

loláb 2009.01.28. 12:32:50

@janos551:

A magyar bankrendszerrel (hála annak a gyakorlatnak, hogy "óriási sápot" húznak le a hitelfelvevőkről) különösebb probléma jelenleg nincs. (Hogy lesz-e, az döntő mértékben a kibontakozó világválság magyarországi hatásának mértékétől függ). A bankok problémája a TE problémád is, mivel van bakszámlád, amin a megtakarításaidat tartod, illetve vállalkozóként előfordulhat, hogy hitelt igényelsz a fejlődésre, vagy akárcsak a túlélésre.
Azért KELL a devizahiteleseket megsegíteni, hogy még véletlenül se legyen probléma a hazai bankrendszerrel. És arról sem a hitelfelvevő tehet, hogy devizában adósodott el: olyan gazdaságpolitikát kellett volna működtetni, ami esetén a forinthitel versenyképes a devizahitellel. 2001-2002-ben volt a legkissebb különbség az állami kamattámogatásos lakáshitel, és a chf/eur hitel között, ez akkor kb 6-7% volt (a devizahitel javára), azóta csak nőtt. És a gazdaságpolitika KÖZVETLENÜL kormányzati feladat, ha valamit elmulasztottak, akkor igenis lépni kell, nehogy túl nagy árat (a bankrendszerünket) fizessünk a mulasztásért.
Arról pedig nem is beszélve, hogy szvsz nem olyan jó dolog az államnak tartozni. Kicsit komolyabb eszközei vannak a behajtásra, nézd csak meg az apeh árverésein kínált tárgyakat.

Ezt kellene itthon megérteni:
A BANK NEM (CSAK) A SAJÁT PÉNZÉT, HANEM AZ ÜGYFELEK PÉNZÉT FORGATJA, ÉS NEM CSAK A SAJÁT HASZNÁRA, HANEM AZ ÜGYFELEIÉRE.

Vegyétek észre: ez EDDIG csak egy kis megingás volt a globális pénzügyi rendszerben, ezek után képzeljétek el, hogy mi történne, ha nem mentik meg a bankokat, és tucatjával csődölnek be a bankok világszerte.

nitro1 2009.01.29. 00:06:36

Mentsék, mert ha nem, még nagyobb szar lesz, de azért ne kelljen már mosolyogva megveregetnünk a vállukat, hogy "De jól csináltátok, legyen ilyen máskor is! Ti csak nyugodtan tollasodjatok csak meg a bőrfotelekben, nekünk jó a zsíros kenyér is..."

hz 2009.02.01. 02:04:39

@loláb:

"A BANK NEM (CSAK) A SAJÁT PÉNZÉT, HANEM AZ ÜGYFELEK PÉNZÉT FORGATJA, ÉS NEM CSAK A SAJÁT HASZNÁRA, HANEM AZ ÜGYFELEIÉRE."
-ez igaz a Magyar Államra is nemde???
de ők sem értik. Tök mindegy kire kenik, akkor sem értik. Csak az egyéni érdek a 'sikk' magyarhonban, a mutyizás az megy...

Tököm ki van ezzel, az összes döntéshozóval. Nekem, mit egyszerű embernek ami logikus azt nem cselekszik meg, csak amikor már késő... Na ez miért van. Miért érte el az Euró a 300 HUFos határt???
Lehet ezt sok mindennel magyarázni, de aki nem azzal magyarrázza, hogy elbaszott döntések állnak a háttérben, az HAZUDIK. Mert azok állnak, s az összes többi csak esetleg befolyás lehetett, amelyet előre, de a döntés pillanatában tudni lehetett. Ha az "egyszerű ember" mint én ezt látta, az okosok mér' nem??? - nem kell a süket duma senki részéről.

TÖKÖM KI VAN MAGYAEORSZÁGGAL? A SOK SZARHÁZIVALó.

Kiss my ass hole, hungary, letagadom néha hogy ide születtem. Szégyen...
S a felelősségről való papolás nem ér semmit. Lehet felháborodott pillanatomban írom ezt a hozzászólást, de holnap sem fogom letagadni...

Nem értem hogy jutottunk el idáig, s ne gyertek nekem a bank szektor válságával, kurvára nem érdekel, mivel a befektetők/bankrendszernek ezt figyelembe KELL/KELLETT hogy vegye.

Nekem furcsa itt valami...
...az, hogy ez ilyen egyszerűen megtörténhett. - s miért? Mert az 'ember' kapzsi, sajnos...

süti beállítások módosítása