Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Ha már az elemzők is szétcsúsztak, akkor kinek higgyünk?

2009.02.17. 14:01 cruncher

 

A válság eldurvulását volt szerencsém napról napra végigkövetni, és egy egészen érdekes fejleményre lettem figyelmes. Fél évvel ezelőtt több guru is azt szajkózta, hogy venni kell a részvényeket, akár a kenyeret, hiszen 2009 elején vagy legfeljebb 2009 második felétől lerázhatjuk magunkról a válságot, és akkor indulhat az ütős felhúzás. A legfrissebb vélemények szerint viszont elfelejthetjük mindezt, 2009-et a kapkodás és az oldalazás jellemezheti majd, megspékelve újabb mélypontokkal. Hát nem érdekes? Nem akarom most az elemzőket kritizálni, inkább azt mondom, hogy senki sem hitt abban, hogy ilyen apokaliptikus lesz a válság, ami legalább is engem nem tölt el túl sok optimizmussal.
 
A legjobb az egészben, hogy a kommentekből egyelőre semmi biztosat nem lehet kifejteni, mindenki csak találgatja a károk várható mértékét, miközben a többségnek fogalma sem lehet arról, hogy az elmúlt száz év legnagyobb válságát mikor tudhatjuk le. Személy szerint én inkább a pesszimisták táborát erősítem, tehát a tartós részvénypiaci felívelést én későbbre, inkább 2010-re tenném (ha találgatni akarok), hiszen csak rá kell nézni a piacra. Az utóbbi hónapokban néhány kivételtől eltekintve minden fontosabb makró adatban tévedtek az elemzők, ami rögtön lejtőre küldte nemcsak a fejlett, de a feltörekvő országok részvényeit is. Egyelőre tetszhalott állapotban van a világ vezető pénzügyi központja, a bankok pedig továbbra sem jeleskednek beindítani a hitelezést, hiszen van ennél nagyobb gondjuk is (kellett nekik korábban olyan kockázatokat vállalniuk, amiről azt sem tudták, hogy mi fán terem).
Magyarország pedig egyszerűen képtelen függetleníteni magát a nemzetközi piacoktól, - hogyan is tehetné kis nyitott ország lévén -, tehát tartósan emelkedő részvényárfolyamokra csak akkor van esélyünk, ha bejönnek az amerikai és európai mentőcsomagok, és a hazai gazdaságpolitika is képes meghúzni a gyeplőt. A sok ha azt mondatja velem, hogy egyelőre maradják távol a részvényektől, nem törik össze a mécses attól, hogy megelégszem a betétkamatokkal vagy kötvényhozamokkal (ennek megfelelően a pénzpiaci és/vagy kötvényalapokkal), ugyanis a levegőben most sokkal inkább benne van az újabb mélypont lehetősége.
Ha viszont már nem bírunk tűkön ülni, akkor érdemes lehet azt a stratégiát választani, hogy a hosszú távon befektetni kívánt pénzt több apró részletre osztjuk el, és mondjuk havonta vásárolunk a kiválasztott részvényekből. Ezzel csökkenteni tudjuk az esetleges veszteségeinket, miközben biztosítva lehet az is – ha minden jól megy -, hogy valamikor el sikerül kapni a piac alját.

45 komment

Címkék: válság befektetés kockázat részvénypiac

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr54948522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.02.17. 14:44:03

Kivonatolom az előző belinkelt cikk lényegét:

"Is it really true that stock market has some magical power and can predict the coming recovery anywhere from a few month to one year ahead of the time as Wall Street gurus are promoting or such claims are just a baseless self promotion of Wall Streeters?

... behavior of bear market bottom is perfectly consistent with our common sense. Smart money in the stock market knows that after the bear market a prolonged bull phase is awaiting. There is no urgency that stocks must be bought at the exact bottom of the real economy. The prevailing mood of smart money is better to be careful than sorry. That is the reason why bear market bottoms are formed often slightly trailing the trough of the real economy. Only ignorant amateur investors dazzled by the sweet talks of gurus, and some gurus blindsided by their own words will jump into the advancing bear market and buy stocks prematurely."

Penzgyik · http://penzgyik.blog.hu 2009.02.17. 15:28:55

En is egy ideig pakoltam a reszvenyalapokba tavaly augusztustol decemberig ebben bizva. De barmennyi reszre osztja el az ember, egyszer elfogy a befektetni kivant toke, es ha addig nincs felemelkedes, akkor igy jartunk. Most inkabb kivarok a kovetkezo "kiscsomagos" reszvenybefektetessel.

Nem art okosan befektetni, de az alapszabaly szerintem tovabbra is az, hogy megtakaritani kepes legyen valaki. Ugyhogy addig marad a megtakaritas, biztosabb helyen, lehetoleg biztonsagosabb valutaban.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.02.17. 16:28:24

:(((

"Ha pedig akár csak gondolatban is a spekulációs bűnök bűnére, a leátlagolásra vetemedsz ... tehát amikor a veszteséget realizálni kéne (hiszen a piac azt mondja, hogy rossz lóra, göthös gebére tettél), éppen hogy növeled annak lehetőségét, akkor ... már most hulla vagy."

www.vakmajom.hu/?doc=stoploss

Egy tanár 2009.02.17. 17:07:20

index.hu/gazdasag/magyar/2009/02/17/nobel-dijat_erdemel_aki_kivezeti_a_valsagbol_magyarorszagot/

Ezt most olvastam. Remélem vezető politikusaink is olvasni fogják. Már a csehek is tudják mitől döglik nálunk a légy. Szégyelljék magukat a politikusok , hogy pazarló és meggondolatlan döntései ide vezettek!
Ez a politikai rivalizálás, ami itt zajlik, ez a hatalomharc, amin akár az ország jövője vagy bukása is állhat, szégyenletes. Kapzsi, pofátlanul hazudó és csaló, bezzeg a saját javukat szolgáló döntésekben (lásd, költségelszámoláskor az ötpárti egyetértést) egyetértő, a társadalmat átverő, szemét mocskos banda, ezek a politikusaink.

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2009.02.17. 17:53:36

Részvényt most már lassan érdemes lesz venni, hosszútávra!

qwert77 2009.02.17. 17:55:05

@Egy tanár:
Ehhez azért kell kétszer 2,5 millió ember is, akit csak az érdekel, hogy holnap 3 ft-tal többet kap-e..
Magyarország benned van.:) /vagy inkább :( /

Hungeralien 2009.02.17. 17:57:57

@Orbán helyett más elnököt!:

Amit ma bebukhatsz, ne halaszd holnapra!
A válság én vagyok!
Válságban élünk, mint négy éve!
Válságomat egy lóért!
A válság azoknak való, akik nem bírják a kábítószert!
A válság szabaddá tesz!
Na puszi, majd a válság után hívlak!

Hungeralien 2009.02.17. 17:58:58

Tetszettek volna inkább válságot csinálni!

sanyikácska 2009.02.17. 18:09:45

Szerintem ez az egész "válság" egy nagy pszichoszomatikus betegség, ha nem rinyálnánk rajta, nem is lenne.

Egy tanár 2009.02.17. 18:13:27

@qwert77:

Részben értek veled egyet. Ami a törvények betartását illeti, ill. az általános etikett szabályait, tényleg nem egy törvénytisztelő nép vagyunk.Tulajdonságaink alapján bátran állíthatom, hogy annál szebb öröme nincs egy magyarnak, ha hanyatlani látja boldog , vagy jómódú ismerőseit.
Ellenben- a politikai elit működése, léte,törvénytisztelete, becsülete, üzleti élete ugyanúgy minta a társadalomnak, mint a szülő a gyermekének.
Mentelmi jog? Mi ez, ha nem kivételezés.
BTK, vagy a PTK leírja valahol valamelyik törvénye után: kivéve a képviselők. ??
Helyből megszüntetném. Aztán: költségtérítés, miért is nem akaródzik úgy adózni, ahogy a három fointját kuporgató magyar polgár? Az úgy ám nem megy, hogy megmondom mit várok el tőled, de én nem járok élen a példával. Beszélhetünk ma ebben az országban politikai elitről? Mondjatok egy példát, amikor azt mondtátok, ez igen, ez a politikus kiállt, vállalta, megbüntették, elismerte. Politikusként verekedhetek a rendőrökkel? Kijátszhatom a törvényeket? Ki mutat itt példát? Kis embereken nincs mit megszorítani, nincs mit elvenni tőlük.
Hol van bennük a civil kurázsi, mikor a mentelmi joggal élve megúsznak gyorshajtást, büntetést bármit? Követelem tőlük, egy emberként álljanak ki március 15-én, és mutassák meg a magyar nemzetnek, hogy különbek mint gondoljuk. Na, vajon miért nem fog ez soha megtörténni?
Mert a büszkeség és a hatalmi vágy magasabb fokon ég bennük, mint a választott funkcióval együttjáró szolgálom a választónépet és meghajlok az akarata előtt érzés. De ne féljetek, közeleg a választás, akkor ismét fontosak leszünk.

qwert77 2009.02.17. 18:31:56

@sanyikácska:
Nem teljesen igaz, de a gyengébb várakozások gyengébb eredményt hoznak az biztos. Viszont a bedőlt hitelintézetek elég elrettentő példát jelentenek a világ összes bankjának. Mi lesz, ha én leszek a következő? Innen már az egész rendszer, ami a könnyen szerezhető forrásokra épít válságba kerülhet.

@Egy tanár:
A tyúk vagy a tojás esete: a társadalom nevelte ki a politikusait vagy a politikusok alakítják a társadalmat??

Ha csak a közvetlen munkahelyeden, vagy reggel munkába menet hallgatod az embereket nem arról beszélgetnek, hogy mit csinálhatok ma jobban.
Panaszkodás, hogy a másiknak milyen jó, bezzeg neki nem, hogy az állam vissza akarja venni a csp, gyed, gyes egy részét, hogy adózhatok a kajajegy után.
Tologathatunk, szöszmötölhetünk itt egy nagy sokkterápiára lenne szükség (lehet a külső feltételek kikényszerítik), amikor helyére kerül, hogy kinek a munkája, tudása, társadalmi szerepe mennyit is ér. Nagyon fájna, de lennének nyertesei is, akiket eddig sem csak a 3 ft érdekelt. És lehet az ő támogatásuk meghozhatná a politikai változást is...

megoldás? 2009.02.17. 18:32:38

Miért hiszi mindenki, hogy ez a rendszer működőképes, most egy kicsit várunk, teszünk bele pénzt, és minden ugyanúgy megy majd tovább mint eddig? Érdemes ezt megmenteni? Jó volt ez? Egy picit le kellene ülni elgondolkodni, hogyan tovább. Muszáj nekünk pl. narancsot ennünk? Megboldogult nagyszüleim nagyon boldog emberek voltak narancs nélkül is. Nem ba...gatták Őket mobilon percenként, nem termeltek tök fölöslegesen olyan cuccokat amikre senkinek semmi szüksége, pl. egy játékbolt 90%-a ilyen termékekből áll.

Hungeralien 2009.02.17. 18:32:51

@Egy tanár: "közeleg a választás, akkor ismét fontosak leszünk"

Oszt azzal mit érünk azzal, hogy 1 hónapig fontosak leszünk?

Egyébként is pont az a baj, egyszerű embertől politikusig, hogy mindenkinek drágább rongy élete, mint a haza becsülete!

Már Ady is megmondta: nekünk válság kell!

Hungeralien 2009.02.17. 18:36:36

Nekem például jót tett a válság!
Sokkal boldogabb ember lettem!

Egyébként is, a válság odaát van!

jozicsenko 2009.02.17. 18:46:08

fiatal vagyok, munkaképes és szeretek főzni/sütni

van nyelvvizsgám, diplomám és életkedvem (najó, ez már elmúlt)
amig tudok, megyek és tanulok valamit, de nem hallgatok az okos rokonaimra (ténysvaló, jót akartak), s olyat tanulok, ami érdekel és szeretek is: péknek

mivel a diplomám külföldön nem ér semmit, de angolul azért beszélek, megyek sütni pl Londonba vagy Újzélandra...

utána meg csak annyit üzenek az itthon maradt nyugdíjasoknak és a segélyezetteknek, amit cartman mielött lelécel: csááá gyíkok, leléptem!

(és ezt tanácsolom mindenkinek, aki él és mozog: menjen innen, ha meg külföldön látja bármelyik miniszterünket, képelje fel helyettem is!)

Egy tanár 2009.02.17. 18:59:30

Nekem csak az vicces egy kicsit, hogy alapvetőleg okos nemzet a miénk, sőt fifikás is. Lehet, ha nem lenne ennyi ész, csak fele, vagy harmada jobban állna a "mutatónk", mivel szörnyen nehezen mennének alapvetően evidens dolgok.
Érdekes volt 10 évvel ezelőtt egy francia ismerőstől hallani, hogy az újonnan piacra dobott telefonkártyákat itt kísérletezték ki, mert ha a magyarnak hónapokba telik azt hamisítani, akkor a franciának ez nem fog hamar összejönni.
Azt írták egy cikkben, Nobel -díjra javasolnák, aki ezt az országot kihúzná a válságból. Szerintem bármelyikünk megkaphatná, aki ide írogat. Szerintem 10 fórumozó első ötlete alapján kapásból helyre lehetne pofozni ezt az országot, persze nagyon fájna, és nagyon nagy érdekeket sértene, de csak megértené a Szerencsejáték Rt. vezérigazgatója, vagy a Máv-é, hogy sorry, de 30 millkót apátok fizessen nektek, ha van-az állam nem fog, mert miért is?
Nekem a nagy kedvencem a Máv vezérigazgatója, aki állami pénzből, állami jutalékból, az állam által nyomott lóvéval igazgat egy totálisan veszteséges trutymót és ezért még szépen el is ismerik. Na az ilyen luxus bebiztosítások, amiket úgy meghúznék, ha tehetném....dehát közben nem is tudnám milyen más egyéb érdekeket sértek ezzel...
Szoc. segélyek? Ugyan már, lehet értük dolgozni, aztán megkapni, ha megvan a ledolgozott óraszám.
Túlságosan elvárás alapú néhány juttatás és ezeknek a megváltoztatása ma már súlyos személyiségi jogokat sért.
Mindenesetre, nyáron furatok egy kutat, veszek két kecskét, meg tyúkokat. Felhúzok egy nagy kerítést, kikapcsolom a gépet meg a tv-t, vermet ások, hűtő nem kell, kevesbbet írogatok ide és a családommal emelt óraszámban foglalkozom, lehet nem is lesz olyan rossz. Optimista akarok maradni, különben elmegyek innen.

qwert77 2009.02.17. 19:03:22

@megoldás?:
Amikor a nagyszüleid felnőttek, éltek a gazdasági rendszer nagyvonalaiban megegyezett a mostanival. (Sőt, már Széchenyi is a hitelről írt, a kiegyezés utáni Monarchia) Nem ugyanaz, de a termelés-fogyasztás elve működött. Nem naranccsal, de valószínüleg az ő életükben is megvoltak a többletek. Szerintem nekik a rádió, tv, videó, vagy ha korábban éltek a közlekedés fejlődése: vonat, dunai hajó, mezőgazdasági gépek, stb. Narancs-autó-számítógép-internet-cd-dvd-telefon-mobil-stb.stb.
Hogy a gépezet teljesen elromlott-e csak a nagygenerál közben, után derülhet ki. Ha kuka ahhoz társadalmi változások is kellenek, az meg polgárháborúk, forradalmak, háborúk nélkül nem megy (vagyis eddig a történelemben nem ment)

qwert77 2009.02.17. 19:07:43

@Egy tanár:
Ezek a költségvetést tekintve lehetnek hasznos javaslatok, de hol van az egész társadalmi rendszer attól, hogy néhány költségvetési javaslattal megoldjuk a problémákat??
Oktatás-munka-még több oktatás-még több munka...

Egy tanár 2009.02.17. 19:08:43

@qwert77:
Sajnos egy szépen kifejlődő polgárháború előtti időszaknak látszik ez az egész társadalmi forrongás, az indulatok, megfejelve a romakérdés rejtelmeivel...Ebből békésen hogy lehet kijönni?

Most olvastam, hogy a szocializmusban az a legrosszabb, ami utána jön.

Meg azt is, hogy a víz mindig felveszi az üveg formáját, ha oválisba öntjük akkor ovális, ha laposba, akkor lapos és sorolhatnám az egyéb üvegfajtákat.

Hungeralien 2009.02.17. 19:13:11

@Egy tanár:

A cikk a Nobel díjról arról szólt, hogy éhséglázadás, utcai zavargás nélkül kell kivezetni a válságból. Úgy már nehezebb egy kicsit, nem igaz?

Nem hiszem hogy különösebben okos nemzet a miénk, talán átlagos.

Egyébként Széchenyi is megírta, hogy nem az az okos aki sokat tanult, hanem aki használni is tudja a tudást!

"Hogy nem a tanulás s tudományok mennyisége teszi az embert okossá, hanem azok megemésztése s jó elrendeltetése, azt nemcsak nálunk, hanem mindenütt nyilván tapasztalhatjuk; mert ha minden státusbeli embereket összeveszünk, többet találunk életrevalót – ki élni tud, s nemcsak városban, hanem minden helyzetben, s ilyen előttem az okos ember – azok közt, kik könyvbűl soha nem tanultak, mint azok közt, kik igen-igen sokat, de rendetlenül tanultak s tudnak. Hány parasztgazda találkozik csak nálunk is, ki tíz tudalékos életrevaló szűk eszén könnyen kitesz? Ezek tudnak tán tíz nyelvet is imígy-amúgy; tán több ezer deák, francia s német verset is könyv nélkül; festéshez, hangászathoz is értenek mellesleg, mnemonikárúl s magnetismusrúl is tudnak egyet s mást szólani sat.; de ha szerencséjekre pénzes állapotba nem szülte volna őket a sors, tán kenyereket se tudnák keresni."

Egy tanár 2009.02.17. 19:15:19

@qwert77:
A problémák megoldása abban rejlik, hogy elvonok attól , akitől kell és lehet, attól, aki aránytalanul sokat kap . Nem irritálom a népet pazarlással, tékozlással, hanem meghúzom az állami nadrágszíjat-aztán, ha megtettem, előveszem a simlisségeket.
1. Apehot ráuszítom a munkanélküli luxusautógazdákra
2. Azokra akiknek családtagonként minden főre jut egy lakás-de csak arra, aki ehhez képest nem adózott
3. minden adócsaló egy határ fölöt vagyonelkobzást kapna
4.megfizetném a biztonság miatt a rendőröket, de akik köpnek a maffiának, azokat kemény munkával, hosszan büntetném, hogy még álmukba is megbánják, amit tettek.
5. Megtripláznám a tűzoltók fizetését, az orvosokét, de a hálapénzt elfogadókat megfosztanám a doktori címüktől
6. nem használhatná senki a doktori címét a privát életében csak a munkájában.
és közben mutatnám a példát, hogy nem jött be Gipsz Jakab ma a parlamentbe,mert nem- nem is kapja meg a havi bérét .
És hidd el, tudnám még sorolni. Nehezen, de belerázódnának. Vas szigorral, vas fegyelemmel, de az igazságos érdekeket védve. Lehet illúzió is, de Finnország valahogy így működik.

Gyógyfürdők Blog · http://gyogyfurdok.blog.hu/ 2009.02.17. 19:18:40

Én most láttam a híradóban, hogy adóköteles lesz az üdülési csekk.
Előre bocsájtom: a mostani döntések közül van amivel egyet értek (pl. a jobb keresetűek ne kapjanak annyi családi pótlékot, mint a szegények).
Viszont - már elnézés - de az üdülési csekk megadóztatása kapitális baromság!!! Pláne a jelenlegi helyzetben.
Amúgy is várhatóan jelentősen visszaesik idén a külföldről hazánkba érkező turisták száma és még inkább a belföldi turizmusra kell hagyatkoznunk.
Az adómentes üdülési csekk baromi jó kezdeményezés, sokan azért üdültek inkább belföldön, hogy elköltsék, ha már kapták a cégtől. Vagy mondjuk hétvégenként elutaztak egy-egy napra valamelik gyógyfürdőbe és párszor kijött belőle a családnak a belépőjegy. Ha nem lett volna a csekk, akkor könnyen lehet, hogy otthon maradnak a seggükön.

Ja, és azt is mondták a híradóban, hogy a szlovákok éppen most tervezik bevezetni az üdülési csekket, hogy ezzel segítsék a belföldi turimusukat.

Hungeralien 2009.02.17. 19:18:48

@qwert77: És azt tudod-e, hogy a kiegyezés után volt egy ugyanilyen gazdasági világválság, ami az Osztrák-Magyar monarchiából indult ki, és átgyűrűzött az egész világra.

Történt ugyanis, hogy alacsony kamatokkal ösztönözték a hitelfelvételt, pörgött a gazdaság, épültek az épületek, majd egyszer csak kidurrant a lufi.

Tanulság: Nihil novi sub sole.

Egy tanár 2009.02.17. 19:23:33

fölött (2tt) bocs.

@Hungeralien: Eszes nép, inkább azt mondanám, tanítok és jártam egy -két helyen a világban, biztosan állíthatom, nincs nagy gond. A gond csak az, hogy akinek tényleg van agya, az külföldön kapacitál belőle, akinek meg csak részben, az azon töri a maradék eszét, kit hogy vághat át, mit hogy játszhat ki. Aztán össze is szokott jönni. Nézd meg, bármi újat vezessenek be, nincs olyan amit ne tudnának megbugázni, ellopni, hamisítani, másolni, utánozni, kiügyeskedni-hihetetlen ez a találékonyság.
Egy külföldi országban úgy adódott egy szitu, hogy az iskolában papírsárkányt kellett csinálni. Nekiálltam, fúrtam-faragtam vágtam, felnéztem, és mindenki engem nézett, mert nem vártam meg a közös munkakezdést, ahol lépésről lépésre elmondták volna mit mikor hova kell tenni és ragasztani. El is szégyelltem magam, és fél órán át ültem szégyenkezve, míg a német szülők nagynehezen összehozták szerencsétlen papírsárkányukat, szóval kínos volt, de fél siker, hogy hülye magyarként ennyivel gyakorlatiasabb voltam mint ők. Kicsi példa, lehet rossz is, de valami ilyen leleményességre gondoltam, mikor legalább egy jó tulajdonságot akartam írni népemről.

qwert77 2009.02.17. 19:27:49

@Hungeralien:
Tudom, mégis lett narancs, rádió, vonatközlekedés, autó, repülő, stb. Ezért nem is hiszem, hogy a válság első jeleire a kukába kell dobni a gépezetet.
De ha oda való oda is fog kerülni.
1789 július 13-án egy egyszerű budai lakos nem is sejthette mekkora változások kezdődnek hamarosan. (Persze, valószínű később sem, de mi sem tudhatjuk, hogy mikor jön el a következő júl. 14.)

De egyre inkább off...

Hungeralien 2009.02.17. 19:40:35

@Egy tanár: "ne tudnának megbugázni, ellopni, hamisítani"

Büszke vagyok, hogy egy megbugázó, lopós, hamisító nemzet tagja lehetek.

Még büzskébb lennék, ha mondjuk Magyarosztágon épült volna a LHC, a MH dobja le az első atombombát, Budapesten épül az Eiffel torony, az Alföldről indul az Apollo program, Dunaújvárosban van bejegyezve a világ legnagyobb autógyártója a Toyika, vagy Magyarországon adózik a vezető gyorsétteremlánc, a KovácsBurger :)

Ehelyett bugázunk. Hát tényleg ügyesek vagyunk, ilyet bakker láttam Egyiptomban, ott is bugáznak rendesen. Még azt is kitalálták, hogy este nem kell felkapcsolni az autólámpát!

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.02.17. 19:43:45

@jozicsenko: Mielőtt nagyon átmennél hurráoptimistába, jelzem, hogy külföldön sem sokkal jobb a helyzet... a "bezzegorszég" Írországban év végére a munkanélküliek száma eléri az 500.000-et (4 milliós ország). Anglia dettó nagy bajban van. Új-Zélandról viszont azt mesélik, nem rossz hely, csak messze van :-)

Egy tanár 2009.02.17. 19:48:12

@Hungeralien:
Na, Eiffel tornyot is láttam, nem nagy ügy, a nagy, ahogy naggyá tették.
Másik-bugáznak, mert ilyen az élet itt. Bugázna a német is meg a francia, ha havi jövedelmét forintba számolná.
Én nem azt írtam, hogy büszke vagyok rájuk, hanem azt, hogy a magyar fifikás-gazdasági és társadalmi helyzetéből adódóan sajnos ezt a fifikát rosszra használja.
Kicsi ország lévén, nem lesz itt Apolló progi, ezt csinálta az USA. Helyette itt feltalálták a gyufát, a bűvös kockát, a C-vitamint, Teller Ede Houdini , sőt a Zeppelin feltalálója is eredetileg magyar, matek-kémia olimpiát nyertek idén magyar diákok, uniós országok közül az éremtáblázatban elsők lettek. Szóval nem állnánk rosszul, ha embereket nem az ügyeskedés vinne előre, hanem a megérdemelt normális havi járadékuk.
És igen, ne légy büszke a simlis magyarra, mert én sem vagyok.

Hungeralien 2009.02.17. 20:04:13

@Egy tanár: A torony szerintem tök ász, főleg a diadalívről nézve este, ahogy villódzik. És a legmagasabb épület volt mikor megépült, a világkiállításra - ugye, mintha ügyes népünk is tervezett volna ilyesmit a '90-es években.

Azokat a magyarokat pont annyira számoljuk országunk sikerének, mint az eladott öttalálatos lottószelvényt.

Kis ország - nagy ország? Mik ezek a kifogások? Hollandia mekkora? Feleakkora, mégis több mint ötször annyi GDP-t termel mint mi, egységnyi területre vetítve 12x annyit.

"Szóval nem állnánk rosszul" "az éremtáblázatban elsők lettek"

Na, akkor bizonyítsák be gyakorlatban hogy mit tudnak. Fent idéztem Széchenyit. Szép dolog a tudás, én is sokat tanulok, de használni kell, kitalálni dolgokat nem rinyálni.

Okos legyél, hülyéből van elég!

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2009.02.17. 20:05:10

A cikkhez: nana, hogy ossze-vissza beszelnek. Nincs hasznalhato. komoly matematikai de meg strukturalis modelljuk sem. Ezert nem latta senki kozuluk, hogy vilagvalsag lesz az amerikai sub-prime valsagbol, hogy a vilagvalsag az nem penzugyi lesz, hanem igazi gazdasagi. Persze _utolag_ mindig elokerul egy-ket okostojas, aki megmondta (en is megmondtam, de tenyleg, csak rajuk hallgattam ;) :( ). Egy baj van ezzel, hogy egyik sem tud konzekvensen eredmenyt felmutatni. Az egyiknek az egyik esetben van igaza, a masiknak meg a masikban, ezt pedig ugy hivjak, hogy veletlen. Senkinek sincs fingja semmirol. Biztos van nehany kutato (koztuk sok fizikus es matematikus a kozgazdaszok mellett) akiknek voltak elorejelzeseik, hipoteziseik (nem pedig 'megmondtak'), de azokat valahogy nem lehet hallani. Valahogy mindig csak az uresfeju alapkezelok es penzugyminiszterek mondanak oda ilyen veloseket. Pl. hogy vegyel kinai reszvenyt tavaly marciusban (!!!), mert olcso, oket ugyse erinti a valsag. LOL

Egy tanár 2009.02.17. 20:12:18

@Hungeralien:

Relatív minden, kinek mi tetszik-nekem pl. az Országházunkhoz nincs hasonló.
Még ebben a nagy szarságban is, nekem az a legszebb.
Máskülönben saját lelki békémre törekszem és akkor mindegy hol élek.
Túlélt már ez a nép, háborúkat nem is egyet, egymás felé kell fordulni és kevesebbet költeni haszontalan dolgokra, értékeket keresni és találni, elismeri és tisztelni a másikat.
Örülök, hogy olvashattalak benneteket jó kis utazás volt.
Jó éjszakát mindenkinek!

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2009.02.17. 20:21:32

@Egy tanár: > A problémák megoldása abban rejlik, hogy elvonok
> attól , akitől kell és lehet, attól, aki
aránytalanul sokat
> kap . Nem irritálom a népet pazarlással, tékozlással, hanem
> meghúzom az állami nadrágszíjat-aztán, ha megtettem, előveszem a simlisségeket.
> 1. Apehot ráuszítom a munkanélküli luxusautógazdákra

Ahogy azt Moricka elkepzeli. Mindenki aki jobban tudja, az azt gondolja, hogy vannak valahol az orszagban mindenfele elbujva kurva gazdag simlisek nagyon sokan. Ne kezd sorolni nev szerint, biztos vannak, csak nem nagyon sokan. Nem elegen. A bajt sosem ez okozta meg a harmincmillas MAV vezer fizetes. Az csak a tunete annak, ami ebben az orszagban evtizedek, vagy inkabb szaz ev ota folyik. Mindenki a masikra keni a szart, es egy dolog erdekli, hogy neki _most_ (holnap) egy _kicsit_ jobb legyen.

Persze hosszu tavon ez folyamatos lefele csuszast eredmenyez, ahogy lathato, es normalisan csinalva a dolgokat _mindenkinek_ jobb lenne es nem csak holnap, hanem holnaputan is. Igen am, csak hogy az akkor lenne ha rendben mennenek a dolgok. Innen oda viszotn csak ugy lehet eljutni, ha kozben sokaknak rosszabb lesz. Attol pedig mindenki irtozik, ezert csuszunk szepen lassan tovabb lefele.

> 2. Azokra akiknek családtagonként minden főre

Hanyan vannak? Mennyi penz az? Es tudod hany ezer milliard megy el nyugdijra es mindenfele szocialis kiadasokra? Ha jol emlekszem akkor a koltsegvetes 40%-a. Sajnos mivel ez a legnagyobb tetel ezert ezen lehet a leghatekonyabban sporolni. Persze nem a sporolas lenne (lett volna) a cel, hanem az, hogy valahonnan elo legyen teremtve az atalakitashoz szukseges osszeg. Sok penz: evek ota mondogatjak mindenfelol a szakertok, hogy minimum 1000 milliard. Ez persze befektetes lett volna, mert onnantol kezdve, hogy sikerul meglokni a szekeret, ez par even belul visszajott volna.

> 4.megfizetném a biztonság miatt a rendőröket,

Osszeadtad, kivontad? Kijon? Nyilvan nem. Vallalkozasok? Amiknek el kene tartania az orszagot? Hogy van olyan 2-2.5 milla adoelkerulo? Nem gazdag, nincs 5 lakasa, csak 'minimalberezik', kozben annak a duplajat meg megkapja zsebbe. Helyette 1.5 milla fizeti az osszes adot, ami aztan emiatt magas, ami miatt persze nyilvan adocsal az a 2.5 milla. Ezen nem fogsz ilyen jol hangzo igeretekkel segiteni. Ezen a jelenlegi helyzetben nagyon-nagyon nehez valtoztatni. A legfobb bune a kormanynak es az elozo kormanyoknak az, hogy amikor lehetett volna, amikor konnyebb lett volna, mert relativ ment a szeker, akkor nem leptek.

A valasztok bune ugyanez: el akartak kerulni, hogy holnap egy picit is rosszabb legyen. Csakhogy az a holnap mar elmult, es annal a picit rosszabbnal most mar sokkal rosszabb. Rovid tavu gondolkodas.

> Lehet illúzió is, de Finnország valahogy így működik.

Finnorszag ugy mukodik, hogy az emberek _becsuletesek_. Nem pedig ugyesek, 'okosak', trukkosek. Eszukbe sem jut csalni ott, ahol a magyarnak eszebe sem jut nemcsalni. Tudom, lattam. Ezert nincs korrupt politikusuk. Az egy dolog, hogy piszok kemeny mondjuk a gyorshajtas buntetese (a jovedelmedtol fugg, biztos te is tudod), de az egy masik, hogy akit megbuntettek az be is fizeti. Nem trukkozik, nem probalja 'megoldani'.

gábornok 2009.02.17. 20:42:20

"Ha viszont már nem bírunk tűkön ülni,.."

Ez így magyartalan! Helyesb ekként: "Ha már tűkön ülünk,.."

megoldás? 2009.02.17. 20:50:25

@qwert77: Kösz, nagyon értelmes, elgondolkodtató a válaszod. Jó látni, hogy a kommentek értelmes mederben zajlanak, mélyre szántó gondolatokkal. Ez is arra utal, hogy utoljára a remény hal meg.
Mi az oka annak, hogy a döntések előtt nem gondolkodunk? Pl. az angolok, németek becsábítottak rengeteg külföldi munkaerőt az országukba mert nagyon dübörgött a gazdaságuk. Miért dübörgött a gazdaságuk? Mert olyan termékeket állítottak elő amiknek mesterséges keresletet állítottak. Pl. cseréld le az autódat 3 évenként, cseréld ki a konyhabútorodat 3 évanként, stb.... Egyszerűen ez agyrém, teljesen fölösleges.
Most ott vannak, hogy a saját állampolgáraiknak sem tudnak munkát adni. Puskaporos hordón ülnek.
Szerintem minden döntéshez időt kellene adni, átgondolni hosszú távú következményeit. És mintát kellene keresni, tök fölösleges kétszer ugyanabba a hibába esni.
Ja, és a pénzt megkeresni nehéz, nem elkölteni.

közlekedési bűnöző (törölt) 2009.02.17. 20:55:59

Tökmindegy mikor lesz vége, egyet bizonyosan tudhatunk: a jelenlegi válságot az olyan kis spekuláns g...cik méretes változatai idézték elő, mint a topik-indító hozzászólás írója, akik munka nélkül akarnak meggazdagodni, illetve pénzt keresni... a mai (nemcsak a magyar) társadalom többsége erről álmodik.

Hungeralien 2009.02.17. 20:59:33

@atleta.hu: "penzugyi lesz, hanem igazi gazdasag"
Tökmindegy hogy pénzügyi válság vagy reálgazdasági. A pénzügyi folyamatok gyorsabbak mint a reál folyamatok, de ettől függetlenül ha pénzügyi válság van, akkor az előbb utóbb átgyűrűzik a reálgazdaságba is...

"nana, hogy ossze-vissza beszelnek"
Az elemzők mindig is össze-vissza beszéltek. Nézz meg egy-két elemzésük. Most az eurót 270 és 370 közé teszik év végére. Hűha, ez aztán komoly támpont!

Részvényeknél meghatároznak egy célárfolyamot meg azt, hogy vedd, tartsd vagy eladd. Ha 10 éves távlatban gondolkozol, lehet hogy bejön, de pl hol van már a tavalyi 10.000 Ft-os célárfolyam, amit pl a Nomura vagy a Lehman (azóta csődbe ment) ajánlott. Natixis és KBC MOL-ra 12 hónapra 27-29.000 Ft-ot adott (most ...

Na most én mióta követem a tőzsdét, sosem értettem, hogy ezeket egyáltalán miért mondják, szerintem "pozícióból" beszélnek, azaz szeretnék hogy tényleg elérje az ár ezt a szintet, hogy ők is nyerjenek. Persze mindezt azután, hogy ők már bevásároltak. Majd miután kiszálltak, eladásra ajánlják a részvényeket, hogy újra be tudjanak vásárolni stb.

Szóval elemzőket csak óvatosan olvassatok, mert a gazdaságtudomány sokkal bonyolultabb és kevésbé exact mint a matek...

Hungeralien 2009.02.17. 21:01:22

@gábornok: Tűkön ülni merni ne bírj!

Hungeralien 2009.02.17. 21:05:31

@közlekedési bűnöző: "a jelenlegi válságot az olyan kis spekuláns g...cik"

Igen, olyan spekuláns gecik, mint fél Magyarország (tudós nemzet), ugyanis tele vagyunk devizaspekulánssal, aki a CHFHUF devizapárra fogadott 20 éves időtávban.

Eddig hiteleket vettünk fel (CHF eladás - HUF vétel), ami erősíti a forintot. Most hitelfolyósítás leállt, hiteltörlesztés van (HUF elad - CHF vétel), ami gyengíti a forintot... Forint senkinek nem kell nem csak a lakosságnak nem, tehát gyengül.

Most egy generáció fogja megtanulni az *árfolyamkockázat* szó jelentését (aztán majd indul újra 20 év múlva a lufi).

közlekedési bűnöző (törölt) 2009.02.17. 21:14:40

Igen. Én pl. forinthitelt vettem fel és a kormány meg az én adóforintjaimból akarja dotálni azt, aki a.) fasz volt és fingja sem volt róla, hogy milyen kockázatai vannak a devizahitelnek ; b.) tudott róla és kockáztatott.

közlekedési bűnöző (törölt) 2009.02.17. 21:16:05

Nekem nem kellett megtanulnom, hogy mi az árfolyamkockázat. Elég volt egy kicsit gondolkodni. De más ökör is feltehette volna magának a kérdést, mielőtt Yen alapú hitelt vesz fel,hogy : mit tudok Japánról, azon kívül, hogy Tokió a főváros és kaptak 2 atombombát?

Hungeralien 2009.02.17. 21:27:06

@közlekedési bűnöző:
Volt valahol egy cikk, amiben említették a régi Neoton Familia slágert, aminek lassan szomorú aktualitását adja a CHFHUF...

"220 felett észre sem veszed, és elhagyod a valóságot,
220 felett átértékeled magadban a világot.
220 felett senki nincs veled, közelre kerül a távol"

közlekedési bűnöző (törölt) 2009.02.17. 21:37:21

jah... viccnek nem rossz... igazi magyar: akasztófahumor.

Hungeralien 2009.02.17. 22:15:37

@közlekedési bűnöző: Az akasztófahumor nem ez, hanem az, hogy: "valaki kiszáll, valaki elszáll"

süti beállítások módosítása