Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Mindenkit szívatnak, nem csak minket

2009.02.18. 12:29 Dwight McCarthy

Izzik a helyzet a közép-kelet-európai devizapiacokon, ebből persze leginkább csak azt vesszük észre, hogy a forint már nemhogy megkarcolta a 300-as „lélektani” határt, de nyílegyenesen átrongyolt rajta, és csak egy hajszálon múlott, hogy nem volt egyszer sem 310 forint egy euró ára. Nemcsak minket bántanak viszont, hasonlóan benne vannak a slamasztikában a lengyelek és a csehek is, legalábbis ami a nemzeti fizetőeszközük értékét illeti (a szlovákok pedig röhögnek a markukba az eurozónában, ahová sikerült épp az utolsó pillanatban becsusszanniuk).

Ráadásul kivételesen nem is mi vagyunk a legrosszabb helyzetben a gyengülésben, a lengyeleket sokkal érzékenyebben érintették az elmúlt hetek, és a csehek se kaptak sokkal kevesebbet a jóból, mint a forint. Ez az, ami megkülönbözteti egyébként a mostani helyzetet talán az őszi, október környéki hirtelen gyengüléstől, akkor ugyanis leginkább minket bántottak, míg most régiós szintű kérdésekről van szó, ami persze nem feledtetheti el teljesen a kimondottan hazai problémákat.

Nehéz viszont elképzelni, hogy egyszer csak úgy vége szakad a drasztikus gyengülési hullámnak anélkül, hogy a jegybankok beleszólnának a játékba, már csak azért is, mert már meg is történtek az első beavatkozások, igaz, egyelőre csak szóban: a lengyel jegybank jelezte, hogy kész elejét venni a további gyengülésnek, ami rögtön nyugtatóan hatott a piacra. Az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján viszont könnyen átmenetinek bizonyulhat a megnyugvás, szinte biztos, hogy kamatemeléseket is láthatunk majd akár itthon, akár régiós cimboráinknál is (kötvények egyelőre kilőve, ki tudja, hol állnak meg a hozamok).

Mindez viszont azt is jelenti, hogy a helyzet ugyan nem rózsás és még akár rosszabb is lehet a térségben, akár a devizapiacot, akár a bankok által mélybe rántott részvénypiacokat tekintjük, de valószínűleg nem zuhanunk bele a végtelen űrbe, nem lesz 350 meg 400 forint az euró. Persze ehhez az is kell, hogy a régiós bankok kezét ne engedjék el az államok, mint ahogyan tette az amerikai kormányzat a Lehman Brothersszel, mert akkor itt is elszabadul a pokol (még a mostaninál is jobban). Pánikolni továbbra is kár, egy-két hónap múlva pedig tisztábban látunk majd. Addig jó az a kis készpénz, esetleg likviditási alap, felesleges mással erőlködni.

25 komment

Címkék: befektetés forint deviza régió

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr5950570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ladislaus 2009.02.18. 14:31:12

Kulfoldon dolgozom. Sok magyar itt orul hogy gyenge a forint. En nem. Az orszagnak nem jo es sokan kozullunk haza akarnak majd menni. Tehat akkor majd szembesulunk a rosszal. Ezt tudjuk. En allok elebe! DE! MIERT NEM VESZIK ESZRE EZT AZOK AKIK OTTHON VANNAK??? IMF HITELT EUROBAN VETTUK FEL! AKKOR ABBOL FAKADO TARTOZASUNK IS NO!!!! EMBEREK EBREDJETEK MAR FEL!!!

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.02.18. 14:41:06

Az IMF hitelt euróban vették fel, s beváltották mondjuk 290 Ft-os árfolyamon, így 1 millió euró 290 m-t ért. (Szerintem nem véletlenül gyengült abban az időben gyorsan a forint...) Aztán mikor vissza kell fizetni, s mondjuk sikerülne beerősíteni a forintot mondjuk 260-ra, s csak 260 m-t kellene visszafizetni (+ kamatok persze...) akkor még nyerhetnénk is rajta. Persze:

1. jelenleg senki nem tudja, hogy lesz ebből 260-as árfolyam, jelenleg nagyobb esélye van a 310-nek...
2. a fene megette, hogy arra kényszerülünk, hogy IMF hitelt kelljen felvenni, s most ezzel kell játszani...
3. Monnyonle a magyar politikai elit, hogy ide jutottunk!

Amusing 2009.02.18. 15:09:00

Akiknek eddig sok pénzük volt, azok nem Ft-ba tartották a léét, ergo a kis ember bukik csak. Az meg kit érdekel????? akinek meg mondjuk euro-ban volt a pénze nem kicsit gyarapodott a vagyona

ladislaus 2009.02.18. 15:16:58

@Amusing: Es hidd el ezek nagyon is orulnek ennek es drukkolnak a 350-es arfolyamnak. Csakhogy akkor majd atvaltogatjak Forintra es szepen loszart sem er majd a penzuk, mert a gat addigra leomlik.
Persze tisztelet a kivetelnek.

Amusing 2009.02.18. 15:26:31

miért váltaná vissza??? max ha veszi majd az hugyért-szarért elárverezett házakat

ambbay 2009.02.18. 15:29:28

@ladislaus: Nem hiszem hogy igy lenne. Aki megszedte magát, abból lett pénze, hogy sok X terméket el tudott adni sok embernek. Ha a vásárlói történetesen kevesebb X termékét tudja megvenni mert kevesebb pénzük van, az neki hol érdeke? Fôleg ha X termékét nem ô gyártja, hanem külföldrôl hozza be, euroért?

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2009.02.18. 15:31:46

A 350 a Rubicon. Ha ezt egyszer felfelé átlépjük, tömegesen elkezdenek bebukni a hitelek és az leülteti a teljes magyar kereskedelmi bankrendszert. És onnan nincs megállás: Argentína leszünk, nem Izland.

CyberPunK 2009.02.18. 15:34:56

@csj: Ideig-óráig maximum. Teljesen mások a földrajzi adottságaink. Akkor lehet gond, ha teljes Kelet Európa is jön velünk. Nem ez lenne az első országégés amiből viszonylag hamar kimásznánk.

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2009.02.18. 15:40:59

A "bezzegszlovákia" dolog azért érdekesen alakul majd. Ha azt vesszük, hogy minden szomszédország valutája 15-30% gyengült(és mehet ez még tovább is), tehát ennyivel javult a versenyképességük Szlovákiához képest, akkor egy durván exportorientált gazdaság vajon hogyan, meddig bír ki, egy ilyen - váratlanul bekövetkező - terhet. És a Szlovákiát talán leginkább érintő autóipari válság ezt még fokozni is tudja.

A forint gyengülése rohadt kellemetlen, de ha az összeomlást elkerüljük, legalább annyi elmondható, hogy a piac korrigálta a vezetés balfaszságait (megfizetjük az árát, az is igaz). Ha ebben az állapotban, 250 árfolyam mellett csatlakozunk a eurozónához, még a mostaninál is nagyobbat szívnánk. A korrekció lehetősége nélkül.

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2009.02.18. 15:57:06

@CyberPunK:

Figy. Százezres nagyságrendet elérheti idén az új munkanélküliek száma. Olyanok is tömegével lehetnek, akiknek már a mostani árfolyamerősödés is odáig növelte a havi törlesztőrészletet, hogy ha befizeti, akkor a gyereknek nem lesz nemhogy párizsi és margarin a kenyéren, de talán még kenyér sem. Közüzemi számlák be nem fizetés is tömeges jelenség lesz.

Az utolsó nagy országégés idején a társadalom 70-80%-a tudta melyik végén megy be a tehénnek a fű és melyik végén (és hogyan) jön ki a tej. Tudta, hogyan kell fogni a kapát. Kicsit sarkítva ezzel azt akarom jelezni, hogy volt egyfajta humán tartalékunk. Ami mára az urbanizálódás jegyében a töredékére csökkent.

Szóval nem vagyok optimista.

I-brahi 2009.02.18. 16:04:55

Valamelyik brit elemzőcég szerint pár hónapon belül megfordul a trend és a forint "visszaerősödik". Az idézőjel arra vonatkozik, hogy tartósan 275 körüli euróárfolyamot prognosztizálnak, ami azért erősnek ugye mégse nevezhető :)

I-brahi 2009.02.18. 16:05:44

Ja, és ez ugyanaz a cég, amelyik megjósolta a mostani gyenge árfolyamot is.

Hungeralien 2009.02.18. 16:16:54

@I-brahi: melyik az a brit elemzőcég?
Említették a trendforduló okait?
Csak óvatosan az elemzőcégekkel :-D

skyone 2009.02.18. 16:17:13

Droli

Almodozzunk, hogy egyszer visszafizetjuk... Ez a 25 milliard csak hozzaadodik a mar meglevo 144 milliard dollaros allamadossaghoz, nagyszeru, most van kb. 170 milliard, testverek kozott is, ha az egesz allomany kamatai mondjuk atlagban 6%, akkor eves szinten 2500 milliard forint! Ez csak egy resze a teljesen felesleges kiadasainknak, hozza kell meg sorolni sajnos kb. 2000 milliard forintot, mivel a penzt nem ingyen csinaljak, hanem sajnos a privat bankokj allitjak elo allamkotvenyert, kincstarjegyekert cserebe, amiert az allamnak kamatot kell fizetnie, tovabba netto befizetok vagyunk az EU fele, eves szinten 1400 milliard forinttal(onresz, fejlesztesi alapok, vam es afa beveteleinek elmaradasa, uthasznalati dij), ha a 2006-os szintet nezzuk. A teljes magyar GDP mar tobb, mint 25%-a es novekszik folyamatosan. E mellett a 4-es metro egy apro bolha, persze az ilyen allami beruhazasok is hozzaadodnak. Teljesen felesleges kiadasok, az egesz parlament bortonbe valo.

is 2009.02.18. 16:54:01

na, ma belenyúltak a nemzeti bankok, de a lengyel mindenképpen. inkább odaadták az EU-tól kapott pénzt, és zlotyt vettek érte. kérdés, hogy ez hűti-e a kedályeket, vagy ez olaj a tűzre, és még néhányszor nekifutnak, hogy még több pénzt kiszedjenek belőlü(n)k. mindenesetre ismét 305 alatt vagyunk néhány órája.

skyone: egészen jókat írsz, miért kell olyan hülyeséggel elrontani, hogy netto befizetők vagyunk az EU-ban? összesen 6-8 netto befizető van. és milyen érvekkel: az önrészt magunknak fizetjük, azt minek számítod ide, az itt, Mo-n épül be, fizetődik ki; a vámokat EU nélkül is eltöröltük volna, és a magyar export áruk után kifizetett vámokat miért nem veszed be az egyenlegbe, azokat is eltörölték az exportnál. jaj.

star77 2009.02.18. 16:54:41

Az összes elemzőt,hitelminősítőt és túlképzett monitor előtt és papírokból okoskodó faszt fel kellene kötni.
Csak találgatnak,ötletelnek,fogalmuk sincs hogy mi van jelenleg és mi lesz holnap.Naponta olvasom,és hallgatom a hülyeségeiket.Még a bankvezérek sem tudják mi történik most.egymást hívogatják,megállás nélkül,mindenki mindenkitől kérdez,és információra vár.Tehetetlenségükben semmit nem tudnak csinálni,csak ücsörögnek és magukra zárják az iroda ajtót.
DROLI val egyetértek a forint hullámzásának okával kapcsolatban.
A tegnap bejelentett csomag egy rakás szar.ezzel nem leszünk versenyképesek.egyre csak süllyedünk.
Eljöhetne már az a pillanat,hogy a teljes 20éve jelenlévő politikai elit,lemond és eltűnik a francba.
Ha nagyon gyorsan nem történik változás,akkor itt
bekövetkezhet az államcsőd.ha ugyan már be nem következett.
és akkor vége a dalnak...

Rob67 2009.02.18. 17:03:10

@I-brahi:
Hasonlót akartam én is kérdezni.
Ugyanazok a cégek akik most szórják az okosságot (külföldön és belföldön egyaránt) azoknak nem volt fingjuk sem pár hónappal ezelőtt a bekövetkező bajról.
Mi a szarban szakértenek?
Én tényleg nem értek a dologhoz mert csak egy relatíve jól tájékozott webtervező vagyok, de az tény hogy a CDS-ek probléma köre (ami ugye az egész mostani bajt hozta) már évek óta ég, még én magam is beszélgettem erről egy baráti társaságban évekkel ezelőtt egy akkori cikk után.
Közgazdászok hada előre figyelmeztetett erre és elmagyarázta a problémát.
A szakértőn nem értették.
Azóta persze már igen...
Az isten mentsen meg az ilyen szakértőktől, akár ingyen van akár pénzbe kerül.

Szűcslaci 2009.02.18. 17:15:11

Ne szarjatok be, valakik ezen most nagyon meggazdagodnak. Helyesbítve: növelik gazdagságukat.

Penzgyik · http://penzgyik.blog.hu 2009.02.18. 17:19:08

Irtam egy kis bejegyzest delutan, en hogyan valtok valutat=devizat :)

skyone 2009.02.18. 17:26:07

@is: Mert szerinted tobbet kapunk vissza, mint amennyit befizetunk? Ha kifejtened mennyit kapunk es hova kerul szivesen megkoszonnem. Osszesen eddig Portugalia es Irorszag volt az a ket orszag, amelyek jol jartak az EU csatlakozassal, mert tobbet kaptak, mint amennyit raforditottak, onreszt tenyleg elbaltaztam, tagdijat szerettem volna irni. Ez tenyleg jaj. Belevettem az egyenlegbe az exportrol levett vamot(mar amennyi volt egyaltalan, 1990 es evek elott az ipari termekek donto resze vammentesen juthatott be a nyugat europai piacokra koszonhetoen a fejlodo orszag statuszunknak, a magyarorszagra erkezo termekek persze vamkotelesek voltak)

skyone 2009.02.18. 17:28:35

@is: A vamot az EU nelkul is eltoroltuk (1994-es magyar - EU megallapodas)

Bölcs Lázadó · http://bolcslazado.blogspot.com 2009.02.20. 16:10:02

Végre rendesen meg kellene tanulni dolgozni, és akkor egy csapásra kijönnénk a válságból, mint a Japánok, akik most hitelt NYÚJTOTTAK az IMF-nek!

A szorgalmas, becsületes, dolgozó népek hiteleznek nekünk, a lusta, nagypofájú, kirekesztő, mellét, arcát csapkodó "nagy" magyaroknak!

Már mindenkit elüldöztünk, deportáltunk, gettókba kényszerítettünk, kirekesztettünk, ellehetetlenítettünk! A bevándorlókat nem tűrjük!

És dolgozni ki fog?

Felipe 2009.02.27. 19:49:06

Ez hihetetlen! Magyarorszagon mindig felcserelik az ok-okozati dolgokat, aztan meg bele is verik az emberekbe, hogy a vegen meg el is hiszik.

Mondok par peldat:

Politikusok nap mint nap:
Magyarorszagon magasak az adok, mert sok az adocsalo es kellenek az allami bevetelek, mert nagyok a szocialis kiadasok.

Konyorgom!!! Husz eve nem volt adozas.Azota lett kialakitva. Rosszul!! Hihetetlenul rossz adorendszer amit csak csalassal lehet valahogy tulelni, ami mar a magyar kultura reszeve valt!!! Emberek, az adorendszer miatt lett adocsalo a magyar ember es ropke 20 ev alatt beagyazodott a magyar kulturaba!!!

Vagy: Megtanulni dolgozni

Nincsenek motivaciok! Se anyagi se egyeb! A vezetok (akar a versenyszferaban is) poffeszkedo nagykepu tudatlan pojacak.Hogy lehetne egy egyszeru ember motivalt. (persze vannak kivetelek, csak nagyon keves, es azokra akik szakmailag es emberileg is magas szinvonalon dolgoznak, rafogjak hogy veszelyesek, vagy gyanusan neznek rajuk :) )

Altalanos dolgokrol beszelek, veletlenul se valasz Bolcs Lazadonak, csak eszembe jutott a kommentjebol

süti beállítások módosítása