Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Ez bizony a nagy gazdasági világválság

2009.02.26. 11:25 ajjaj

Továbbra is hiszek abban, hogy az elmúlt hetek nagy esését követően az amerikai tőzsdéken már talpraállás jöhet, de emellett egyre inkább meggyőződésem, hogy a "feltámadás" csak kérészéletű lehet. A folyamatok ugyanis egyre jobban hasonlítanak a nagy gazdasági világválság során tapasztalt tőzsdei zuhanáshoz.

Dwight korábbi posztjában már elég részletesen kifejtette, hogy mit jelentett az amerikai Dow Jones esetében az a bizonyos 7,200 pontos szint letörése. Ezalatt az index utoljára 10 éve járt, ami a következő időszak árelmozdulását nézve nem jó ómen. Pláne ha valaki egy pillantást vet a hitelpiacok továbbra is ramaty állapotára, vagy a gazdasági és vállalati teljesítmények gyászos jövőképére.

Bár jó ideje beszélnek már a Nagy Gazdasági Világválságról, gondoltam magamban jó-jó, azért biztos mégsem akkora a baj. Hát pár napja mégis nyeltem egyet. Én is összeállítottam a már több helyen is látott grafikont, ami az amerikai Dow Jones index zuhanását ábrázolja a nagyobb tőzsdei pánikok idején. (Az amerikai részvénypiac jelenleg az egész világ számára iránymutatásként szolgál.)

Amennyiben az eddigi folyamatokat berajzoljuk ebbe, hát bizony a jelenlegi helyzet leginkább az 1929-33-as válságos időkben mutatott tőzsdei teljesítményre hajaz. Amennyiben elfogadjuk, hogy a tőkepiacoknak igenis van emlékezete (ami azért nagyon gyenge lábakon áll), úgy az előttünk álló hónapok, sőt évek sem kecsegtetnek sok jóval. A nagy gazdasági világválságot követően 25 évet kellett várni arra, hogy az index értéke elérje a pukkanás előtti magasságokat. Nem szabad persze azt sem elfeledni, hogy a gazdasági mélyrepülés az USA-ban még közel sincs az akkor látottakhoz, ráadásul a kormányzat és a jegybank is jóval gyorsabb lépésekkel próbál a gondok elébe menni.

A blognak nem az a célja, hogy mindenkit elijesszek a részvények vásárlásától, de azért mindenkit óvatosságra szeretnék inteni. Hiszek abban, hogy a részvénypiac a nagy esést követően megérett egy kisebb visszakorrekcióra, azonban ezt megjátszani csak a kötélidegzetű és tapasztaltabb befektetőknek ajánlott.

28 komment

Címkék: usa részvény tőzsde világválság

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr42965106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kixx 2009.02.26. 11:59:47

Lassan nevet válthatnátok első százezerre...
(vagy első 100 milliárdra?)

Dwight McCarthy 2009.02.26. 12:31:33

@Kixx: Miért? A piacot nem mi csináljuk, csak próbáljuk figyelemmel követni. Most ilyen, de éppen azért írunk róla, mert ha most okosan távol maradsz, nem veszítesz...

Tightend 2009.02.26. 12:52:30

ha most okosan távol maradsz, nem veszítesz...

ez jó, akkor még a végén kiderül mekkora király vagyok amikor elhajtom a picsába a Capital Partners-es seggfejeket.

Kixx 2009.02.26. 12:54:05

"A nagy gazdasági világválságot követően 25 évet kellett várni arra, hogy az index értéke elérje a pukkanás előtti magasságokat."
(Közben kisebb háborúk és egyebek.)

Próbáltam elviccelni a dolgot.
Nem ment.

Dezsőjóska 2009.02.26. 13:02:30

Lehet shortolni, és máris megvan az a milliócska.

Erdőtársulás 2009.02.26. 13:55:26

"Nem szabad persze azt sem elfeledni, hogy a gazdasági mélyrepülés az USA-ban még közel sincs az akkor látottakhoz"

Már hogy ne lenne? Úgy érted, hogy a lejtő alja? Mert még közel sem vagyunk ott. Hülyét kapok, amikor valaki ezt mondja, gyakran elismert makroszakértők is. Ennek a mondatnak se füle se farka, szakember szájából pedig tréfának is rossz. A gazdaságban nem helyzet van, hanem folyamatok. A recesszió folyamata elindult, és modelszerűen magyarázható mechanizmusok garantálják, hogy pályán is maradjon valamilyen peremfeltétel eléréséig. Azért is érthetetlen, mert ugyan ezek az emberek a növekedés fogalmát képesek összekapcsolni a szélesedő jóléttel, de nagyon úgy tűnik, hogy a zsugorodást a rosszléttel kevésbé...
2001-ben még azon vitatkoztunk, hogy ez most recesszió vagy csak depresszió. Ma már nincs ilyen vita. Szerintem arról sem kellene vitatkozni, hogy ha kevesebb mint fél év alatt nem zuhant annyit a gazdaság, mint amennyit 2 év alatt volt képes 1929-et követően, akkor ez a helyzet nem olyan... mert ez egészen egyszerűen nevetséges.

", ráadásul a kormányzat és a jegybank is jóval gyorsabb lépésekkel próbál a gondok elébe menni."

Félig-meddig a keynesi recept szerint. És mégsem ér vele semmit. Hónapok óta nem hallottunk arról, hogy bármilyen központi banki kamatmozgatás bármilyen 1-2 napnál tovább tartó eredményt hozott volna. A központi bankok már letettek ezekről a monetáris eszkökről, mert belátták, hogy sajnos szart se érnek egy ilyen bizalomvesztéses helyzetben. A nyílt piaci műveletekkel pedig pontosan az a helyzet, mint a kormányzati költségvetéssel, likviditási (és különösen devizás) gondok mellett maximum vágyálmokban szerepelhetnek.
Egyébként sincs hova kamatot vágni, a defláció technikai lehetőségétől is égnek áll egy monetáris szakember maradék haja, hiszen negatív kamatláb gyakorlatban nem létezik...

"Csak nehogy ugyanaz legyen a vége, mint az 1929-33-as krízisnek."

Ugyanaz nem lehet, mert ha rátérünk a kormány akkori szerepére, akkor azt a hatalamas különbséget láthatjuk, hogy az akkori US government rendelkezett bazinagy aranytartalékkal, aminek értékesítésével pénzhez tudott jutni, és ebből fizetett ugye állami beruházásokon dolgozóknak. Ezek meg ugye elkezdtek vásárolni, és elindulhatott a "növekedés". Ez az iskolapélda persze.
Szóval miért nem történhet mégegyszer ugyanez? Mert nincs aranykészlet, csak adósság. Eleve már csak az volt, de még a helyzetet csak tovább rontotta, hogy amivel tőkeösszeggel mégiscsak rendelkeztek, azt beleöntötték a pénzintézetek feneketlen gyomrába, mert néhány konzervatív pénzügyi monetáris szakértő azt állította, hogy a kapitalizmus jelen formáját meg lehet menteni... Noés persze mert a kormányzó hatalomnak az a véleménye, hogy a társadalmi viszonyokat mindenképpen konzerválni kell, mert csak akkor működhet az ország, ha azon struktúrákat meg lehet őrizni, amelyek őket (nem személy szerint) is hatalmon tartják.

changebug (törölt) 2009.02.26. 14:14:29

E poszt/blog kapcsán is - néha erősen kívánom, hogy legyen egy kis világháború, hogy végre az értékek a helyükre kerüljenek.
Itt senki sem beszélgetett a déd- ill. nagymamájával a '30-40-es évekről?
Világválság - pfffö...

Felipe 2009.02.26. 14:29:08

Aki ezt a cikket irta, nem lehet szakember.
Nagyon valoszinu, h broker es remenykedik hogy nem lesz akkor meretu valsag.

Tokeletesen egyetertek Erdotarsulassal. Itt jelenleg egy paradigma-valtas szemtanui vagyunk.

Teljesen mas ez a valsag, mint a Nagy Vilagvalsag, de szerintem ez sulyosabb lesz. Hogy ezt egyesek nem veszik eszre,az csak azert van mert tajekozatlanok, es azt gondoljak hogy bizonyos dolgok egyszeruen nem tortenhetnek meg. Nem tudnak rendszerben gondolkodni es nem tudnak ugy gondolkodni hogy minden veges a Foldon.

Nincsenek korlatlan eroforrasok, nincs igeny korlatlan mennyisegu ingatlanra ( "az ingatlan a legjobb befektetes, csak nohet az ara"), nem kepesek az emberek korlat hitelfelvetelre ( illetve felvenni kepesek, csak torleszteni nem), nincs lehetoseg korlatlan megtakaritasra, azt nem lehet korlatlanul kihitelezni es aztan elfogyasztani.

Csak nehany apro "alapelv" amit figyelmen kivul hagyott az emberiseg az elmult nehany evtizedben.

Hogy mekkora lesz a tozsdeindex par ev mulva, szerintem lenyegtelen, de a velemenyem az hogy eroteljesen stagnalni fog.

adfly 2009.02.26. 14:40:41

@changebug: ja, ja,

Nagyiék a hátsókertben kerülgették napokig az
agyonlőtt - fosztogatáson kapott - oroszokat, míg nem jött értük a gépes,

na meg lókolbász, jobb napokon,

problémák mi.... :)

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.02.26. 14:41:40

@Felipe:
Maximalisan egyetertek.
Eroforras alapon kell a dolgot megkozeiteni, ami ugye, veges.
Erdemes megfigyelni, hogy mi tette be a kiskaput. Szerintem az egy evvel ezelotti nyersanaygvalsag ( dragulas ). Az, mint egy katalizator, hirtelen meggyorsitotta az osszeomlast.
Ott lett elkurva, hogy a kinaiakat es az indiaiakat is bevontak a globalizaba. Penzuk lett, mire fel elkezdtek a nyersanyagokat fogyasztani.
Sz3erintem az lesz a dolog vege, hogy egy esetleges fellendulest egy nyersanyagdragulas csirajaban el fog taposni. ( Es megint jon a draga nyersanyag -> recesszio -> minden mas korforgas ).

Jozan paraszti esszel ez az egesz az emberiseg tulszaporodasara vezetheto vissza ( nincs haboru, nincs pestis ). en ebbol nem tul bztato kovetkezteteseket vonok le, de remelhetoleg nincs igazam.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.02.26. 14:46:11

Ja meg valami.

Talan sikerul a nagy bajt elkerulni, ha a kinaiaktol es az indiaiaktol valahogy sikerul a penzt visszavenni. Kivancsi vagyok, hogy annak a 22 ezer milliardnak, ami idaig elegett, hany szazaleka volt a kinaiak kezen. ( csak egy pelda : a Fortis N.V. kvazi csodje es allamositasa egy kinai tulajdonosnak masfel milliard EURjaba kerult ).

Ha jo sok penzuk elegett, akkor talan lehet abban remenykedni, hogy egy " null novekedeses" palyan meg elevegetalunk par evtizedig.

Eppen ezert en azt mondom, hogy ennek a valsagnak meg orulhetunk is : sokkal kenyelmesebb modja az eszkozok atarazasanak, mint egy vilaghaboru.

( P.s lehet hogy ez egy kicsit cinikusan hangzik, ezert elnezest kerek mindenkitol. )

Erdőtársulás 2009.02.26. 14:47:54

@changebug: Lehet, hogy téged helyre tenne. Nagyanyádtól meg kérdezd meg, hogy a válság hány hónap alatt hozta el azt az "ismert helyzetet", amikor nincs se kenyér se víz. Ne csodálkozz ha többet mond, mint 12 vagy mint akár 24... Szerinted hány hónap telt el múlt év mondjuk szeptembere óta, amikor az első válságjelek megmutatkoztak? A jóég kíméljen meg az ilyen hülyéktől. Már a rádiókabarén is felkaptam a fejem. Egy "humorista" úgy gondolja, hogy nem válság az, hogy néhány bróker eladja az autóját. Pont ugyan ez a duma: kérdezze meg a nagyanyját. Ennek egy oka van: a humorista kurvahülye a gazdasághoz. Én meg azt látom be, hogy én meg a humorhoz, ha ezt annak szánta. A nép nem sokkal okosabb mint 50 vagy 100 éve volt, de a demokrácia segítségével sikerült elérni, hogy a leghülyébbek is hangot tudjanak adni véleményüknek. Valami kis gazdasági okítás azért nem ártott volna a népnek...

Erdőtársulás 2009.02.26. 14:52:18

@Scaramella va alla guerra: "Talan sikerul a nagy bajt elkerulni, ha a kinaiaktol es az indiaiaktol valahogy sikerul a penzt visszavenni."

Clinton asszony most pont ezzel próbálkozik, térden állva esdekel Pekingben, hogy vegyenek amerikai államkötvényt. :-D

Felipe 2009.02.26. 14:52:55

@Scaramella va alla guerra:

Sajnos olvastam egy tanulmanyt (lehet hogy en irtam :)), de ha jobban belegondolunk, akkor teljesen egyertelmu.

Volt ket vilaghaboru, utana hihetetlen novekedes kezdodott. Ujjaepites stb.

Most is eleg nagy az eselye egy vilaghaborunak. Csak egy problema van (a tanulmany szerint).
Ha egy oriasi pusztito haboru lesz,ami megfelezi az emberiseget, plusz majdnem elpusztitja egesz Europat es Amerikat es a vilag epitett reszet, akkor jonnek a szakertok es azt mondjak: " jo kis gazdasagi novekedes lesz utana"....
Csakhogy egyszeruen nincs eleg eroforras az ujjaepitesre..
Kulon a tozsdei szakertoknek: Nincs eleg epitoanyag, energia, olaj stb ujraepiteni megegyszer a vilagot....

Felipe 2009.02.26. 15:02:23

Egyebkent a kinaiak nem fogyasztanak, hanem megtakaritanak (es termelnek), azon amerikai allamkotvenyt vesznek, amibol amerika finanszirozza magat es fogyasztasat,amit elkolt kinai termekekre.

Igen ez a lanc nagyon sok embernek bonyolult, de nagyon sok ember egyszeruen megerti.

Sok embernek a plazmateveig es a tozsdeindexig terjed a gazdasagi tudasa.

changebug (törölt) 2009.02.26. 15:14:51

@Erdőtársulás: Nem viccnek szántam. Ideges lettem. Annyit foglalkoztam gazdasággal amennyit a világmodellek megértéséhez kellett. Meg zárt rendszerek végességének megértéséhez.
Ezek után azt látom, hogy még mindig megy a szarrágás és mindenáron fenn akarnak tartani egy nem fenntartható állapotot.
Én pedig köszönöm jókívánságaidat, háborúban lövetnék.

Kabarészínész 2009.02.26. 15:18:25

világháború után nem szakértők lesznek, hanem túlélők...

Felipe 2009.02.26. 15:21:33

A plazmateves kommentem nem azokhoz szol akik itt hozzaszoltak eddig. NEm akarok felreertest.
Hanem azokhoz akik tobb szazmillioan vannak es tenyleg idaig terjed az erdeklodesuk.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.02.26. 15:35:18

@Felipe:
"Egyebkent a kinaiak nem fogyasztanak, hanem megtakaritanak (es termelnek)"

Ez igy van. nade.
Ha meggondolod, akkor az emberiseg 8%a allit elo az elethez fontos szolgaltatasokat es javakat.
Magyarul : valoban termelnek a kinaiak, p.l. ok csavaroztak ossze az iPodomat is. Nade p.l. iPod nelkul siman el lehet elni. P.l. villany meg gaz nelkul mar maceras. Es p.l. kaja nelkul ( modulo fotoszintezis ) lehetetlen.

nagyon brutalisan : a kinaiak ( az alapjaban veve felesleges ) termelesukhoz eroforrasokat vesznek igenybe, amelyek nelkul az alacsonyabb szintu eletfenntartas sem kepzelheto el.

@ erdotarsulas.
Nagyon brutalisan es leegyszerusitve. Termeszetesen nem varhato a kinaiaktol, hogy elfogadjak, hogy vege a viszonylagos " joletnek", es ezutan ujra a 2 bogre rizs lesz a palya.
Mi meg nem fogunk lemondani a mar elert dolgokrol, hogy a kinaiaknak vasutjuk, kocsijaik legyenek. Vagy akar hogy 3 bogre rizst egyenek a ketto helyett.

Ezert jo a valsag, mert a fejlodo gazdasagoktol haboru nelkul veszi vissza az eroforrasokat. A szabadpiaci paradigmat betartva.
Egyszeru "change of numeraire" - szerintem. A fejlett orszagok halasak lehetnbek a valsagnak, a haboru elkerulesenek az eselye megnovekedett.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.02.26. 15:43:33

Ja igen. Lehet, hogy a " technologiai fejlodesben" kellene biznunk. T.i., hogy az eroforrasproblematikat a technikai fejlodes legyozi.

Hat, nem tudom. Technikai fejlodes tenyleg van, de en sajna szuletett pesszimista vagyok. eleg kaotikus lett ez a rendszer, nem tudom atlatni. ( es amit atlatok belole, azt barcsak ne latnam at. )

Dióstészta 2009.02.26. 15:51:23

Válság az, amikor nincs mit enni, nincs fűtés és nincs közigazgatás. Ez csak fokozatos rádöbbenés arra, hogy hamis az értékrend és hogy nem termel annyi értéket a műkörmös, a kutyafordász, a számítógépes játék magazin kiadó, a bölcsész, a lakberendező, stb. mint eddig hittük. Nem. Értéket az termel, akinek a munkája folytán a jövőben valami gazdaságosabban, jobb hatásfokkal fog működni.

Különben meg aki sok pénzt akar keresni, ne részvénybe meg ingatlanba fektessen, hanem egészségbe és eladható tudásba. Százszor hamarabb megtérül.

Bélám 2009.02.26. 16:06:17

Egyetértek mindenkivel :))
De arról nem esett eddig szó, hogy az emberek azért nincsenek kellően megrettenve a közelgő válságtól, mert folyamatosan látják és hallják a médiában a különböző árengedményes akciókat, a tartós fogy. cikkek áresését és ettől megnyugszanak (megnyugszunk). Nem gondolunk bele, hogy most még csak a készletek kiárusítása folyik, hogy a gyártulajdonos valami kis pénzhez jusson. Amit persze márt esze ágában sincs további termék gyártására fordítani, hanem inkább igyekszik kimenteni és eltüntetni, mielőtt a felszámoló odaérne.
Az igazán nagy baj majd akkor kezdődik, amikor a felhalmozott készletek kifogynak. Na, akkortól indúl majd egy olyan infláció, aminek a végső gazdasági és politikai kimenetelét nehéz lenne most megjósolni.
Egyébként, már mutatkoznak a jelei a kezdődő inflációnak. Emelkedő aranyárak, műkincsek, gyémánt stb. Amiben jól megáll a pénz.

Aztán majd a klasszikus modell szerint kell egy ellenség, akinek a megtámadására fel kell készülni (hadigazdaság, egyszemélyi vezetés, jegyrendszer, kötelező katonaság, fegyverkezés stb.). Ez már meg is van - mármint az ellenség - nem is kell nagyon messzire menni érte. Hát ki lenne legalkalmasabb ellenségnek, mint az oroszok? Náluk az energia, náluk az erő, a terület, ásványi anyagok, terrorizálja a világtengereket (ezt majd kellő átérzéssel fogják tálalni, hogy miért fontos az ilyen ellenség eltiprása), szóval ez már Napóleon óta egy bávált modell. Innen lehetne folytatni az előző válság analógiájára, hogy majd a rossz oldalra állunk (megint), aztán jöhetnek a kommunisták, az államosítás és építjük újra szép hazánkat, a szocialista Magyarországot. (Most mondjam azt, hogy még talán ez lenne a legjobb az egészben?)

mark renton 2009.02.26. 16:08:43

Szerintem hosszútávon a megoldás csak az lehet, hogy nagyságrendekkel csökkentjük az emberi populációt ezen a bolygón. Jelenleg már több mint 6 milliárdnyian osztozunk véges számú erőforrásokon, és csak egyre többen leszünk. Egy újabb világháború talán megteremtené az alapot egy átmeneti gazdasági fellendüléshez, de a túlnépesedés problémáján még egy kiadós atomháború sem segítene, mert lehet, hogy kiiktatna párszáz millió éhes szájat, de aránytalanul nagyobb károkat okozna a természet erőforrásaiban.
Ezért szerintem inkább egy nagy világméretű járványra lenne szükség, ami lassan, de biztosan néhány évtized alatt csökkentené a népességet a még fenntarthatónak tekintett 1-2 milliárdos szintig.
Az AIDS érdekes kísérlet volt, de nem elég hatékony. Most valami nagyságrendekkel pusztítóbb járványra van szüksége az emberiségnek:
konteo.blog.hu/2009/02/23/az_aids_konspiracio

ready_real 2009.02.26. 16:13:40

A kérdés már csak az, hogy mikor érdemes bezsállni, mennyire mehet még lefele az index , ha az ember mondjuk hosszútávon gondolkodik (mondjuk 20 évben) , akkor berakja-e a pénzét részvénybe most, vagy várjon, és szüneteltessen.

benford · http://www.design-jegygyuru.hu 2009.02.26. 16:20:29

Sziasztok!

Mindenképp ajánlom ezt a filmet, nagyon fontos a tisztán látáshoz, hogy lássa mindenki hogy működik a hipnózis... (eddig kb 100 millióan nézték meg):

video.google.com/videoplay?docid=-4163155846204862522

És a Venus project tanulmányozását is ajánlom, valamint a thezeitgeistmovement.com/ oldalon lévő infok tanulmányozását. Sajna még csak angolul van, már írtam nekik, hogy megcsinálnám a fordítást magyarra is.
A paradigmaváltás helyes kifejezés. A fejekben kell váltani és összefogni. És nem legyintgetni! A pénz (bankrendszer) alapú társadalom ilyen formán nem fenntartható a továbbiakban! A Földön korlátlan TISZTA energia áll a rendelkezésünkre és a technológián is megvan hozzá. Tulajdonképp mindenünk megvan egy boldog élethez, ahol senkinek semmiben nem kellene hiányt szenvednie. Csak velünk és a szüleinkkel és többi őseinkkel elhitették, hogy ez egy működő rendszer, ebben kell részt vennünk a boldoguláshoz. De hiszen mindenki látja, hogy nonszensz ami pl az olajjal zajlik. Rég nem lenne rá szükség, totálisan elavult technológia. Valaki még komolyan elhiszi, hogy rá vagyunk szorulva az olajra? Egyszerűen csak el kell adni nekünk. Bármi áron....Huh! Nem győzném leírni amik tolonganak bennem, nézzétek meg ezt a filmet! És csináljunk egy szép világot!

Felipe 2009.02.26. 17:20:57

@ready_real:

ha mindenaron befektetni akarsz, akkor a fold egy jo befektetesnek tunik. Ezenkivul azok az iparagak amelyek a zold energiaval foglalkozni.

Ha minden jol megy akkor ez kihuzhat minket a csavabol.

Benfordnak meg egy nagy hurrat! Igaza van en is hasonloan gondolom.

benford · http://www.design-jegygyuru.hu 2009.02.26. 19:33:47

Köszi Felipe! :) Ráadásul a Föld tényleg jó befektetésnek tűnik :)

Erdőtársulás 2009.02.27. 08:47:47

A háborús elmélet abból indul ki, hogy volt már ilyen "megoldás". A háború megoldás arra, hogy újrastruktúrálódjon a problémás gazdaság és/vagy társadalom azon az úton, hogy szinte gyökerekig lepusztul. A fejlődéselméletet vallók közül többen is gondolkoznak így: a fejlődés szakaszos, egy-egy szakaszban egyfajta struktúra hasznos és "előremutató", a következő szakaszhoz azonban le kell bontani. Egyfajta ciklikusság ez is. Ahogyan azt említettétek háborúk, járványok stb. Én viszont egészen konkrétan azt gondolom, nemzetek közötti háborúhoz ez már nem vezet, csak helyi konfliktusok szintjén. Pl. Oroszország körül. A globalizáció hatására ugyanis a demokratikus struktúra a vezető országokban olyan jellegzetes felépítést alakított ki, ahol nehéz nemzeti ellentétet szítani. Ráadásul a katonai erőviszonyok sem olyanok mint annó, drága játékhadseregeket tartunk, ráadásul közösen gyakorlatoznak... Szerintem sokkal valószínűbbek a belső konfliktusok, polgárháborús helyzetek kialakulása, összecsapások a hatalom és a szakszervezetek között, közbiztonság önfelszámolása, anarchia. Ez ugyan olyan pusztító hatású lehet.

süti beállítások módosítása