Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Furfangos ötlettel állt elő az állam

2009.05.13. 10:00 cruncher

Nem egészen egy hónappal ezelőtt robbant a hír, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) újabb csodás lehetőséggel örvendezteti meg a kisbefektetőket május közepén, válság ide vagy oda nem lehet tétlenkedni hazai fronton. A szigorú megfogalmazás szerint egy változó kamatozású, közel három éves lejáratú kötvénnyel lesz dolgunk, ami viszont sokkolóan hatott, az a 6 százalékos infláció felett ígért kamat. Utóbbi azért sem lehetne rossz, hiszen az áfa-emelés miatt az év második részében felpörög az infláció, ami a jövő év elején már akár 13 százalékos kamattal is kecsegtethet, ezt viszont csak egy éves késéssel kapjuk meg.

A kötvény a Prémium államkötvény nevet kapta (esetleg lehet valami kapcsolat a kamatprémiummal, de hát ezt döntse el mindenki magában), és ezer forintos lenne a névérték, ami pontosan tizede a most a piacon kapható 10,000 forintos névértékű kötvényeknek. Utóbbi nemcsak a kisbefektetőknek lehet hasznos, hiszen én is (nem mintha dúskálnék a forintokban) már csomószor futottam bele abba a problémába, hogy a néhány ezer forintos címleteimet nem tudtak aktívan kamatoztatni kötvényekben, hiszen hosszabb futamidő esetében is legalább 9000-9500 forintnak össze kellett gyűlnie. A sorozatos megdöbbenések után azonban érdemes lehet egy kicsit a dolgok mélyére ásni, mivel például a kötvény kamatát az előző év decemberi fogyasztói árindex alapján számítják ki, a 6 százalékos kamatprémium pedig koránt sem egyenlő a reálkamattal, hiszen a két dolog nem hozható közös nevezőre.

Alapesetben azt lehet mondani, hogy akkor lehet egy ilyen kötvény vásárlása jó dolog, ha csökkenő inflációs környezettel van dolgunk, hiszen ekkor nem zabálja fel a tisztességesen megszerzett kamatprémiumunkat az időközben felfelé kúszó infláció. Egy egyszerű példával minden világos lesz: vegyük a jelenlegi esetet, a tavaly decemberi infláció 3.5 százalék volt, erre számoljuk rá a 6 százalékos kamatprémiumot, akkor 9.5 százalékos a kötvény kuponja. Az áfa-emelések miatt viszont meg fog ugrani az infláció (meg hát azért az energiaárak is rendesen emelkedtek a mélypontjaiktól), ami ha mondjuk 7 százalékos inflációval számolunk, akkor mindösszesen 2.5 százalékos reálkamatot jelent nekünk (ennyivel emelkedik tényelegesen a pénzünk vásárlóértéke).

Persze ez csak időleges dolog, hiszen késéssel, de a kamat is meg fog emelkedni a jövőben, ami a dezinflációval számolva már nem rossz eredményt hozhat. Hogy a felhőtlen boldogságot megint megtörjem, természetesen itt is számolnunk kell a 20 százalékos kamatadóval, ami az állambácsit gyarapítja. Az már egy más tészta, hogy a folyamatos forgalmazás oltárán milyen engedményeket kell majd tenni, hiszen az ÁKK jellemzően komoly rést hagy a vételi és az eladási oldal között (a bankoknál is ugyanez a móka), ami adott esetben több százalékos hozamvesztéssel is járhat, miközben érdemes arról is tájékozódni, hogy milyen furfangos számítási módszerrel jegyez árfolyamot az ÁKK, hiszen az inflációs várakozások változására jól lehet spekulálni.  

3 komment

Címkék: infláció befektetés spekuláció kötvény

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr271117270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Manyizga (törölt) 2009.05.13. 11:48:06

A KHB-nál van (még) 13,13%-os (egyszeri 2havi lekötésre) konstrukció, ami már most adja ezt a kamatprémiumot. Némi trükköléssel gyakorlatilag folyamatosan leköthető volt ezen a szinten...

ergerberger 2009.05.13. 11:58:29

"Akár fittyet hányhatunk az inflációnak is" -->
Akár fittyet hányhatunk az infláció_RA_ is

is 2009.05.20. 14:00:20

a félelmek jogosak, de adathiányból táplálkoznak. én azt hallottam, hogy a KSH által közölt éves infláció fog számítani, decemberi végi állapotában. tehát az idei infláció nem lesz 7%, az legfeljebb a havi infláció évesített értéke lesz, nem a 2009 éves. ez utóbbi olyan 4,5%-ra várható (fél év már lassan elment, és most 3% van, júliustól várható a 6-7, az súlyozva 4,5). ezt a papírt nyilván csak lejáratig szabad megvenni, 3 éves államkötvény helyett. ezért nem is ajánlott befektetésnek, hanem csak megtakarításnak. ott viszont 3 évre garantált a 4-5%-os reálkamat (adó után), ami nem rossz.

mindez persze csak akkor, ha nem gondoljuk, hogy a következő kormány azzal probál majd a költségvetésbe pénzhez jutni, hogy direkt gerjeszti az inflációt, mint 1998-2001-ben. ez mondjuk egy valós félelem (elnézést a politizálásért, ez itt most releváns az időtáv miatt).

süti beállítások módosítása