Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Állítsd meg a pusztítást!

2009.05.19. 09:20 Dwight McCarthy

Nem hordasz olyan ruhát, amit szorgos gyerekmunkások varrtak valahol Malajzia mélyén? Nem vásárolsz környezetkárosító vegyszerekkel permetezett zöldséget? Nem eszel a japán partoknál lemészárolt bálnák húsából? Nem szállsz fel Combino villamosra, mert korrupciót sejtesz a gyártónál? Kizárólag „Fair Trade” címkével ellátott fülpiszkálót, és csakis újratelepített erdő fáiból készült fogpiszkálót használsz? Szép dolog, de az egész talán mit sem ér, ha közben befektetéseiddel pont ezeket a cégeket pénzeled.

Pedig manapság már egyáltalán nem törvényszerű, hogy a befektetés kizárólag vadkapitalista pénzhajhászást jelentsen, a fenntartható fejlődés teljes figyelembe vétele nélkül. Az elmúlt évtized során ugyanis a miénknél – legalábbis ebből a szempontból biztosan – fejlettebb társadalmakban a fogyasztási cikkeken túl egyre hangsúlyosabban jelent meg az igény az olyan pénzügyi termékek iránt is, amelyek sem „előállításuk”, sem pedig „felhasználásuk” során nem károsítják túlzott mértékben természeti és társadalmi környezetünket.

Társadalom, környezet és korrekt vállalatirányítás

Az úgynevezett társadalmilag felelős befektetési (socially responsible investing – SRI) filozófia köré termékek, befektetési stratégiák tömege szerveződik, mind más oldalról közelítve meg az alapproblémát, ami viszont minden esetben ugyanaz: hogyan kereshetek megtakarításaimon pénzt úgy, hogy közben a globális fenntartható fejlődésre fittyet hányó vállalatok ne részesüljenek a tőlem származó tőkéből, és így ne támogassam a működésüket?

A választ a befektetési alapok új generációja igyekszik megadni, amelyek a hagyományos befektetési alapoknál használt elemzési módszereket új elvekkel egészítik ki, és a befektetési célpontjaikat csak az újfajta szűrökön is átjutó értékpapírok közül választják ki. Ezeket szokás a „környezet”, „társadalom” és „vállalatirányítás” angol elnevezéseiből (enviroment, society, governance) ESG mozaikszóval is emlegetni. De mit jelent ez a gyakorlatban?

Ne nyúlj a rossz vállalatokhoz!

Egy SRI alap kétféleképpen érvényesítheti az általában külön erre a célra létrehozott testület által összeállított elvrendszerét. Egyfelől előzetesen rögzítheti, hogy nem hajlandó káros vállalatok részvényeibe, kötvényeibe fektetni – azaz nem vásárol például dohány-, fegyver- vagy alkoholgyártót, bányatársaságokat, a gyermekmunka, vagy korrupciós ügyletek gyanújába keveredő, illetve környezetkárosító tevékenységet végző társaságot, olajcégeket, stb. (Vannak szigorúbb és megengedőbb politikákat folytató alapok is, a mérsékelttől egészen a magát sínhez láncoló Greenpeace-aktivista radikalizmusáig terjed a skála).

A másik megoldás, hogy az alapkezelő pozitív szűrőket épít be, és csak olyan vállalatokba fektet, amelyek például energiaszükségletüknek jelentős részét megújuló energiaforrásból állítják elő, vagy hátrányos helyzetű, fejlődő országokbeli munkaerőt alkalmaznak megfelelő körülmények között, vagy profitjuk meghatározott részét a megrongált környezet helyreállításából szerzik, stb. Ez a két megközelítés ugyanakkor nem ritkán egyszerre van jelen egy-egy SRI befektetési alap befektetési politikájában.

Ezeket az alapokat egyébként általában két csoportba sorolják: a „best-of-class” alapok általában a hagyományos részvénybefektetési stratégiákat ötvözik az említett ESG elvekkel, és így a maguk kategóriájában a fenntartható fejlődést leginkább szolgáló vállalatokba fektetnek. A másik csoport az úgynevezett „téma-alapoké”, amelyek inkább egy jól körülhatárolható – általában ökológiai, környezetvédelmi – sztori köré csoportosítják befektetéseiket, mint például a víztisztítás-vízgazdálkodás, hulladékgazdálkodás, vagy akár a klímaváltozás.

Nem karitatív! A cél továbbra is a profit

Fontos hangsúlyozni, hogy ezek a befektetési alapok a speciális kiválasztási szabályaik mellett teljesen hagyományos, profitorientált befektetésként működnek, a társadalmilag felelős elvrendszernek megfelelő befektetési lehetőségek közül a mindenhol alkalmazott pénzügyi elemzési módszerekkel választják ki a tényleges célpontjaikat. Szó sincs tehát semmiféle jótékonykodásról, pusztán tudatosan dönthetnek a befektetők arról, hogy milyen típusú vállalatok részesedjenek a tőkéjükből, és melyek ne.

Az SRI alapok között nem egyet találhatunk ráadásul, amelyek felülteljesítik az egyéb szempontból hasonló befektetéseket végző hagyományos alapokat, bár nyilván ellenpéldát is lehet hozni. A lényeg, hogy nem tér el a teljesítményük lényegesen a széles piaci átlagtól, miközben találhatunk egy-két olyan sztorit - például a tiszta energiát előállító vagy a klímaváltozás hatásainak enyhítésével foglalkozó vállalatok -, amelyeket az előttünk álló évtizedekben biztosan kiemelt figyelem övezi majd a gazdaságpolitika és a befektetők részéről is.

Nem mellékesen pedig a saját bolygónkat sem tesszük (még jobban) tönkre velük.

A képek az sxc.hu-ról származnak.

4 komment

Címkék: befektetés környezetvédelem megtakarítás befektetési alapok társadalmi felelősség fenntarható fejlődés

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr161129072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Manyizga (törölt) 2009.05.19. 14:08:50

"Nem hordasz olyan ruhát, amit szorgos gyerekmunkások varrtak valahol Malajzia mélyén? ..."

Nem fizetsz adót, mert sok a visszaélés a költségvetési szektorban? :)

jean sol partre 2009.05.19. 15:07:50

Ez így továbbra is kizsákmányolás

"Nem karitatív! A cél továbbra is a profit
Fontos hangsúlyozni, hogy ezek a befektetési alapok a speciális kiválasztási szabályaik mellett teljesen hagyományos, profitorientált befektetésként működnek"

Csodálatos "pénzügyi termék" ez, mellyel sok ember vásárolhat magának jobb lelkiismeretet, de a valósághoz, a fenntarthatóüsághoz, az emberséghez kb. annyi köze van, mint a Nestlé FairTrade kávéjának.

Honnan származik a profit, ami a befektetőt gazdagítja? csak nem mások értékteremtő munkájából?
Vagy a 'folyamatos és soha meg nem szűmő fejlődésből, bővülésből'? Ez sajnos még mindig a klasszikus közgazdasági piramisjáték dogma.

Bármennyire fájdalmas is lesz, hamarosan a legelvakultabb hívők és leg-nemtörődömebb ingyenélők is meg fogják tanulni, hogy nem lehet egyszerre baszni is meg szűznek is maradni.

is 2009.05.20. 14:06:43

@jean sol partre: már kipróbáltuk azt a rendszert, ami ezta kizsákmányolsát megszüntette. szocializmusnak hívtuk, és pontosan 40 évet ért meg. béke poraira.

"Honnan származik a profit, ami a befektetőt gazdagítja? csak nem mások értékteremtő munkájából?"

nem. nem kizárólag. a profit a vállalkozókedvből, az innovációból, az kockázatvállalási hajlandóságból, a piacismeretből, é vállalatvezetési hard és softképességekből IS termelődik. és ez ma már a 80%, nem pedig az elnyomott rabszolga-munkaerő kizsákmányolása. gondold ezeket át, hátha árnyalja a profitról alkotott marxista képedet.

gyoztes 2009.05.27. 20:15:38

Azt mondják, hogy ami manapság NEM Kínában (és környékén) készült, az hamisítvány. Asszem az index.hu-n volt egy cikk nemrég, hogy az újságíró megpróbált egy hónapig úgy élni, hogy nem vásárol Kínai terméket, ami meg otthon volt, azt meg kidobta. Elég izgalmas volt, és úgy emlékszem, hogy nem tudott úgy végezni, hogy mindent kiirtott volna, mert nem talál pl. nem-kínai tápegységet a notebook-jához.

Szerintem a fent felsorolt vállalkozókedv és társaiból maximum a vállalkozás, illetve a vezető motivációja származhat. Attól még, hogy egy cég mondjuk fejlesztésből (és nem autógyártásból) él, az nem azt jelenti, hogy a fejlesztők nem állítanak elő nagyobb árrést, mint amennyibe kerülnek. Ez ugyanolyan kizsákmányolás, mint bármi más. Így működik egy vállalkozás, és így működnek az alkalmazottak. Akinek nem tetszik, csináljon magának egy saját céget, és tudja meg, hogy milyen az asztal másik oldalán lenni. Ezt bárki megteheti bármikor.

süti beállítások módosítása