Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Csak mellébeszélés az egész?

2009.06.18. 08:45 cruncher

Sokszor írtuk már, de nem lehet elégszer elmondani, hogy – nem csak - a mostani zavaros környezetben érdemes lehet nyitott szemmel járni a világban, vagy legalább az interneten, hiszen mikor ne szedjük meg magunkat, mint egy majdnem összeomlás után. Jártamban-keltemben éppen egy első ránézésre meggyőző lehetőségre figyeltem fel, azonban jobban meggondolva már koránt sem volt akkora az örömöm.

 

Alapvetően azt hittem, hogy aki a tavalyi évben 235 százalékos hozamot hozott, arra érdemes lehet figyelni, azonban ez csak félig-meddig állta meg a helyét. Az amerikai Black Swan fedezeti alap hozta ezt a busás nyereséget össze, amely opciókkal operálva, többszörös tőkeáttétellel tudta az esést is meglovagolni. Az alapkezelő a hír szerint egy új alapot hoz létre, véleménye szerint pedig a legnagyobb lehetőség a mostani piacon az inflációhoz kötődik, hiszen az elemzők többsége alulbecsüli az áremelkedési kockázatokat. Ez még nem is lenne akkora kunszt, hiszen én is arra hajlok, hogy lehetnek a következő években még ezzel gondok, azonban annak már a fele sem tréfa, hogy a „sztár” szerint a hiperinfláció sem kizárt, például Amerikában.

Na éppen ennél a pontnál lassítottam le, és töröltem le az korábbi örömkönnyeimet, hiszen nehezen tudok azzal a tannal azonosulni, ami azt mondja, hogy Amerikában csak úgy szárnyra kapna az infláció, és nem csak úgy ímmel-ámmal, hanem úgy isten igazából. Ha egy kicsit keresgélek a pénzügyes szürkeállományomban, akkor azt találom, hogy a hiperinflációhoz legalább havi alapon több 10 százalékos inflációra van szükség (nem bírom itt megállni, de ebben mi vagyunk a világverők az 1945-46-os események alapján). A kiváltó ok alapvetően stimmelne is, hiszen a háborúkra jellemző nagyon nagy kiadási kényszer miatt megy bele az állam a pénznyomtatásba, ami most is megvan, azonban ezen felül minden sántít.

A mai világban számos olyan eszköz áll a rendelkezésünkre, amivel az ilyen helyzeteket el lehet kerülni, nem beszélve arról, hogy nagy valószínűséggel senki nem lenne olyan ostoba, hogy ilyen helyzetbe sodorja a saját gazdaságát. Főleg igaz ez a fejlett országokra, példának okáért Amerikára. Borzalmas dolog lenne, ha egyszer csak arra ébrednénk, hogy a világ legbiztonságosabbnak tekintett eszközétől, az amerikai államkötvényektől mindenki iszonyodik, hiszen akkor szögre akaszthatnánk a kalapunkat, és várhatnánk a világvégét. Na ná, hogy nem lehetne olyat látni, hogy az utcákon seprik a dollárt a kanálisba, a magyarázat egyszerű, hiszen akkor mindenki lehúzhatná a rolót a pánik miatt. Utána rögtön jöhetne a cserekereskedelem, meg a többi finomság.

Félretéve a lázálmokat, egy ilyen forgatókönyvnek a minimálisnál is kisebb az esélye, viszont az már koránt sem botorság, hogy a következő években, például 2011-től valós veszély lehet az infláció, ami akár meglepetéseket is okozhat. Pontosan emiatt nagy az esélye annak, hogy a korábbi évtizedekre jellemző alacsony inflációs környezet a múlté, azonban ez egyelőre nem sokat foglalkoztat, hiszen a válságból még épp hogy csak kezdünk kilábalni, ha igaz.
 

6 komment

Címkék: infláció válság befektetés kockázat

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr151189008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bambano 2009.06.18. 10:29:47

te milyen pénzügyi szakember vagy, ha azt sem tudod, hogy nem mi vagyunk a világelsők hiperinflációban?

Rwindx 2009.06.18. 11:10:20

Az USA-nak irgalmatlan méretű, külföldi kézben levő adósságai vannak. Ha az ezt képviselő állampapírokat célzottan rövid idő alatt piacra dobják (függetlenül attól hogy a piacra dobók is megszívják keményen), akkor azt csak további nyomdázással lehet felszívni. Az pedig azért elég korrekten meg fogja lendíteni az inflációt. Ha pedig az infláció erősen megnő, akkor mindenki más is elkezdi kiszórni a dollárját államok, nagybefektetők, kisbefektetők. Ez pedig tovább pörgeti majd az inflációt.

Szerintem 2 esemény válthatja ezt ki:
-Egy összehangolt ellenséges lépés a dollár ellen. (BRIC?, bár a rubelelszámolás nem hiszem hogy vonzó lenne az oroszokon kívül bárkinek is)

-A bizalom megingása ha sorra csődölnek be az egyes államok. (Kalifornia lesz az első?)


Mondjuk ha ez megtörténik, akkor az eddig súlyos recessziónak tartott másfél év aranykornak fog tűnni ahhoz képest ami lesz majd az egész világban.

harzol2 · http://forum.tozsde.hu/ 2009.06.18. 11:32:30

Miért hiszi még mindenki Amerikát a pénzének elhelyezésekor a legbiztonságosabb pontnak?

Hatalmas költségvetési hiányuk van, gyakorlatilag csak az tartja fel ezt az illúziót, hogy mindenki hisz benne.
Ezzel szemben most már felmerült az AAA minősítésük megváltoztatása és ha egyszer a folyamat beindul nem tudni mi lesz a vége. Kicsit öngerjesztő lenne ugyanis a folyamat ami végbemenne.

Persze én sem mondom azt, hogy amerikában reális esély lenne a hiperinflációra, de igen csúnya világ lehet ebből.

Leminősítés > Befektetői bizalom vesztés > Dollár gyengülés és költségvetési pénzszűke > Jelentős kamatemelés > A hatalmas hitelállomány miatt még nagyobb költségvetési hiány...

Ebbe azért benne van az elszabaduló infláció is, de a hiperinfláció kifejezés erős. Ellenben 10-20% is igen durva lenne.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.06.18. 11:35:22

Más amerikai befektetési guruk is hiperinflációt emlegetnek. Ez nyilván tudatos technika, hogy a saját árujukat így rá tudják sózni az emberekre:

agyvihar.blog.hu/2009/05/14/fel_labbal_a_zsirban_vagyunk

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.06.18. 11:37:05

@Rwindx: egy dollárbedőlés senkinek sem érdeke, még Amerika utálóinak sem, mert az vinné magával az ő megtakarításaikat.

Ez a nagy szerencse, hogy ilyen összefonódott a világ, hogy nem lehet csak úgy bedönteni valakit, hogy a többiek ne szívnák meg.

Rwindx 2009.06.18. 13:39:28

@agyvihar:
Sok érdek van, és az egyes érdekek prioritását nem mi döntjük el, és nem is feltétlenül ugyanazzal a logikával ahogy mi tennénk.

A mi logikánkat nézve valóban senkinek sem érdeke hogy ez történjen. Ezért is írtam: "(függetlenül attól hogy a piacra dobók is megszívják keményen)"

Ez azért nem zárja ki ezt, csak jelentősen csökkenti az esélyét :) azért elég sok suicid ember rohangál a világban, akik nem sajnálják sem saját sem más pár millió-milliárd ember életét feláldozni saját örült vágyaik mentén. Ez eléggé kiviláglik az elmúlt pár ezer év eseményeiből és az azokból levonható következtetésekből.

süti beállítások módosítása